Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Mini túrára indultunk a Holt-Maros partján - galériával

Szeged - Az utóbbi években közkedvelt kirándulóhellyé vált az újszegedi Holt-Maros: a szépen rendben tartott parton sokan kutyát sétáltatnak, kerékpároznak, olvasgatnak vagy horgásznak. Már csak a holtág legdélebbi szakasza vár felújításra.
Száznegyvenhárom madárfaj, többek között nádi poszáta, törpegém és nádi rigó, továbbá mocsári teknősök és kétféle védett bogárfaj egyedei élnek a Holt-Marosnál. Gaskó Béla szegedi biológus már 2002-ben javaslatot tett: az önkormányzat nyilvánítsa védett természeti értékké a területet. Idén februárban megszületett a döntés: a Holt-Maros teljes szakaszát védetté nyilvánította a közgyűlés.

A holtág olyan, mint egy zöld folyosó Újszeged szívében: tekintélyes méretű örökzöldek, nádassal tarkított part, virágok, csend és nyugalom fogadja a látogatót. Csak a kukákat hiányoltuk.

Holt-Maros: zöld folyosó Újszeged szívében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A túlparton feküdt egy fiatal nő és a barátja. Amikor a fiú megitta az üdítőt, behajította a műanyag palackot a vízbe. Igaz, hogy errefelé egyáltalán nincsenek kukák, de akkor sem kellett volna. Amikor rájuk szóltam, még nekik állt feljebb. A lány felfújta az üres chipses zacskót, kidurrantotta, és azt is beledobta a vízbe. Mondtam, hogy rendőrt hívok, de csak kinevettek – hallottuk Juhász Sándornétól. Kutyájával, Lettivel minden nap a Holt-Maros partján sétálnak. Mi is így tettünk, a Fő fasorról indultunk délnek.

– Előfordul, hogy a horgászok is a parton felejtik a szemetüket. De a helyzet már sokkal jobb, mint régen, amikor a rossz hűtőtől kezdve a döglött birkáig minden volt a vízben. A rehabilitáció óta közkedvelt kirándulóhellyé vált a holtág, sokan itt sétáltatják a kutyájukat, bicikliznek az ösvényen, diákok heverésznek a fűben – tudtuk meg Juhász Sándornétól, aki fiát és unokáját kísérte ki pecázni. Kiderült: az első ökológiai rehabilitációs tervet férje készítette a Holt-Marosról.

Holt-Maros: zöld folyosó Újszeged szívében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Hamarosan Fekete Endre is megjelent a parton. Míg a család kutyusa körbeszaglászott bennünket, több érdekességet is elmesélt a holtágról. – Annak idején 42 szennyvízlekötést végeztünk el itt. Szinte az egész vizet lecsapoltuk, a meder aljáról fél méteres iszapréteget kotortunk ki, majd zeolittal burkoltuk, ami biológiai hártyát képezett. Ezért olyan szép tiszta ezen a részen a víz – magyarázta a szakember. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai rendszeresen nyírják a füvet, visszavágják a nádat és gyékényt.

Bár tábla tiltja a fürdőzést, három fiatal fiú a hídról ugrált. A holtág délebbre eső szakaszán már nekik sem lenne gusztusuk ehhez – piszkos, büdös a víz, szemét borítja. Ez a terület magántulajdonban áll. A felújításához uniós pénzre pályázna az önkormányzat. Ennek azonban az a feltétele, hogy az egész holtág a városé legyen. A pénzügyi bizottság döntése alapján már megküldték a vételárajánlatot a tulajdonosoknak – tájékoztatott a fejlesztési iroda illetékese.

Olvasóink írták

 • 11. nanemaaa 2011. augusztus 24. 09:31
  „"Amikor a fiú megitta az üdítőt, behajította a műanyag palackot a vízbe. (...) A lány felfújta az üres chipses zacskót, kidurrantotta, és azt is beledobta a vízbe. "

  No azt hiszem ezeknek is ki lehetett volna osztani néhány kokit meg sallert.
  A fotógalériában történő bemutatásukkal kapcsolatos ötlettel egyébként egyetértek. Az ilyen taplók is lehetnek a tájjelleg bemutatására alkalmas ojjektumok.”
 • 10. gubanc 2011. augusztus 24. 08:33
  „Hát kedves első felszólaló nincs a térképen.
  A déli elhanyagolt rész belvízproblémákat okoz. A Margit utcánál húzták meg annak idején a határt és ide vezették csövön a betáplálást. A Margit utcát folyamatosan feltöltötték, az itt levő átereszt (cső) megszüntették,. a természetes lefolyása a déli résznek megszűnt.
  Következmény: BELVÍZ, VÍZZEL TELI PINCÉK.
  Ki a felelős? Kinek kellett volna a télen leengedni a déli részt?
  A tulajdonosok kárpotlásként kapták a "nádast" a Felszabadulás Tsz felbomlása után.
  Semmit se fordítottak rá, csak követelőznek.
  Van szép példa is. Meg kell nézni az Eszter utca végén a Holt-Marost. Itt a két utolsó ház rendbe rakta.”
 • 9. jay_és_néma_bob 2011. augusztus 23. 23:03
  „sztem az "északi" rést is rendbe tehetnék arra a pár (száz) méterre
  meg a "középső" részen az utat feltölthetnék kaviccsal, h ne rázza szét biciklivel a ´zember seggét az út”
 • 8. csiatt 2011. augusztus 23. 22:32
  „A szemetelő srác és lány fényképe igazán bekerülhetett volna a galériába, vagy a cikknél a megfelelő részhez.... Lett volna tanító jellege!”
 • 7. Horthyszobor 2011. augusztus 23. 20:48
  „Szeged egyik kincse ez a természetes holtág! A horgászok (tisztelet a kivételnek) megérik a pénzüket. Tényleg autóval miért állnak be a fűre? Közterület felügyelet???”
 • 6. Bendegúz007 2011. augusztus 23. 18:47
  „Örülök ha ilyen szép természeti kincsünk is van,és persze hogy fejlesszük,remélem lesz is belőle valami.”
 • 5. achilleus 2011. augusztus 23. 13:47
  „"Amikor a fiú megitta az üdítőt, behajította a műanyag palackot a vízbe. (...) A lány felfújta az üres chipses zacskót, kidurrantotta, és azt is beledobta a vízbe. "

  Az ilyeneknek nem kellene a földre feküdnie, mert könnyen legyökeresednek.”
 • 4. harcsabajusz 2011. augusztus 23. 11:21
  „Ha valaki egy teli üveget el tud cipelni a vízpartig, akkor visszafelé az üreset is elvihetné. Rádásul az üres sokkal könnyebb. A Laposhoz vagy a Tiszaparthoz képest a Holt Maros partja még istenes. Tudomásul kell vennünk, hogy ebben a városban ilyen emberek laknak: igénytelenek, szemetelnek, arrogánsak. A környezetével itt alig törődik valaki. Követelni azt tudunk, de lehajolni a (saját) szemetünkért, azt már nem.”
 • 3. dmonlájn 2011. augusztus 23. 10:59
  „2. gorgó 2011.08.23. 08:59

  "A horgászokat, ha szemetes helyen találjuk őket, vagy ők szemetelnek, azonnal szankcionáljuk."
  A második résszel egyetértek, de az első..... ez olyan, mintha valakit azért büntetnének, mert látott egy bankrablót futva menekülni!”
 • 2. gorgó 2011. augusztus 23. 08:59
  „Ha a közterület felügyelet néhanapján arra járna! Tegnap voltam, végigjártam az egész szakaszt, mert halőr vagyok. Rengeteg a kutyasétáltató, ennek megfelelően rengeteg a kutyagumi. Szinte lépésenként. A horgászokat, ha szemetes helyen találjuk őket, vagy ők szemetelnek, azonnal szankcionáljuk. Valóban volt szemét a Derkovits u-tól induló szakaszon kb. 200 m-re a nagy fűzfák alatt tegnap, sajnos a szemetesek tényleg hiányoznak.”
 • 1. Mike3 2011. augusztus 23. 08:55
  „melyik ez a déli rész? a gellért területén van a derkovits túloldalán?

  egyébként tényleg nagyon szép, főleg a kacsák tetszenek :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tető, pad hiányzik a megállókból

A troli- és villamosmegállók komfortja attól is függ, elfér-e a peronon a pad és a fedett váró. A felújított vonalak mellől is ezeket hiányolják olvasóink. Tovább olvasom