Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Mindent visznek az energiaszolgáltatók

Csongrád megye - A gazdasági válság ellenére a dél-alföldi régió nagyvállalatai, vállalkozásai 150 milliárd forint adót fizettek be 2009-ben a költségvetésbe, ez az összeg 7 százalékkal meghaladta az előző évit.

Az APEH Dél-alföldi Regionális Főigazgatósága, valamint Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye kereskedelmi és iparkamarája közös kiadványa szerint 2008-ban 231 ezer 595 adóalanyt jegyeztek a régióban, de számuk 2009 végére 2862-vel nőtt.

A régió top 100-as listáját a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. vezeti. A gázkereskedelemmel foglalkozó társaság 184 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el 2009-ben. A top 100 első 10 vállalkozása közül 7 Szegeden működik. A gáz-, villamosenergia-kereskedelemmel foglalkozó cégek után sorrendben a Pick Szeged Zrt., valamint a bajai székhelyű Axiál Kft. következik a nettó árbevételek alapján. A Csongrád megyei listára a már felsoroltakon kívül tejipari, baromfifeldolgozó, pénzügyi szolgáltató és gumiipari cég került fel.

A gazdasági válságot az tükrözi, hogy nőtt a felszámolások száma: csaknem 2400-nál tartottak 2009 végén, ami 19 százalékos növekedésről árulkodik az előző évhez képest. A társaságiadó-bevallások elemzéséből kiderül: 2009-ben több mint 4 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhettek el a top 100-ba tartozó régiós vállalkozások, 9,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Még nagyobb zuhanást mutat a régió kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozásainak adózás előtti eredménye, amelyben 23,8 százalékos csökkenés látható 2008-hoz képest.

A nettó árbevétel 17 százaléka, azaz 689 milliárd forint exportból származik – ez 8 százalékkal csökkent tavaly. A régióban működő vállalkozások 195 ezer főt foglalkoztattak, 16 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Ami nem nyilvános

A 100-as toplistán szereplő cégek 80 százaléka részben vagy teljes mértékben hozzájárult adatai nyilvánosságra hozatalához – tudtuk meg az APEH-től –, a többiek elzárkóztak attól, hogy az évkönyvben szerepeljenek. Ezt tükrözi táblázatunk is.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. TomborBözse 2010. december 06. 07:11
  „Fremen1-nek:

  Kicsit óvatosabban a bolsizással, komcsizással, mert aki nincs veletek az messze nem a másik oldalon áll!!!
  A nagy többség se nem fideszes, se nem mszp-és, és mi vagyunk többen. Kár hogy nincs még kire szavazni.

  Mire feleszmélsz, a jelenlegi egypártrendszeren alapuló kormányzás vissz majd arra az útra, amiről nem is álmodtál.
  A szavaknak jelentésük is van, nem csak szlogenként használni.”
 • 24. papsajt 2010. december 04. 08:28
  „"184 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el 2009-ben."

  Kirabolják a fizető magyarokat.
  (A kisebbség nagy része védett fogyasztó, aki nem fizet, de nem is kapcsolják ki nála)

  Erre volt jó a privatizáció :(”
 • 23. pathfinder 2010. december 03. 12:29
  „Fremen1: <moderálva> Unalmas már a bolsevikozás! Azokat hogy nevezed akik lenyúlják a nyugdíjadat?”
 • 22. Fremen1 2010. december 03. 08:43
  „Valamit csak tudhatott a Délmagyar újságíróiról Freud:

  "Mindent visznek az energiaszolgáltatók "

  Szó szerint mindent visznek a bolsevik gazemberek által külföldi kézbe átjátszott energia szolgáltatók. Házat, lakást, kocsit. A bolsevik lapok meg tapsolnak nekik.”
 • 21. Fremen1 2010. december 03. 08:41
  „"A gazdasági válság ellenére a dél-alföldi régió nagyvállalatai, vállalkozásai 150 milliárd forint adót fizettek be 2009-ben a költségvetésbe, ez az összeg 7 százalékkal meghaladta az előző évit."

  Délmadarasok, ezért mennyit pénzt kaptatok a Démásztól, és a Dégáztól? Tényleg befizették a tőlünk elrabolt milliárdok ezredrészét? Komolyan írjátok?”
 • 20. jozko 2010. december 02. 16:24
  „Kedves REBCAT !

  Mielőtt végképp leszednétek rólam a keresztvizetés DÓZER a földdel egyenlővé nem dózerolna-
  nem olvasnátok el figyelmesen a hozzászólásomat, hogy tényleg megértsétek, mit is írtam!

  Energia-ügyben van némi előképzettségem, de nem ezen a területen dolgozom.
  Annyira elég, hogy eligazodjak.
  Nem hittem volna, hogy ennyire érthetetlen a fogalmazásom-de ha többen félreértik , elgondolkodom!
  A kérdés az, hogy pontosan min is!?”
 • 19. kiokushyn 2010. december 02. 12:10
  „Millitari!
  Most akkor olvashattuk általad, hogy hogyan vezetik meg az üzletkötők azokat a szerencsétleneket, akik nem néznek alaposan utána a dolgoknak.
  KÖSZÖNJÜK”
 • 18. nyomdasz63 2010. december 01. 22:52
  „ZOLI "BÁ",A BÉKE ISKOLA PORTÁSA EMLÉKÉRE !!!
  Szomorú szívvel írom le Önöknek a mindannyiunkat megdöbbentő hírt, hogy szeretett portásunk Zoltán ma itthagyott bennünket örökre.
  A gyilkos kórral nem tudott megküzdeni ő sem.
  Kérem, hogy őrizzék meg szép emlékét, nagyon szerette a gyerekeinket és utolsó erejéig is sokat tett értük.
  Mindannyian szeretettel és tisztelettel emlékezünk rá.”
 • 17. rebcat 2010. december 01. 22:27
  „Kedves "jozko"!
  Még nagyobb tisztelettel. Nem biztos, hogy többet fogyasztanék, ha olcsóbb lenne. Viszont többen ki tudnák fizetni az elfogyasztott energiát. Nem annak kellene helyettük is, aki még ki tudja. Én konkrétan erre gondoltam. Persze fogyaszthatnánk megújuló energiaforrásból - mint ahogyan magam is teszem, konkrétan tűzifából. Sőt,iktassuk ki a háztartásokból az összes villanyáramot fogyasztó berendezést, éljen a petróleumlámpa, vagy az olajmécses, de ezzel megint csak ott volnánk, ahol a mádi honpolgár. Vagy nem? Ugyanakkor:
  itt és ma az alternatív energia felhasználás berendezései (pl. hőszivattyúk) enyhén szólva is igen komoly beruházást jelentenek.Nem a középosztály jövedelmi viszonyaihoz (pláne az az alatti jövedelműekhez) igazítottak. Elterjedésük tehát nem ma lesz. Addig is ld. az előzőekben általam írtakat.

  És kedves " macs"! Ami azt illeti a családok kiadásait nem is nagyon veszi senki figyelembe...”
 • 16. macs 2010. december 01. 22:22
  „Millerati,
  ez a cikk 2009. májusában jelent meg. Ennyit a 80%-ban magyar tulajdonban lévő Emfeszről. :-)))

  "Már nem Dmirtij Firtas, hanem a svájci RosGas AG tulajdona az Emfesz, amely Magyarország gázimportjának közel negyedét fedezi, és az új tulajdonos mögött a Gazprom áll - jelentette csütörtökön első oldalán a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap. (A hírt csütörtökön az Emfesz megerősítette. A liberalizált gázpiac legnagyobb szereplője, az Emfesz eddig a Dmirtij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt. Gallyas Igor nem kívánta megerősíteni, de cáfolni sem az orosz lap értesülését, miszerint az új tulajdonos mögött az orosz Gazprom áll.)"”
 • 15. macs 2010. december 01. 22:12
  „A nettó árbevétel fontos adat, de nem lehet belőle mélyreható következtetéseket levonni. Pl. az áramszolgáltatónak ebből a bevételből kell megvásárolni az áramot az erőművektől, fizetni az alkalmazottakat, karbantartani a hálózatot és az egyéb berendezéseket. Ugyanez vonatkozik a gázszolgáltatókra is. Valósabb képet adna az adózás előtti eredmény, vagy az adózott eredmény.
  Amennyiben csak az árbevételt nézzük, az olyan mintha a családokat a jövedelműk alapján rangsorolnánk és nem vennénk figyelembe a kiadásaikat.”
 • 14. macs 2010. december 01. 22:05
  „Millerati,
  "Nem muszáj a Franciák zsebét tömni, van választási lehetősége mindenkinek. Ugyanis 2009- ben megszünt az egyetemes szolgáltatók monopol helyzete, és te a szabad piacrór is vehetsz gázt. Az EMFESZ már két éve szolgáltat a lakosságnak gázt olcsóbban és nem utolsósorban Ft/m3- ben számláz. A cég ráadásul 80%-ban magyar tulajdon."
  Magyar tulajdon 80%-ban? Akkor mit szólsz az alábbiakhoz?

  "Mint arról már korábban részletesen beszámoltunk, tavaly áprilisban Góczi István, a magyar gázpiac bő negyedét uraló Emfesz ügyvezető igazgatója egy dollárért eladta a céget a Svájcban bejegyzett RosGas-nak. Csakhogy az Emfesz addigi tulajdonosa, a ciprusi Mabofi, és tulajdonosa, az ukrán Dmitrij Firtas azt állították, hogy Góczi nem egyeztetett velük erről, és lényegében ellopta ezzel az Emfeszt."

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/30/elobujhat_az_emfesz_igazi_tulajdonosa/”
 • 13. Millerati 2010. december 01. 20:55
  „Sziasztok!
  Nem muszáj a Franciák zsebét tömni, van választási lehetősége mindenkinek. Ugyanis 2009- ben megszünt az egyetemes szolgáltatók monopol helyzete, és te a szabad piacrór is vehetsz gázt. Az EMFESZ már két éve szolgáltat a lakosságnak gázt olcsóbban és nem utolsósorban Ft/m3- ben számláz. A cég ráadásul 80%-ban magyar tulajdon.
  Ezzel is foglalkozom, tehát ha valakit érdekel írjon!!!”
 • 12. jozko 2010. december 01. 18:47
  „11.

  Kedves DÓZER Mester!

  Ne fogd vissza magadat!
  Taníts engem bátran!
  Ne zavarjon, hogy hülyének néznek...”
 • 11. DÓZER 2010. december 01. 17:57
  „Ha a FIDESZben lenne elég bátorság, az elprivatizált energiaszektor nyereségét itthonra kényszerítené befektetni. Vagy kényszerítené az alternatív energiák kiépítésének állami alapjába irányuló extraadó megfizetésére őket, mint Németországban..
  Gyávák ezek, papírkutyák. Magyarhon gazdagabb lennem ,mint pl. Dubai, ha kiaknázná geotermikus potenciálját.
  EZ LENNE AZ IGAZI NEMZETSTRATÉGIA: ÖNELLÁTÁSRA TÖREKEDNI ENERGIÁBÓL. EHHEZ MINDEN TALÁLMÁNY ADOTT MÁR.
  Jozko, Neked meg sajnos lövésed nincs, hol tartanak az alternatív energiák. A négy skandináv állam 2020-ra leválik a fosszilis energiahordozókról. Elég ügyes okos "okoskodóak", neeeeeeeeeeem? Olvass inkább, ne írogass marhaságokat.”
 • 10. jozko 2010. december 01. 15:33
  „REBBCAT!

  Tisztelettel szólva, de azzel a gondolkodással Te már ma megennéd a holap /és még meddig../ aranytojást tojó tyúkot!
  Lassan, barátocskáim, minden napra egy tojás-annak viszont egyre inkább megkérikaz árát!

  A tyúk abrakolása sincs ingyen- no meg be kell tömni asok okoskodónak a száját is, aki mindenféle alternatív energiákkal áll elő!
  Persze vannak a fészekaljban pelyhedző kiscsibék-belőlük lesznek az újabb aranytojást tojó tyúkok-ha majd eljön az ideje!

  Ti csak úgy lubickolnátok az olcsó energiábna, amikor kevésért is el lehet kérni ugyanannyit!
  Aztán ráfogjuk a környzetvédelmi aggályainkra!

  Van fogalmatok, mi fog történni pár év múlva, amikor a partok mentén már most hajózható Északi Jegestenger biztonságosan hajózhatóvá válik?

  Oroszország legyőzhetetlen nagyhatalom lesz, Szibéria északi, Uralon túli területei termőfölddé válnak, ásványkincsei olcsón kiaknázhatók lesznek-
  olcsó és lerövidült északi tengeri szállítási útvonalak létesülnek....

  Szóval csínján az energiafelhasználással-majd ha az energiaforrások jelenlegi gazdái felkészültek a változásokra, akkor újra lehet gondolni!”
 • 9. rebcat 2010. december 01. 13:59
  „No és ha esetleg egy kicsit olcsóbb lenne az energia, valószínűleg többen tudnák megfizetni. Ha többen tudnák megfizetni, akkor lehetne még egy kicsit olcsóbban szolgáltani, etc. etc... Hosszú távon szerintem kifizetődőbb lenne. Vagy ki a fene törődik ezzel, ha a haszon így is úgy is megvan?”
 • 8. jozko 2010. december 01. 12:00
  „Dodó!

  Ne bántsd az érinthetetleneket!
  Veri őket a sosr-a fél egészségük odavan!

  Valami egészségre káros szert sóztak rájuk az adakozó alapítványosok!
  Szappant, vagy mi a fenét!
  És még nem is szégyellték ráírni:
  "A tisztaság fél egészség"”
 • 7. dodó 2010. december 01. 11:47
  „Ne feledjétek, hogy ebben a jelentős nyereségben a védett fogyasztók finoman szólva nem éppen takarékos fogyasztása kompenzálására ránk rótt és behajtott összegek is benne vannak!
  Szeresd a multit, támogasd a halmozottan hátrányos helyzetűeket!”
 • 6. jozko 2010. december 01. 11:43
  „Gazdasági alapvetzés:

  Energiahordozókkal és nyersanyagokkal gyengén álló ország ne fogjon anyag és energiaigényes termelőmunkába, mert belebukik:
  Többe kerül a leves, mint a hús!

  De hát könyörgöm, nem hogy anyag és energiaigényes termelés nem folyik nálunk, de szinte semmilyen!
  Mégis , ingünket, gatyánkat elviszik az energiaszolgáltatók!
  Ügyes!

  Azt a fejőgép-ügynököt juttatja eszembe, aki egy "egytehenes" farmerre rásózott egy fejőgépet!
  Fizetségül pedig rögtön le is foglalta és elvitte a tehenet....”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúság, turizmus, Ópusztaszer

2011 az ifjúság és a turizmus éve lesz Csongrád megyében. Tovább olvasom