Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme

Szeptemberben Szegeden is elindul a Mindentudás Egyeteme, amelyen a szegedi egyetem karainak tudósai, kutatói tartanak előadásokat. Ide várják a városi polgárokat, a középiskolásokat és a hallgatókat is. Aki élőben nem láthatja, megnézheti tévén és interneten is az elhangzottakat.
Szegeden is megrendezik ebben a szemeszterben a Mindentudás Egyeteme helyi változatát. A szeptember 28-ától induló előadásokon a legjobb szegedi tudósok, kutatók mutatják be szakterületük egy-egy érdekes vagy fontos szeletét. Mint Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese elmondta, a fővárosi előadássorozat sikere – amely a tudományos kutatás presztízsét jelentősen növelte – tette indokolttá a szegedi Mindentudás Egyetemének elindítását. A helyi tudományos potenciál bemutatásának célja másfelől az, hogy az érdeklődő középiskolásokat megnyerjék az SZTE jövendő hallgatóinak.

Az előadások nyilvánosak: a város polgárait ugyanúgy várják, mint a hallgatókat, akik a későbbiekben egyetemi kurzusként is elfogadtathatják az előadássorozatot. Féléves „tesztidőszakkal" szeretnék felmérni az igényeket: milyen jellegű előadások iránt érdeklődnek elsősorban a fiatalok. A változatosságot garantálja, hogy a szorgalmi időszakban tervezett tizenkét előadáson más-más kar oktatója beszél saját tudományos területének különféle témáiról. A háromnegyed órás előadások után a jelenlévő érdeklődők kérdéseket is föltehetnek majd az elhangzott témával kapcsolatban.

Aki mégsem tud részt venni a tanulmányi és információs központban minden hét közepén, kora este megtartott előadásokon, egy későbbi időpontban megnézheti azok szerkesztett változatát a Szegedi Városi Televízióban. Az előadások az internetről ingyenesen is letölthetők lesznek. Elsőként – a fizika nemzetközi évéhez kapcsolódóan – Szabó Gábor fizikusprofesszor előadását hallgathatják meg Az egyiptomi kagylóktól a kvantummechanikáig – a fizikai gondolkodás fejlődése címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom