Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Minifesztivállal búcsúzik a SZESZ

Szeged - Minifesztivállal búcsúzik közönségétől a Szegedi Egyetemi Színház. A hamarosan megszűnő társulat az idei évad valamennyi előadását eljátssza még egyszer, utoljára a Pinceszínházban.
Czene Zoltán vezetésével, nagyrészt egyetemisták és főiskolások közreműködésével 2003 nyarán alakult a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ), amely számos emlékezetes produkciót hozott létre az elmúlt években. A kísérletező társulat összesen 185 előadást tartott, több fesztiválelismerést szerzett, külföldön is fellépett. Czene Zoltán művészeti vezető – aki rendezőként, színészként, dramaturgként is az együttes motorja volt – különösen fontosnak tartotta a kortárs magyar dráma népszerűsítését, ezért többek között Darvasi László, Gyurkó László, Hubay Miklós darabjait is műsorára tűzte a társulat.

Jelenet Darvasi László darabjából, az Argentínából. Péntek este ezzel a produkcióval köszön el a SZESZ. Fotó: Pavlovits Máté
Jelenet Darvasi László darabjából, az Argentínából. Péntek este ezzel
a produkcióval köszön el a SZESZ. Fotó: Pavlovits Máté

Czene Zoltán tegnap úgy fogalmazott lapunknak: az anyagi és infrastrukturális feltételek teljes hiánya nem teszi lehetővé az együttes további működését. Belefáradt a szakadatlan küzdelembe, ezért már az évad elején közölte társulatával, hogy a szezon végén befejezi. A nyáron még részt vesz a Thealter Fesztiválhoz kapcsolódó Ekisfeszt szervezésében, utána abbahagyja a színházcsinálást, civil foglalkozást keres. Búcsúzóul a SZESZ az idei évad valamennyi előadását eljátssza még egyszer, utoljára a Pinceszínházban.

A minifesztivál nyitónapján, tegnap a Karnyóné című zenés Csokonai-komédiát játszották, ma 18 órától a József Attila-díjas szegedi költő, Simai Mihály 75. születésnapjára készített A félszárnyú tündérek völgye című zenés mesejátékot mutatják be, csütörtökön 20 órától a Gyurkó László és Vészi Endre műve nyomán született Szerelmesek és Don Quijoték című színjátékot, zárásul pedig pénteken 20 órától Darvasi László darabját, az Argentínát adják elő.

Olvasóink írták

 • 2. Felhőfejes 2010. június 10. 22:52
  „Ők, úgy látszik, valahogyan nem fértek bele a menedzseregyetem koncepciójába, ezért nem is kaptak onnan támogatást. Üzlet lett bizony a felsőoktatás is, üzlet a javából. Fölösleges és haszon nélküli szakok, lézengő diákok tömege, értéktelen diplomák, a végzősök elhelyezkedési nehézségei /stb./.
  Mindez persze nem számít, csak az egyetemi menedzsment hízzon - a HÖK-ösök hathatós támogatásával.
  Csoda, hogy semmi szükség itt öntevékeny művészeti csoportokra?!
  A SZESZ léte, tevékenysége ebben a környezetben tehát felbecsülhetetlen érték. Már maga a neve is ironikus gesztus - hordozzák annak az egyetemnek a nevét, amelyik nem vesz tudomást róluk. /Amelyik kultúra címén viszont fenntart egy koncepciótlan kulturális titkárságot, fesztiválnak engedi hívni a tavaszi és őszi szegedi műsorok összeollózását egy műsorfüzetbe stb./
  Nem folytatom, mert nem érdemes, mert minden szó csak füstölgés lehet ebben a közegben. Mert esély sincs a változásra, mert a szegedi egyetem /minden bizonnyal/ a szabógáborok szintjén fog tovább működni - mese nincs.
  Nagyon nagy köszönet illeti tehát ezt a társulatot, hogy mégis meséltek nekünk, hogy ilyen sokáig bírták és csinálták - és nem is akármilyen módon.
  SZÉP VOLT FIÚK-LÁNYOK, KÖSZÖNJÜK!”
 • 1. JoGabor 2010. június 09. 12:17
  „Kedves Zoltán,
  köszönet az eddigiekért, heroikus küzdelem volt, a búcsú is szép, elegáns. De ne keseredjen el. Gondolja meg, önként vállalták a struktúrán kívüliséget, egyfajta "partizán" létet. Jól is csinálták, "robbantgatták a vonatokat" rendesen, ahogyan azt a partizánnak kell is. Ha viszont bejutnának a struktúrába - lenne támogatás, ellenőrzés is, naná -, akkor már nem "partizánok" többé.... Ez az alternatív lét nagy paradoxona.
  Fel a fejjel. Legyenek büszkék arra, amit eddig tettek, mindez tényleg "tett" volt. Gratulálok mindnyájuknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggeltől estig sportolt Pusztamérges

Pusztamérges - A falu sportfesztiválja a kihívás napjából nőtte ki magát, a hétvégén minden… Tovább olvasom