Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Minimálbéren foglalkoztatják az ügyvédbojtárt

A diplomás pályakezdők bére átlagosan bruttó 152 ezer forint, ez azonban eltérő az ország különböző részein. Budapesten és környékén ugyanis 195 ezer, míg a Dél-Dunántúlon mindössze 114 ezer a bruttó bér. A Dél-Alföld az utolsó előtti helyen áll, nálunk az átlag a 125 ezer forint. A többi régióban 130-160 ezer forintot fizetnek a pályájukat most elkezdő diplomásoknak.
Nem kényeztetik el magas kezdő fizetéssel a diplomásokat a Dél-Alföldön – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézet (GVI) friss, 2007 februárjában készített felméréséből. A kezdő bére átlagosan bruttó 125 ezer forint (nettó 88 ezer): ezzel a hét régió közül az utolsó előtti helyen áll a térség. Sovány vigasz, hogy a Dél-Dunántúlon mindössze 114 ezer forintos bruttót (nettó 83 ezret) visznek haza a frissen végzettek.

Szegeden a régiós átlagnál valamivel magasabbak a kezdő diplomás
Mérnökök kerestetnek

A legmagasabb fizetést a kezdő mérnökök, informatikusok és gazdasági elemzők viszik haza még Csongrád megyében is: 170-190 ezer forintot. Az egyik középvállalat vezetője elmondta, a bér azon is múlik, milyen feladatra keresnek embert: milyen a jelentkező végzettsége, hol szerezte a diplomáját, s mennyire beszél idegen nyelvet. Ha az illető felkészültsége kimagasló, 200 ezer forint feletti kezdő fizetés is lehetséges.
fizetések, hiszen a település mégiscsak a három megye szellemi, igazgatási és tudományos központja. S nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a régiós átlagokat lefelé húzza a megyénkénti összehasonlításban mindig a sor végén kullogó Békés.

Nem volt nehéz pályakezdő diplomásokat keresni Szegeden, csakhogy nevük és cégük elhallgatását kérték a riportalanyok. A bér ugyanis tabutéma. A jogászok nehéz helyzetét Gábor érzékeltette, ő ügyvédbojtár, a minimálbért viszi haza, ez 65 ezer 500 forint. Szinte éjt nappallá téve dolgozik, az őt alkalmazó iroda még azt is zokon vette, hogy a karácsonyi ünnepeket vidéken, a szüleinél töltötte. A jogászok közül azok a kivételezettek, akik a szülők irodájában dolgozva majd tovább vihetik a praxist, vagy sikerült nekik a bíróság, ügyészség néhány üres állását megcsípni. A közszférában a pótlékok nyomják meg a kezdő bruttót, a nyelvvizsgákkal akár plusz 60 ezret is lehet keresni, együttesen 180-280 ezret.

Bővítenek

A GVI a felmérése során ezer közepes és nagyobb cég vezetőjét, valamint humánerőforrás-vezetőjét kérdezte meg az adatgyűjtés során. A meginterjúvoltak több mint fele mondta azt, hogy idén a beruházásainak köszönhetően több diplomás pályakezdőt szeretne alkalmazni.

Az orvosok kezdő bruttója alig éri el a 120 ezer forintot, rövid időn belül jobb helyzetre csak a szülők magánpraxisát folytatók számíthatnak. A kutatóhelyek PhD-ösztöndíjasai 80-120 ezer forintot kapnak havonta, ők a doktori fokozat elérése után ugorhatnak egy nagyobbat javadalmazásban. Beszéltem ifjú közgazdásszal is, Helgával, aki az egyik áruházlánc vezetője mellé szegődött asszisztensnek bruttó 90 ezerért. Most tárgyal egy másik multi humánerőforrás-vezetőjével Budapesten: ott kapásból 180-at kapna, és kezdőrúgásként három hónapos angliai tréninggel indítanák el a pályán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott közgyűlés, csütörtöki ülés

A Szabad Demokraták Szövetsége tisztújító küldöttgyűlése miatt az önkormányzat szervezeti és… Tovább olvasom