Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Mindent tudnak rólunk a patikusok

Csongrád megye - Minden kiváltott gyógyszerünkről lekérhet adatot a patikus: április elseje óta egy évre visszamenőleg ki tudja keresni ezeket az adatokat. A gyógyszerészek között is vannak, akik úgy gondolják, olyan információkat kaptak, amihez semmi közük. Gyakorlati hasznát egyelőre nem látják, viszont a betegek sem tiltakoznak – nem is tudnak erről.
Egy évre visszamenőleg valamennyi kiváltott gyógyszerünkről tudnak kérni adatokat a patikusok április elseje óta. taj szám alapján jogosultak lekérdezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisából a beteg korábbi vényköteles gyógyszereire vonatkozó adatokat – például a gyógyszerkiváltás idejét, a kiváltott gyógyszer nevét és mennyiségét. Egyedül a szexuális úton terjedő betegségekre, illetve a mentális és viselkedészavarok kezelésére szolgáló gyógyszerekre nincs rálátásuk.

Az intézkedést úgy magyarázták a jogalkotók, hogy a generikus program gyakorlati végrehajtásához nyújt nagy segítséget a gyógyszerészek számára az, ha megismerhetik a beteg előzetesen alkalmazott gyógyszereit, de a párhuzamos gyógyszerkiváltásokban, -kölcsönhatások felderítésében, illetve a mellékhatások azonosításában is segítheti őket. Vannak azonban, akik szerint ez nem más, mint a hatóanyag-alapú felírás előszele. Hiszen mikor máskor lenne jelentősége annak, hogy visszakeressék egy korábban szedett receptköteles készítmény nevét, ha nem akkor, amikor az nem szerepel a vényen.

A patikusok eddig csupán azoknak a betegeknek az „előtörténetét" látták, akik korábban is váltottak ki náluk gyógyszert. Mostantól azonban vadidegenekről is tudhatják majd, mit szednek. Kérdés azonban, szükség van-e erre.

– Olyan jogkört kapnak ezzel a patikusok, amivel nincs joguk élni, mert semmi közük hozzá – jelentette ki Kocsis Éva, a Dr. Weiss Patikák szakmai tanácsadója. – A gyógyszerésznek a jelenlegi terápiával kell foglalkoznia, minden más az orvos dolga. Ez semmi másra nem jó, mint arra, hogy az egyébként is kényes orvos-gyógyszerész viszonyt bomlassza. Hiszen a doktorok már most is támadásnak veszik, ha a vényírással kapcsolatosan egy gyógyszerész észrevételt tesz.

Az általunk megkérdezett patikusok egyöntetűen azt állították: a betegeknek egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy mennyi adatot látnak róluk a gyógyszertárakban. Igaz: tudomásuk nélkül erre nincs is lehetőség, hiszen az adatbetekintést az érintettnek aláírásával igazolnia kell, az adatokat pedig nem lehet rögzíteni. Le is lehet tiltani az adatbetekintés lehetőségét: a www.magyarorszag.hu tajszám-nyilvántartással összefüggő szolgáltatásainak Betegéletút/Vénytörténet beállítások menüpontjában, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékes OEP területi hivatalaihoz eljuttatott, lemondó nyilatkozatot kitöltve jelezheti ezt a biztosított.

Olvasóink írták

 • 15. soligor 2013. április 11. 17:38
  „nem is lehet hozzászólni a cikkhez?!”
 • 14. tol 2013. április 10. 23:54
  „nem kell a patikáig elmenni, a Délmagyar is készségesen kiszolgáltatja az adataiadat. Ld. pl. Lázár János pere.”
 • 13. soligor 2013. április 10. 21:42
  „11
  És a hozzátartozók ilyenkor védtelenek????
  egyébként eü dolgozó voltam sokáig, de nálunk a főnővér kivágott volna minket , ha jártattuk volna szánkat!”
 • 12. jub 2013. április 09. 21:13
  „A párom ápolónő exének sem akadt más dolga, csak nyomozni, spekulálni és hülyeségeket terjeszteni...”
 • 11. markusj77 2013. április 08. 22:53
  „Hát, akkor ideje működésbe lépni az adatvédelmi ombudsmannak!!! Hol vannak a máskor agyon hangoztatott személyiségi jogok???”
 • 10. soligor 2013. április 08. 17:52
  „Segítsen valaki....
  van egy rokonom , ultrahangon dolgozik, sajnos igen aktívan érdeklődik a család iránt , ki mikor hol járt, kinek mi a baja .
  beütögeti a családtagok nevét / tajszámot nem tudja/ és szétfröcsögi az infókat.
  hogy tudnám letiltatni , hogy őnagycsága ne férjen hozzá, pld mikor jártam urológusnál
  ha megkérem, hogy szálljon le rólunk , nem hiszem hogy meghatja.
  kirúgatni nem akarom, de ha még egyszer visszahallom, nem állok jót magamért”
 • 9. kokorcsin 2013. április 08. 12:48
  „8. Szabadszombathoz - egyébként hiába írják rá a mellékhatásokat, ha az orvos nem veszi figyelembe. Sőt amikor beszámoltam arról, hogy milyen beteg lettem a gyógyszertől, amit felírt, ráadásul többszörös kezdő mennyiségű hatóanyagot írt fel, mint amit lehetett volna, erre az volt a válasz, hogy az nem attól volt, holott a gyógyszer abbahagyása után elmúltak a tünetek, amelyek igen komolyak voltak. Ha akkor jobban megijedek, mehettem volna a másik szakorvoshoz, aki megint adott volna valami hasonlóan jó gyógyszert. Sőt volt ettől sokkal rosszabb eset is, amit a beteg nem élt túl. Ennek ellenére szerintem nagyon kevesen merik támadni az orvosokat ilyen esetekben, a gyógyszergyárig meg pláne nem jutnak el. Nyilván mindegyik gyógyszernek vannak mellékhatásai, ez nyilvánvaló, csak az nem mindegy, hogy milyen betegségre milyen gyógyszert adnak. Egy egyszerű fájdalomcsillapító is okozhat kárt, ha azt a fajta hatóanyagot nem bírja a beteg. Sajnos már ott tartunk, hogy a betegnek kell tisztába lenni ezekkel a dolgokkal.”
 • 8. Szabadszombat 2013. április 08. 11:22
  „7. kokorcsin 2013.04.08. 11:00
  "nem volt annyi mellékhatásuk, mint a mostaniaknak, ami mellé majd félméteres papírt kapunk"
  Volt annak is gazdagon, csak akkor még nem perelte le senki a gyógyszergyár gatyáját a mellékhatások miatt. Amíg egy mikrohullámú sütő gyárat elmarasztal a bíróság azért, mert a tulajdonos abban szárította a macskáját ami természetesen felrobbant, mert nem volt a használati utasításban, hogy erre alkalmatlan, addig a gyógyszer mellékhatása több méteres. Mellesleg amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak hatása sincs.”
 • 7. kokorcsin 2013. április 08. 11:00
  „Olyan szempontból nem rossz, ha tudja a patikus, hogy milyen gyógyszereket szedek, mert ők meglátásom szerint jobban ismerik az új gyógyszerek összetevőit, mellékhatásait és kölcsönhatásait a szedett gyógyszerekkel. Elég régóta szokás, hogy az orvosok nyakra-főre írják fel az orvoslátogatók által hozott, újabbnál újabb gyógyszereket, amelyek még nincsenek hosszú távon kipróbálva. A családunkban már elég sok problémát okoztak ezek a gyógyszerek. Sokkal jobb volt, amíg kevesebb gyógyszer volt forgalomban, mert nem az üzlet volt a lényeg, hanem hogy a beteg gyógyuljon. Én még mindig a penicillinben meg a hasonló régi gyógyszerekben bízom, nem volt annyi mellékhatásuk, mint a mostaniaknak, ami mellé majd félméteres papírt kapunk. Sok gyógyszernek pont az a mellékhatása, amilyen betegségre felírják. A gyógyszerész viszont nagyon jó tájékoztatást tud adni, hogy be merjem-e venni a gyógyszert, vagy sem. Még mindig tudtak segíteni. Sőt, sokszor orvoshoz sem kell menni, ha nem túl komoly a baj, mert tudnak adni gyógyszert, vagy gyógykészítményt. Azt viszont nem értem, hogy vadidegen gyógyszerésznek mi köze ahhoz, vagy bárki másnak, hogy milyen gyógyszert és mennyit váltok ki. Hiszen vannak olyan gyógyszerek is, amit nem kell állandóan szedni, csak ha szükséges. Ezt meg a beteg érzi. Ebben a bele látásban van valami hátsó szándék.”
 • 6. kilo 2013. április 08. 10:54
  „Koszi DM, hogy szoltatok, mar le is tiltottam.”
 • 5. Szabadszombat 2013. április 08. 10:26
  „3. Kovimi31 2013.04.08. 09:58
  Nem túl bonyolult. Belépsz az ügyfélkapura, Foglalkoztatási jogviszony lekérdezése, VÉNYTÖRTÉNET BEÁLLÍTÁSOK, tajszám megadása, Engedélyezem a vénytörténetem megtekintését a patikák számára*: Igen/Nem, mentés”
 • 4. métely 2013. április 08. 10:22
  „3. Kovimi31 2013.04.08. 09:58
  Ha van ügyfélkapud, akkor tudod megnézni a betegéletutadat, biztosítási jogviszonyodat.
  https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/taj.html”
 • 3. Kovimi31 2013. április 08. 09:58
  „"Le is lehet tiltani az adatbetekintés lehetőségét: a www.magyarorszag.hu tajszám-nyilvántartással összefüggő szolgáltatásainak Betegéletút/Vénytörténet beállítások menüpontjában"

  Pontosan hol? Érdekelne a lehetőség...”
 • 2. spiler 2013. április 08. 09:02
  „szerintem tesznek mert ők is lehetnek dr-ok
  miért baj az ha tudják mit szedtünk,,,tudnek ajánlani mást
  olyat elkotyognak ami másra nem tartozik vagy jog. adat kez. feljelentés...
  mindenki ugy is mindent tud....kamera,bankkártya,egyéb kártyák,,,,,stb”
 • 1. Pimpa42 2013. április 08. 08:11
  „A patikusok tesznek-e orvosi esküt? Vonatkozik-e rájuk az orvosi titoktartás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezután sem fizetik a szemétdíjat a Mars téri Anna csarnokban

A bérleti díjon felül havi 12 ezer 700 forintos szemétdíjat is elkér havonta a Szegedi Vásár és Piac Kft. egy nagyobb Mars téri üzlet bérlőjétől. Tovább olvasom