Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Minnesota Mórahalmon: hiteles alkoholisták is gyógyítanak

Mórahalom - Becslések szerint hazánkban nagyjából egymillió alkoholista él – nekik segíthet legyőzni a pokoli szenvedélyt a Mórahalmon pénteken átadott nappali „kórház".
A hathetes terápiában csoportos és egyéni foglalkozások, kézművesmunka szerepel, egyszerre húsz embert tudnak fogadni. Az alkoholisták egymásnak is igyekeznek segíteni.

A Bercsényi utcában, Mórahalom központjától távol eső helyen összesen 90 millió forintból épült fel a dél-alföldi régióban hiánypótló gyógyintézmény, a költségek nagy részét uniós forrásból fedezték – mondta el Nógrádi Zoltán polgármester. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: mivel országosan folyamatosan építik le a pszichiátriai ellátást, ők kistérségi szinten igyekeznek alternatívát kínálni az alkoholbetegek kezeléséhez. A Homokhátság és maga Csongrád megye is az élmezőnyben van az alkoholprobléma szempontjából, de hagyományosan magas az ehhez is köthető öngyilkosságok száma is – hallottuk Gróf Róza sajtóstól, addiktológiai konzultánstól.

Tóth Krisztina intézményvezetőtől megtudtuk: a detoxikáláson átesett, felnőttkorú betegek hétköznap reggel 9 és délután 4 között csoport-, illetve egyéni terápiás „órákon" vesznek részt, egyszerre legföljebb húszan. Ezzel először azt szeretnék elérni: a program résztvevői felismerjék betegségüket. Az alkoholistáknak ugyanis sokszor nincs betegségtudatuk – noha függőségük munkájukat és családi kapcsolataikat veszélyezteti, netán már tönkre is tette. A beszélgetős foglalkozások mellett terveznek egy kis műhelyt is beindítani – az erre szolgáló ház már áll, az eszközök nagy részét beszerezték – ahol kézművességgel, asztalosmunkával foglalhatják majd le a gyógyulófélben lévő alkoholbetegeket. Kigyógyulni azonban sosem lehet az alkoholizmusból – a lelki függőség megmarad –, a beteg csupán tünetmentessé tehető, kezelhető.

Mariann négy éve alkoholfüggő. Fotó: Miskolczi Róbert
Mariann négy éve alkoholfüggő.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nem akaraterő kérdése, hogy letegye az ember a poharat. Előbb egy kemény önvizsgálatra van szüksége. Én még magamnak is hazudtam negyven évig, zugivó voltam – beszélt az 1992 óta józanul élő Juhász Ferenc, aki most terápiás csoportot vezet Mórahalmon. A férfit még nyolcévesen rúgatták be először, apja is alkoholista volt, az itallal eltöltött évei „ködösek" – mondja. Tizenhat éve döntött a józanság mellett, miután a munkáját elveszette, a családja pedig ultimátumot adott.

Elvont elvonóágyak

Az alkoholizmus az az állapot, ha az érintett elért egy olyan szintre, amikor már érzi az alkohol hiányát, ami testi-lelki tünetekben jelentkezik. Csongrád megyében egyedül Szegeden, a volt II-es kórházban működő, de ma már a pszichiátriai klinikához tartozó addiktológiai osztály 70-ről 30-ra csökkentett számú ágyán „méregtelenítenek" alkoholistákat – ha a pszichiátriai betegek nem szorítják ki őket. A Dél-Alföld hivatalos addiktológiai ellátóhelye a gyulai kórházban van.

Csak hat-nyolc hónapig érezte a szervi sóvárgást, de az ivási szertartás utáni vágya még ma is „be-bevillan". A pia helyett kezdetben meccsekre járt kiabálni, szurkolni, most rengeteg programot szervez, vállal magának. – Évekig arra koncentráltam, hogy meglegyen a napi betevő piám. Teljesen beszűkültem – vallott a gyűrött arcú, hatvanas férfi. Azt mondja, döntése után a bűntudat mellett érezte azt is, hogy segíteni akar sorstársain – akik előtt senkinek sem lehet olyan hitele, mint egy józan alkoholistának.

– Nagyon sok segítséget jelent nekünk Feri példája, az ő bölcsessége – mondja a mellette üldögélő negyvenes Mariann, aki környezete megbélyegzésétől tartva nem árulta el vezetéknevét. Munkáját elveszítette, elvált – magyarázta magának annak idején, miért iszik. Négy éve függő, emiatt egyszer közel járt a halálhoz is. Azt meséli, a józanságban rengeteget segítenek neki a terápia mellett gyerekei is. Nagy kitartást kívántunk neki a kemény harchoz, az úthoz, amin elindult.

Az USA-ban bevált

A Minnesota-modellnek hívott, személyre szabott, anonim terápia hat hétig tart, amit egy négy hónapos utókezelés követ – tudtuk meg Gróf Rózától. Gyógyszerek nélkül igyekszik megváltoztatni és józanná tenni az „alkoholista gondolkodásmódot és magatartást". Pozitív lelki értékeket próbál kialakítani az alkoholistákban, akikből ez hiányzik, és akiknek gondolatai folyton a pohár körül forognak. Megtanítják őket, hogyan integrálódjanak újra, józanon a társadalomba, hogyan tartsák életben a józanság melletti döntésüket. Az USA-ban 60-70 százalékos hatékonysággal működik a módszer – azaz ennyi a tartósan józanok aránya –, itthon viszont csak egy szigetvári intézményben alkalmazták eddig.

Olvasóink írták

  • 2. stubanne 2009. augusztus 23. 23:08
    „Köszönöm,hogy lehetőségem van tanácsot kérni! Egy nagyon közeli hozzátartozómon szeretnék segíteni,de nem jutunk el odáig,hogy elismerje az alkoholbetegségét! Milyen módszerrel lehetne rávenni,hogy felvállalja a helyzetét,ne tagadja le,ami tény,mert kényszeríteni lehetetlen !Nagyon kérem a segítségüket,milyen módon tudnék rajta segíteni. Tisztelettel : Ildi.”
  • 1. Dodia 2008. május 17. 09:18
    „Szép kezdeményezés. Sajnos sok ember nyúl pohárhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót törtek fel, lebuktak

Szeged - Egy személyautó feltörése közben értek tetten három fiatalt a Szegedi Rendőrkapitányság… Tovább olvasom