Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mindenütt magyar termék

Fogyasztó és gyártó egyaránt retteg attól, hogy megismétlődik a tavalyi olcsósonka-háború az üzletekben. Az emberek ugyanis szeretnének jó minőségű és elfogadható árú sonkát venni, a hazai üzemek pedig átlagon felüli forgalmat elérni. Húsvét előtt másfél héttel még nincs gyanúsan olcsó és ismeretlen eredetű készítmény a megye áruházaiban.
A Coop szupermarketje csak hazait árusít Fotó: Gyenes Kálmán
A füstölt sonkák, lapockák, tarják, csülkök azok a termékek, amelyek a húsiparban a legértékesebbek, ezeket lehet ugyanis a legmagasabb áron eladni. Nem mindegy tehát, hogy a húsvéti szezonban milyen versenytársak törnek be a hazai piacra. Még élénken emlékszünk arra, hogy tavaly olcsó szlovák sonkák árasztották el az áruházláncokat, amelyek a „levét" nemcsak a gyártók, de a csalódott vevők is itták.

Idén eddig még nem találkoztunk külföldi sonkával a megye áruházláncaiban, olyannal meg főleg nem, amelyet gyanúsan olcsón kínáltak volna. Danks Emese, a Tesco szóvivője a szezon előtt csak annyit mondott lapunknak, hogy kizárólag magyar beszállítókkal dolgoznak majd. A Coop Szeged Zrt. passzázssori szupermarketjében is csak magyar árut kínálnak húsvét előtt – mondta el Dobó Imre, a Szeged Nagyáruház igazgatója, mivel ennek náluk már hagyománya van. Idén is két héttel korábban kezdték el árusítani a füstölt termékeket. Az a tapasztalatuk ugyanis, hogy az emberek időben és megfontoltan vásárolnak be az ünnepek előtt. Érezni a vevők bizalmatlanságát a tavalyi ismeretlen eredetű sonkák miatt – tette hozzá
A Pick és a Délhús ezer tonnája

Kovács László, a Pick–Délhús-csoport elnök-vezérigazgatója beszámolt arról, hogy ezer tonna, vagyis egymillió kiló füstöltáruval jelennek meg a piacon. A termékek zöme drágább, mivel magas minőségi színvonalat képviselnek és hagyományos technológiával készültek. A vezérigazgató szerint a megrendelések száma visszaigazolta azt, hogy helyes döntést hoztak, amikor a magasabb árfekvésű termékek felé mozdultak el. Szegeden főleg a főtt sonkákat gyártják.  
–, sokan kérdezik, honnan szerzik be az árut. Náluk a legolcsóbb füstölt kötözött sonka kilója 699, a legdrágábbé 1299 forint, ezt utóbbi a Délhús Fricanto márkájú terméke, amely olaszos ízesítésű.

Húsvét előtt a munkamegosztás jegyében nem a fogyasztóvédők, hanem az állat-egészségügyi állomások lendültek munkába. Faragó Katalin, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás osztályvezetője elmondta, nagy erőkkel ellenőrzik a húskészítményeket a gyártóknál és az üzletekben egyaránt. Azt tapasztalták, hogy az üzletek elsősorban magyar, jó minőségű termékeket árulnak. Eddig mindössze két közepes üzemben két kisebb, 30-70 kilogrammos tétellel volt gondjuk, ezeket elkobozták, illetve megsemmisítették magas nitrát- és nitrittartalmuk miatt. Az osztályvezető nem árulta el, melyik két Csongrád megyei gyártóról van szó, de hozzátette: egyik termék sem került ki a forgalomba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viperával ütötték az ellenőrt

Viperával vágtak fejbe egy SZKT-ellenőrt Szegeden, az Ortutay utcai megállóban. Az ellenőr nem… Tovább olvasom