Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Minőségi különbség a szegedi és a szabadkai piac között

Szeged, Szabadka - Minőségbeli a különbség a szabadkai és a szegedi Cserepes sori piac között. Igaz, ez utóbbi olcsóbb. A vajdasági városban azonban nemcsak a ruhanemű, hanem a burek és a gyümölcs is vonzerőt jelent. Ami közös: mindkét helyen kevesebb a vásárló, mint egy-két éve.
A Cserepes sor ugyan olcsóbb, a török áru azonban erősebb a kínainál. Ez pedig, azaz a minőség, fontosabb dolog, legalábbis azon honfitársaink szerint, akikkel szombaton találkoztunk a szabadkai piacon.

A korábbi évekhez képest jóval kevesebb magyar rendszámú autó állt a parkolókban, a piacon pedig több szerb szót lehetett hallani, mint magyart. A Mars térről Szabadkára induló autóbuszon is mindössze négyen utaztak piacozni. A vajdasági piac árusai szerint az elmúlt hetek forgalma még a szokottnál is gyengébb volt.

Az itt ruhaneműt áruló Kovács Attila szerint is kevesebb a magyarországi vásárló, mint két-három éve, ami annak a következménye, hogy sok szabadkai árut már a Cserepesen is be lehet szerezni. – A minőséget a legtöbb ember ma már nem tudja megfizetni – toldotta meg mondandóját a török gyártmányú pólókat és kabátokat is áruló férfi.
„Itt jobb anyagból készült, márkásabb hamisítványokat lehet vásárolni".

Ezt már a Kiskunhalasról érkezett Anita mondta, aki barátaival ruccant le Szabadkára őszi-téli holmikért. Találkozásunkkor már egy „Nike" pulóver és egy „Columbia" télikabát tulajdonosa volt. Jártak már a Cserepesen is, de a kínai minőséget igencsak hitványnak találták.

Amit magunk tapasztaltunk: az árusokkal könnyebben lehet alkudni, mint Szegeden. Vagy olcsóbban kapjuk meg a kiszemelt terméket, vagy ugyanannyiért, de akkor több darabot adnak belőle. A szegedi Kangyal Ferencné mást is figyelmünkbe ajánlott. – Ha már itt van, banánt és szőlőt feltétlenül vigyen haza! – hallottuk a nyugdíjas asszonytól. Igaza volt: mindkét vitaminforrás kilóját szombaton a legtöbb helyen kétszáz forintért mérték a kofák. Ami pedig az átruccanó magyarok körében szintén kihagyhatatlan a vajdasági túrán, az a mindig friss és bőven megtöltött burek. Többen nemcsak helyben fogyasztották a leveles tésztából készült finomságot. Illés Antalné például egy-egy darab túrós és húsos szeletet elcsomagoltatott, amit rendelésre, gyerekeinek hozott haza.

Ezzel a szerb étellel nem, de lávakövön sült lángossal találkoztunk a Cserepes sori piacon is a hét végén. Vásárlóval már jóval kevesebbel, pedig a kereskedők szinte folyton akcióznak. Igaz, itt alig látni „Niket", ami pedig van, arról tényleg lerí, hogy sokkal gyengébb minőségű szerbiai társánál. Viszont pontosan ugyanazt a zoknit, és ami furcsább, pontosan ugyanannyiért lehet kapni, mint Szabadkán. – Onnan hozom az árut, és azért adom ennyiért, mert nagy tételben kint kevesebbért jutok hozzá – árulta el Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek félnek a kecsketejtől

Szeged - Az országban eddig összesen huszonhárman kerültek kórházba vírusos agyhártyagyulladással,… Tovább olvasom