Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Mindszenti betegper: két professzor kétfélét mond

Szeged - Nem tudott dönteni a Szegedi Városi Bíróság a mindszenti beteg orvosának ügyében, miután az igazságügyi orvosszakértők különbözőképpen látják az esetet. Az egyik szerint Szökő-Császár Ildikó nem vizsgálta meg elég alaposan a beteget, a másik szerint nem vonható felelősségre. A vitát egy harmadik szakértő segítségével zárja le a bíróság.
A mindszenti Hajdú Imre 2007. április 6-án reggel rosszul lett, bátyja a szentesi kórházba vitte. A vizsgálat és ellátás után saját felelősségére hazament, otthon megint összeesett, mentővel a vásárhelyi kórházba vitték. Onnan az akkor hatályba lépett szabályok értelmében továbbküldték Szentesre, ezalatt halt meg a mentőben.

A mindszenti betegként elhíresült férfi ügye nyomán nemcsak politikai vita támadt, büntetőeljárás is indult. A vádlott: Szökő-Császár Ildikó, a vásárhelyi Erzsébet-kórház orvosa, aki aznap megvizsgálta, és a mentővel továbbküldte a beteget Szentesre. Az orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség, a tavaly november 3-án, a sajtó élénk érdeklődése mellett kezdődött büntetőperben a Szegedi Városi Bíróság azt fogja kideríteni, tényleg hibázott-e. Védője szerint leginkább az egészségügy akkori, „brutális és cinikus átalakítása" a felelős Hajdú Imre haláláért. A tegnapi tárgyaláson, további tanúk meghallgatása közben kiderült, hogy ami a doktornő felelősségét illeti, nincs egy véleményen a szegedi Varga Tibor professzor és a másik igazságügyi orvosszakértő, a budapesti Lászik András egyetemi adjunktus által felkért Pénzes István professzor. Varga Tibor meggyőződése, hogy Szökő-Császár Ildikónak meg kellett volna mérnie Hajdú Imre vérnyomását, EKG- és vérgázvizsgálatot kellett volna készíttetnie, hogy biztonsággal el tudja dönteni, romlott-e a beteg állapota azután, hogy a szentesi kórházban vizsgálták. Varga szerint romolhatott, bár a beteg haláláért közvetlenül szerinte sem hibáztatható a doktornő.

A bal oldalon Háttal Szökő-Császár Ildikó vásárhelyi orvos, a per vádlottja. Fotó: Frank Yvette
A bal oldalon Háttal Szökő-Császár Ildikó vásárhelyi orvos, a per vádlottja.
Fotó: Frank Yvette

Lászik András először nem tudott határozni, ezért kérte Pénzes professzor közreműködését. Utóbbi pedig úgy látta, hogy a doktornő azon a helyen és az adott körülmények között helyesen cselekedett azzal, hogy megnézte a pulzust, meghallgatta a tüdőt az inget kigombolva, és megtapogatta a beteg lábát, hogy kiderüljön, ödémás-e. Nem ítélhető el a később történtek miatt.

A szakértők keményen tartották magukat a véleményükhöz, így Juhász Zsuzsanna bírónő úgy döntött, Szeged és Budapest vitájában Pécs fog dönteni: egy ottani igazságügyi orvosszakértőt kérnek fel, és szeptember 14-én folytatják a tárgyalást.

„Nem szeretem, ha hülyének néznek!"

A tárgyalás majdnem mindvégig nyugodt hangnemben zajlott. Végül arra terelődött a szó, hogy Lászik Andrást fel lehetett-e kérni szakértőnek ebben az ügyben, amikor egy közvetlen munkatársa az egészségbiztosítási felügyelet megbízásából már vizsgálta az esetet. Kriveczky György ügyvéd, a doktornő védője úgy látta, két különböző ügyről van szó, Lajkó Szilvia ügyész ezt máshogy látta. Az elvi vita jó ideig tartott, az ügyész végül megjegyezte: „nem szeretem, ha hülyének néznek!". Az ügyvéd kikérte magának a feltételezést; az ügyész szerint az ügyvéd udvariassága „művi", az ügyvéd erre azt mondta, őt ilyennek nevelték. A vitának a bírónő vetett véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikapcsol a Démász

Szeged - Kikapcsolja a Démász a villamosenergia-szolgáltatásból azokat az ügyfeleket, akik… Tovább olvasom