Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Mindszenti betegügy: vitáztak a szakértők

Szeged - Jövő pénteken hirdet ítéletet a mindszenti betegper vádlottja, Szökő-Császár Ildikó ügyében a Szegedi Városi Bíróság, miután ma elhangzott a vád- és a védőbeszéd.
Ila-Tóthné Vörös Erika bírónő kérdéseire az ügy eddig meghallgatott szakértői tegnap fejtették ki véleményüket – és ahogyan várható volt, vitába is szálltak egymással. Varga Tiborés Bajnóczky Istvánkitart amellett, hogy a vásárhelyi kórházban dolgozó doktornő nem végzett elég alapos vizsgálatot 2007. április 6-án, mielőtt úgy döntött, hogy Hajdú Imrét továbbküldi a szentesi kórházba. A mindszenti beteg a mentőben meghalt. Lászik Andrásés az általa felkért konzulens, több szakkönyv szerzője, Pénzes Istvánúgy találta, a doktornő nem hibázott. Pénzes professzor hozzátette, abban a helyzetben ő is úgy döntött volna, ahogy a doktornő, és arra kérte szakértő kollégáit, ne legyenek ilyen bizalmatlanok a gyakorló orvossal szemben, mert nincs klinikai tapasztalatuk. Varga Tibor azzal dobta vissza a labdát, lehet, hogy nekik nincs klinikai tapasztalatuk, Pénzes Istvánnak viszont bonctermi tapasztalata nincs.

Az ügyben egy hét múlva várható ítélethirdetés. Fotó: Frank Yvette
Az ügyben egy hét múlva várható ítélethirdetés.
Fotó: Frank Yvette

Kriveczky György, a doktornő védője kérte, hallgassa meg a bíróság szakértőként az általa felkért Balogh Istvánt is, aki a doktornő ártatlansága mellett szóló véleményt készített, ezt az indítványt azonban a bírónő elutasította. Lajkó Szilvia ügyész többek között arra világított rá, nem győzték meg a bizonyítékok afelől, hogy a doktornő egyáltalán megvizsgálta a beteget. Kriveczky Györgyviszont arra hívta fel a figyelmet, hogy ha hiszünk a két szakértőnek, és Hajdú Imremár akkor a „sürgős szükség állapotában" volt, amikor háziorvosa vagy a szentesi kórház vagy a mentősök vizsgálták, akkor most nem csak Szökő-Császár Ildikónak kellene a vádlottak padján ülnie.

Olvasóink írták

 • 11. tol 2011. január 30. 17:29
  „most még mindig két különböző dologról beszélünk-beszélsz. Van az egyedi eset, aholis a doktornő ügyét szerintem - egy ember életéhez képest - jogtalanul hosszan húzzák-halasztják. Hibázott, ám nemcsak ő, hanem nyilvánvalóan többek is, a többiekről egy szó se esik, őneki meg lassan rámegy az élete arra, hogy a magyar igazságszolgáltatás többször is előveszi az ügyét. Dózsa testét is csak egyszer hurcolták körbe, ennek az esetnek meg már harmadszor huzakodnak neki. Ezt találom jogtalannak.
  A magyar egészségügy helyzete a civilizált világban maga a döbbenet. Feltűnő, hogy se a népesség, se maga az orvostársadalom nem képes a megújításra, pedig ha így megy tovább - még egy-két centralizálás - Dr Pyrrhosznak marad két kórháza, egy Pöstön, egy meg valahol vidéken, oszt csumi. Nem kell hozzá jóstehetség, hogy ha eltávozik az orvosok egyharmada, akkor lesz egy rés a korfában és az helyrehozhatatlan kárt okoz az aktuális munkában is, a fiatalabb nemzedék oktatása okán a későbbiekben is. Csak nagyon csendesen jegyzem meg - a gond nem csupán az orvosokat, hanem az egészségügy összes dolgozóját érinti, az pedig meglepően nagy tömeg ember...”
 • 10. klj_54 2011. január 30. 10:11
  „Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy eltekintve a jelen esettől maga az egész "néprosszullétügy" áll ingatag lábakon.
  Én évekig holland munkaadónál dolgoztam, ha az egészségem engedné ma is ezt tenném! Én megtapasztaltam az érdektelenséget, a hol a pénz <moderálva> szemléletet, tehát talán nem véletlenül ítélem meg ennyire súlyosnak aaaz esetet, bár egy ember halála elég ok az elítélésére.
  Tudod, amiko 90 napra kapsz időpontot a reumatológiára amikor alig bírod megemelni a kezed, amikor lutri a bőrgyógyásznál be tudnak-e írni mert csak elsején megy a dolog a gép miatt... a Melanóma igen gyors gyilkos.
  Nemfolytatom.
  Amit viszont egyértelműen tudok:
  Ezzel a mentalitással kint az orvosok még ápolók sem lehetnek!
  Nem harsog a média a hazakergetett, nyugatról kitiltott orvosok neveitől, pedig vannak szép számmal, de ilyen ügyben a "szakma" összezár.
  Sajnos én sem birtoklom a bölcsek kövét, de talán lenne épkézláb javaslatom, mely kiutat jelenthetne. Bár én kis pont vagyok, de ami tőlem elvárható azt mindíg megteszem, hogy nyugodtan alhassak.”
 • 9. tol 2011. január 29. 20:44
  „ebben teljesen igazad van, és ezt említettem is valamelyik szösszenetemben, hogy ez tökéletesen helytelen volt, hogy rá se tette a kezét a betegre. Én az egész eset megoldatlanságát tartom borzalmasnak - továbbra is.”
 • 8. klj_54 2011. január 29. 20:22
  „7. hozzászólás tol 2011.01.29. 19:42
  Én csak azt teszem amit velem tenne a brit bíró, ha náluk baleseteznék!
  Nem érdekelné, hogy a másik oldalon szocializálódtam vezetéstechnikailag! Aki Angliába megy attól az ottani törvények maradéktalan betartását várják el.
  Én semmivel nem várok többet a magát orvosnak valló fehérköpenyes nőtől, mint amennyit tőlem elvár a jog!
  Tudod én három földrészen kellett, hogy megoldjam a cégem és a saját gondomat. Nekem nem volt lehetőségem egy konzíliumra emiatt aztán nem tudok semmilyen kifogást elfogadni!
  Nem szeletkét ragadtam ki, hanem rámutattam egy jogszabályi és orvoshivatási szabályszegésre.
  Azzal, hogy nem állt fel a fentebb említett szabályokat áthágta.
  Ha felkel, megvizsgálja, vérnyomást mér, ad egy kísérő papírt a mentősöknek egy szót nem szólnék!”
 • 7. tol 2011. január 29. 19:42
  „a történet csak egy kis szeletét érinted kedves 6. hozzászóló, viszont azt meglehetősen érdesen. A fő probléma felett pedig elegánsan elsiklasz. Ügyes...”
 • 6. klj_54 2011. január 29. 17:45
  „5. hozzászólás tol 2011.01.28. 21:24
  Azt, hogy fel sem állt a székéből én bizony öt év letöltendővel jutalmaznám, ha jó kedvem ban!
  Egy ember életéről van szó és nem egy krtitörpe festéséről.
  Aki ennyire fél a főnökétől az menjen el kutató orvpsnak, mert hunán orvosnak alkalmatlan.
  Remélem, hogy bezárják, mert egy ember meghalt miatta!
  Nekem és a szakembernek sem tudja megmagyarázni miért nem vizsgálta meg!
  A törvények szerinti kötelezettségének sem szakmai sem munkajogi értelemben nem felelt meg, emberileg pedig végképp!”
 • 5. tol 2011. január 28. 21:24
  „a legrohadtabb helyzetek egyike. A beteg akkor reggel távozott haza a kórházból szabad akaratából. A körzeti orvos - mert a beteg idült betegségében haldoklott - visszaküldte a kórházba. Mivel éppen egy napja változtak meg a szabályok, a helytelen kórházba küldte, mert nem tudta az irányt. A mentőszolgálat se tudta. A doktornő tudta, és mert félt a főnöke aznapi szigorú utasítása miatt, idegességében továbbküldte a beteget. Formailag tökélesen helytelenül, de most ne legyünk már álszentek, ha megméri a vérnyomását, az az ember akkor is aznap meghalt volna. A doktornőt azóta vegzálják mindenféle fórumokon. Én ezt embertelennek és jogtalanul túlzottnak tartom. Ha és amennyiben hibázott, már igen régen meg kellett volna határozni a büntetése mértékét és lezárni az ügyet! Nem utolsó sorban, ebben a történetben hibás még az osztályvezető, az igazgató főorvos és a felsőbb politika, hogy részben bajában magára hagyták a kolleginát, részben pedig más egzisztenciájának árán egy kirakatpert csiholtak.”
 • 4. bohóc 2011. január 28. 19:10
  „Igazad van klj_54,de sajnos benne van a politika ebben is .Kreálni kellett a korházi reformácio ellen.És ő volt sajnos az első.Kedves na.:te ott voltál?Ne kenjük másra.Az orvosnak kötelező megvizsgálni a beteget.Olyat még nem hallottam,hogy orvost azért csuknak börtönbe mert életet mentett.Gondolkozz!”
 • 3. DMagóg 2011. január 28. 17:45
  „Alapos diagnózis és stabilizálás után mondhatták volna, hogy itt semmi keresnivalója, vigyék tovább! De rögtön azt mondták, hogy vigyék innen, de azonnal! Micsoda különbség.”
 • 2. klj_54 2011. január 28. 10:03
  „Ha egy kamionsofőr nem áll meg és nem nyújt elsősegélyt teljes joggal bezárják.
  Elvárom egy magát orvosnak vélő fehér köpenyes humanoid alkattól is, hogy emelje fel a valagát a székéből és méltóztasson a beteget megvizsgálni!
  Két okom van az elváráshoz:
  1, Hippokratészi esküje!
  2, A magyar törvények, amelyeket egy senkiházi kórházigazgató nem írhat felül!

  Egyébiránt a kórház igazgatójának is a vádlottak padján lenne a helye, lévén rá hivatkozik a vádlott!”
 • 1. na 2011. január 28. 09:41
  „A mentőnek nem is Hódmezővásárhelyre kellett volna vinni a beteget, hanem Szentesre!
  (területileg oda tartózik Mindszent)
  Csak ezt elfelejtette az irányítójuk és ezért kapták a rossz irányvonalat!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liszt-majmocska született a vadasparkban

A híres zeneszerző, Liszt Ferencére hasonlító frizurája miatt adták német tudósok a "Liszt" nevet a majmocskáknak, amelyeket gyapjasfejű tamarinként is ismernek. Tovább olvasom