Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Szőnyi György Endre

Miként lehet a mágia és az okkultizmus egy huszonöt éves kultúrtörténészi kutatói pálya központi problémája? Felderítésének mi a jelentősége a humán tudományok rendszerében? Erre kíván feleletet adni dr. Szőnyi György Endre, a Bölcsészettudományi Kar Angol–Amerikai Intézetét vezető egyetemi tanár, kultúrtörténész Az ezotéria diszkrét bája című előadásában.
„A probléma vizsgálatának legitimitását az adja, hogy bár a tudományos forradalom 17. századi kezdetei óta a mágia kikerült a racionalizmus talajára épülő, kísérletekkel ellenőrizhetőnek megkövetelt tudományok rendszeréből, az ezotéria legkülönfélébb jelenségei sokszorosan átszövik mai, modern és urbánus világunkat is – jelenti ki dr. Szőnyi György Endre. – Csak néhány kiragadott példa: irodalmunk tele van hivatkozásokkal mágikus-okkult erőkre, az azokkal való kísérletezésre.

Az egyik ősminta Doktor Faustus esete, aki szövetséget kötött az ördöggel a neki adott természetfeletti hatalomért cserébe. Hasonló konfliktust találunk Szerb Antal nagy sikerű Pendragon legendájában és Szepes Mária A vörös oroszlánjában is.

A populáris filmek is bőven élnek az ezoterikus motívumokkal. Az internet pedig a lehető legnagyobb változatosságban ajánl ezoterikus és okkult témákat.

Ennyi talán elég is annak bizonyítására, miért éri meg a társadalomkutató fáradságát e jelenségek vizsgálata. Hogy mi adja az ezotéria báját, mitől olyan vonzó minden, ami okkult, mágikus, nem könnyű megválaszolni. Az igazán árnyalt felelethez interdiszciplináris kutatások kellenek, melyek bevonják az eszme- és tudománytörténetet, az antropológiát, a vallástudományt, és kitérnek a kultúra használatának történeti és szociológiai aspektusaira is. Az előadás mindenekelőtt definiálja a „miszticizmus", „okkultizmus" és „mágia" terminusokat, majd ismerteti azt a premodern világképet, amelybe az ezotéria még szervesen illeszkedett.
Ezután bemutat egy reneszánsz mágust, az angol John Dee-t, aki iskolapéldája lehet annak, hogyan kerül valaki „az ezotéria diszkrét bájának" hatása alá. A konklúzió visszatér saját korunkhoz és egy meglepő kapcsolódási pontot mutat be az alkimisták álma és a mai, világhírű asztrofizikus, Paul Davies véleménye között."

A Mindentudás Egyeteme – Szeged harmadik előadása október 19-én 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme az MTA tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenkoncertek a Fricsay Teremben

Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész négykezes koncertjével hétfőn indul a VI. szegedi… Tovább olvasom