Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Mindig beteljesedik a szilveszteri álom

Csongrád megye - A népi hiedelem szerint a szilveszteri álom beteljesedik. Ha a nagy ünneplésben az egymástól távol lévő szerelmesek még a koccintás előtt egy korty pezsgőt löttyintenek a földre, az garancia lehet arra, hogy a következő esztendőben együtt maradnak.
Amilyen az új év első napja, olyan lesz az egész esztendő – tartja a mondás. Mit tehetünk szerencsénkért, gazdagságunkért, szerelmünkért, illetve milyen tevékenységet kerüljünk a balszerencse, a jósolható tragédia miatt december 31-én és január 1-jén?

Nézzük, mi kerülhet az ünnepi asztalra! Szárnyas, baromfi semmi esetre se, mert elkaparja a szerencsénket, a malac azonban kitúrja, vagyis meghozza. Az új esztendő első napján fogyasztott lencse, bab vagy bármilyen apró szemes terményből készült étellel is közelíthetünk Fortunához. Több családnál sütnek szerencsepogácsát, az egyikbe pénzérmét rejtve. Fontos: a pogácsának még az óévben el kell fogynia.

Tilos a mosás, a teregetés, mert az valakinek a halálát jelentheti. A szemetet se vigyük ki az új év első napján, mert kiönthetjük vele a szerencsénket. Inkább bulizzunk, de ne reggelig! Hagyjunk kis időt a pihenésre, az alvásra, mert a szilveszteri álom beteljesedik. A szilveszteri fogfájás arra figyelmeztet: ne halogassunk tovább egy fontos ügyet, például a lánykérést.

Árnyék

Ahol még szokás, éjfélkor az első óraütéskor eloltják a gyertyát, majd az utolsó kondításnál újra meggyújtják. Aki ilyenkor hátrapillantva nem látja meg a saját árnyékát, már rendelheti is a koporsóját – tartja a nem túl vidám hagyomány.

Az egymástól távol lévő szerelmesek még a koccintás előtt löttyintsenek egy korty pezsgőt a földre, ez „garancia" lehet arra, hogy a következő esztendőben együtt maradnak. A még pártában lévő lányok főzhetnek gombócot, mindegyikbe egy-egy férfinevet tartalmazó cetlit gyúrva, és amelyik először bukkan fel, az rejti a leendő férj nevét. Az időjárást is prognosztizálhatjuk: a hónapokat szimbolizáló 12 fokhagymába sót kell tenni, és amelyik reggelre átnedvesedik, abban a hónapban sok eső vagy hó várható.

Az ünneplés hangos, főszerepet játszanak a kolompok, trombiták, tűzijátékok, amelyekkel az ártó szellemeket lehet elijeszteni. Erre szolgálnak az álarcok is. Csendesebb, de hasonlóan régi szokás az óévet szimbolizáló szalmabábu eltemetése, vízbe dobása.

Szenti Tibor nem babonás

– Istenfélő vagyok, a kereszténység pedig a babona ellen van – mondta a vásárhelyi néprajzkutató, író –, újévi fogadalmat sem teszek. Az ételekre sem figyelek – közölte –, ha jólesik, eszem szárnyast, lencsét általában csak baráti társaságban fogyasztok, viszont a kocsonya január 1-jétől elmaradhatatlan étel, de nem a babona miatt, hanem, mert nagyon szeretjük, és ilyenkor van a szezonja.

Olvasóink írták

  • 1. utazó81 2009. december 31. 17:37
    „Szilveszter éjjelén ki alszik? Igaz lehet ébren is nagyokat álmodni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi ételek és a hagyomány

Szeged - A szilveszterhez ma is rengeteg babona, móka és hagyomány kapcsolódik. A menüből nem… Tovább olvasom