Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Szabó Gábor fizikus

Mi a tudomány? Hol kezdődik és hol ér véget? Hogyan alakult ki a fizikai gondolkodás? E kérdésekre is választ ad Szabó Gábor fizikus a Mindentudás Egyeteme – Szeged nyitányán. A professzort arra kértünk, adjon ízelí tőt Az egyiptomi kagylóktól a kvantumtechnikáig című, a fizikai gondolkodás fejlődését bemutató előadásából.
– Önkényes kijelölni, hogy mikor kezdődhetett a tudomány – jelentette ki Szabó Gábor professzor. – Mégis: számomra az első tudományos gondolatmenet Thalészé, aki megfigyelte az egyiptomi partoknál a sziklákban a kagylókat és arra a következtetésre jutott, hogy korábban ott tengerfenék volt. A több mint két évezreden keresztül formálódott módszer lényege, hogy modellt állítunk föl, és ennek alapján következtetést vonunk le, amit összevetünk a kísérlettel. Ehhez persze az is szükséges, hogy megmondjuk: mit és hogyan kell mérni. E természettudományos gondolkodásmód Newton munkáságának következtében állt össze tudatos és koherens rendszerré.

– A tudomány hat a társadalomra. Ennek súlyát átérezve, határait érzékeltetve a Mindentudás Egyeteme – Szeged nyitó előadásában kitérek a tudomány és áltudomány viszonyára. Számos példát hozok arra, hogy a fizikai gondolatmenet hogyan bukkan föl az élet más területein. Meg szeretném mutatni, hogy a fizika nem pusztán tananyag és esetleg egy rossz emlékű iskolai óra, hanem olyan gondolkodásmód és hozzáállás, mely jól használható a hétköznapi élet dolgaiban való eligazodásban. Az a véleményem, hogy – József Attilával szólva – a „semmi ágán...", idegenül él a világban az, aki lemondott arról, hogy megértse, mi van körülötte.

Az ilyen ember fél a számítógéptől, holott ma már elkerülhetetlen, hogy dolga legyen vele, de választópolgárként is olyan társadalmi súlyú kérdésekről dönt, melyek töredékét sem gondolta át és értette meg. A tudományos, vagy fizikusi gondolkodás lényegének elsajátítása az egyén és a társadalom számára is fontos, mert olyan globális problémákkal kell szembenéznünk, melyeknek csakis tudományos megoldása lehetséges. Ezért mondom, hogy a fizikai gondolkodásmód hiánya életminőséget rontó tényező a 21. században.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged első előadása október 5-én 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémai tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasszécsénnyel kezdődött a bontás

A vasszécsényi önkormányzat emléklapjának eltávolításával megkezdődött tegnap Ópusztaszeren a… Tovább olvasom