Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Mindig vonzó a mosolygó eladó

Szeged - Van, aki csak beszélgetésre és egy jó kávéra vágyik, mást a családias légkör, az eladó mosolya vagy éppen saját lustasága vonz a kisboltokba. Arra kerestük a választ: hogyan maradnak talpon a garázsboltok a multik szomszédságában.
– A napi, kisebb dolgokat mindig itt veszem meg, közben beszélgetek az eladókkal – egyszóval jó a kisboltok feelingje – mondta füstölő cigivel a kezében Gazdag Nándorné, aki ottjártunkkor a Gogol és Dáni utca sarkán lévő kisbolt eladójával kávézott az üzlet előtt. Arról kérdeztük: egy multi szomszédjában miért a kisboltban vásárol. Gazdagné a környéken dolgozik, azt mondja, csak akkor megy a két percre lévő Tescoba, ha húst akar venni – amúgy mindent kisboltokból szerez be.
Klasszikus garázsboltot keresve a lakótelepek felé vettük az irányt. Makkosházra mentünk – ahol minden ott lakótól nagyjából öt percre van három nagy multi áruház.

– Nálunk a leszaladós vevők a leggyakoribbak. Főleg tojást, lisztet, tejterméket, fölvágottat, cigit, szeszes italt vesznek. Csak ezekért nem mennek át a hiperekbe – magyarázta a Csongrádi sugárút egyik tízemeletesének aljában 10 éve működő kisbolt eladója, Mamdedov Zsuzsa. Pedig a választék a felsoroltaknál lényegesen szélesebb: a súrolószertől a rovarcsapdáig számos dolgot tartanak a nagyjából 30 négyzetméteres üzletben. Igaz, egynél több vevő csak akkor fér be, ha a korábban érkező behúzza a hasát vagy behátrál a másik helyiségbe. A legutóbbi időkig zöldséget is árultak, de ezzel sajnos fel kellett hagyniuk – nem ment annyira, hogy a végét ne dobják ki. Matlák Zoltán kólát, kenyeret, párizsit, meg egy rejtvényújságot vett. A Baktóból érkező férfi azt mondja, azért jár ide, mert mindig nyitva vannak, és utálja a tömeget is. Ezt itt biztosan elkerüli. A házban lakó Ámont Péter azt mondta, nem örülne, ha megszűnne ez a kisbolt, másikat keresne helyette. – Egy kenyérért nem megy az ember a Tescóba, lustább vagyok annál – indokolt.

Sokan szeretik a kisboltok sajátos, emberi hangulatát. Fotó: Segesvári Csaba
Sokan szeretik a kisboltok sajátos, emberi hangulatát.
Fotó: Segesvári Csaba

– A Tesco megnyitása után három hónapra visszaesett a forgalmunk, de aztán elmúlt az újdonság varázsa. Azóta újra sok vevőnk van, sőt sokan onnan érkeznek, bevásárlás után, mert ott valamit nem találnak meg – magyarázta a Rókusi körúti hipermarkettel szemben 13 éve működő kisbolt vezetőhelyettese.

Mulatiné Losonczi Klárával egy lottózós kisasztalnál beszélgettünk – a kétgarázsos boltban ugyanis játszani is lehet. Emellett árulnak újságot, lehetőség van mobiltelefon-feltöltésére, s bankkártyával is fizethet, aki akar. A törzsvevőknek még hitele is van. A vezető azt mondja, a multik mellett életben maradni csak a szolgáltatások bővítésével lehet. – Ez egy családi vállalkozás, a húgom, az anyukám és a férjem is itt dolgozik. A vevők szeretik a családias légkört, a mosolygós kiszolgálást, azt, hogy az embereket a keresztnevükön szólítjuk – mondta. A hálás vevők pedig nem csupán a pénzüket hagyják náluk: hétvégén van, hogy még ebédet is hoznak a pult mögött állóknak.

Csatlakozási esély

– Amikor tíz évvel ezelőtt belekezdtünk, még 12 kisbolt működött a környéken, mára hárman maradtunk – mondta a multik garázsboltokra gyakorolt hatásáról Ceglédi Sándor, több makkosházi kisbolt tulajdonosa. Szerinte is leginkább szolgáltatásbővítéssel lehet talpon maradni – a másik, ha csatlakoznak egy üzletlánchoz. Erre viszont csak azoknak van esélye, akiknek több boltjuk van, köztük 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű is.

Olvasóink írták

  • 2. szamika 2009. január 26. 09:15
    „nem minden kis boltba mosolyognak az eladók.pl.:a mars téri non-stopba,ahol még humorérzéke sincs az eladóknak.több mosolygos eladót látok a nagyobb boltokban,és még kedvesebbek is,de kenyeret,kiflit én sem ott veszek.”
  • 1. Mil 2009. január 24. 18:53
    „Én is szeretem a kisboltokat. HA csak kenyér, zsemle, tej, esetleg valami üdítő kell, akkor kisboltba megyek. A magyarázat egyszerű: utálom a multik mű-kenyereit, és a francnak van kedve sorban állni a pénztárnál. És qrvára nem érdekel, hogy esetleg x forinttal drágább a kenyér meg a zsemle. De legalább békebeli zsemle, nem az a felfújt szar, amit a TEscoban árulnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a nézőszám és a könyvforgalom

Szeged - Lassan a kulturális szférát is eléri a gazdasági válság: az emberek az autóvásárlás mellett… Tovább olvasom