Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme

Négy óra alatt 320 diák jelentkezett a Mindentudás Egyeteme – Szeged idei első féléves kurzusára. De nem csak ez az adat mutatja: sikertörténet az ismeretterjesztő, a Szegeden és a tudományegyetemen folyó kutatómunkát reprezentáló előadás-sorozat.
Több száz egyetemi hallgató indexében szerepel idén is két kredites, általánosan művelő tárgyként a Mindentudás Egyeteme – Szeged. A szorgalmi időszakban szerda esténként 18 órától a TIK legnagyobb
előadótermében jelentkező ismeretterjesztő előadás-sorozaton „külsősök", vagyis szegedi középiskolások és a város lakói is szívesen megjelennek. S azon sincs mit csodálkozni, hogy a szegedi VTV műsorán szereplő, felvételről leadott beszámoló a híradó után a második legnézettebb produkció.

– Múlt, jelen, jövő jegyében állítottuk össze az új tanév első félévének programját – ad távlatot a szeptember 13-án elkezdődött, december 13-án záruló szemeszternek a program egyetemi felelőse, Rácz Béla stratégiai rektorhelyettes. A jubileumi tanévben nemcsak a szegedi felsőoktatás elmúlt 85 évére emlékeznek, hanem Péter László professzor és Ormos Mária akadémikus kalauzolásával az 1956 óta eltelt fél évszázad is mérlegre kerül. A jelen problémáit például a parlagfűjelenséggel és a gyomor betegségeivel foglalkozó előadás jeleníti meg. A jövőbe mutat a biopolisz terve, a nagyszabású, az SZTE-ről induló, részben egyetemi keretek között megvalósuló projekt, amelyet négy előadáson ismertetnek meg az érdeklődőkkel.


Előadások

Szept. 27.: Biopolisz – Egészségipari fejlesztés, előadó: dr. Mikó Tivadar centrumelnök, intézetvezető egyetemi tanár (SZTE Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum, Pathológiai Intézet)

Okt. 4.: Európai értelmiségiek egy trópusi egyetemen, előadó: dr. Ferdinandy György egyetemi tanár (Universidad de Puerto Rico)

Okt. 11.: A forradalom szegedi nézőpontból, előadó: dr. Péter László nyugalmazott egyetemi tanár (SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, Modern Magyar Irodalmi Tanszék)

Okt. 18.: Egy monolitikus rendszer első megroppanása, előadó: dr. Ormos Mária akadémikus, professor emerita (PTE BTK Modernkori Történeti Tanszék)

Nov. 8.: A száműzött egyetem – A Ferenc József Tudományegyetem útja Kolozsvártól Szegedig 1919–1921, előadó: dr. Vincze Gábor történész munkatárs (Emlékpont, Hódmezővásárhely)

Nov. 15.: Gyomorsav és fekélybetegség: egy sikertörténet, előadó: dr. Varró Vince professor emeritus (SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika)

Nov. 22.: Biopolisz – Zöld biotechnológia és megújuló energia, előadó: dr. Kovács Kornél tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE TTK Biológus Tanszékcsoport, Biotechnológiai Tanszék)

Nov. 29.: Biopolisz – Környezetkímélő technológiák a hulladékkezelésben és az energiatermelésben, előadó: dr. Kiricsi Imre tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE TTK Kémiai Tanszékcsoport, Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék)

Dec. 6.: Proletárköltő? Szerelmes költő? Istenes költő? József Attila identitásai, előadó: dr. Garai László nyugalmazott egyetemi tanár (SZTE GTK Üzleti Tudományok Intézete, Gazdaságpszichológiai Szakcsoport)

Dec. 13.: Biopolisz – Szoftver: ipar vagy valami más?, előadó: dr. Gyimóthy Tibor tanszékvezető egyetemi docens (SZTE TTK Informatikai Tanszékcsoport, Szoftverfejlesztés Tanszék) 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom