Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Minőségi vagy OEM bort inna?

Hadd írhassák rá újból boraik címkéjére azt is, hogy minőségi, mert az OEM a vásárlónak nem mond semmit – kérik hazai borászok. A 2009-ben bevezetett uniós jelöléstől azt várták, megvédi a magyar piacot az olcsó olaszországi importtól, de ez hiú remény maradt.
A borok címkéjén az OEM rövidítés azt jelenti, az ital oltalom alatt álló eredetmegjelölést visel. Kizárólag olyan szőlőből készült, amelyet ugyanazon a nyilvántartott termőhelyen szüreteltek. Az OFJ: oltalom alatt álló földrajzi jelzés. Az ilyen borhoz a szőlő 15 százaléka máshonnan is származhat, 85 százalékát viszont az adott területen kellett megtermelni.

Az FN feliratú, földrajzi jelzés nélkül kódolt boroknál nem számít, hogy az ország mely pontján termelt szőlőből szűrték. Így osztályoz az uniós borminősítési rendszer, amelyet egy 2009-es rendelet vezetett be. 2012 januárjától már csak ezeket a minősítéseket lehetett feltüntetni az új borok címkéin. A régi kategóriák – minőségi, a táj- és az asztali bor – nem szerepelhettek. A három, betűszóval jelölt kategória elvileg ezeknek felelt meg, de lehet átfedés, mert a korábbi fogalmak szerint az is készíthet minőségi bort, aki többfelől szerzi be hozzá a szőlőt.

A fogadtatás vegyes volt. Már három éve is akadtak olyan Csongrád megyei borászok, aki úgy látták, ez csak egy újabb papírízű uniós szabály, amelyet a magyar hatóságok ésszerűtlenül vettek át. Mások arról beszéltek, azzal, hogy ez a minősítési rendszer így védi a termőhelyeket, talán kevesebb lehetőség lesz visszaélésre. Abban is bíztak, hogy az olasz bort behozó, azt hazaival házasító, olcsó tömegitalt PET-palackokban forgalmazó vállalkozások hasznát megnyirbálja ez az előírás.

A bőség zavara. A borászok szerint a vásárlókat jobban segítené a borok közti tájékozódásban, ha a régi kategóriajelölések is szerepelnének a cimkéken. Illusztráció: Frank Yvette
A bőség zavara. A borászok szerint a vásárlókat jobban segítené a borok közti tájékozódásban, ha a régi kategóriajelölések is szerepelnének a cimkéken. Illusztráció: Frank Yvette

Ebben a reményében hamar csalatkozhatott a szakma. Arról, hogy a vásárlók mennyire tanulták meg, melyik rövidítés mit jelent, nincsenek adatok. A borászok úgy tapasztalják, aki bort vesz, ezután is a régi, megszokott jelölés alapján szeretne tájékozódni, és zavart okoz, hogy nem teheti meg. Az interneten jó néhány borászat ezért azóta is használja a minőségi bor kitételt az ajánlataiban. Mások rögtön a honlap elején próbálják eligazítani a vásárlót, hogy az OEM minőségit jelent.

A Csongrádi borvidék elnöke, Ungerbauer György más, dunántúli kollégáival együtt most fölvetette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál (HNT): hadd térjen vissza a címkékre – az OEM, az OFJ és az FN mellé – a minőségi, a tájbor és az asztali megjelölés is. – Ez segíthet a vevőnek, és így nekünk is, ráadásul, mint kiderült, egyáltalán nem tilos az Unióban, a legtöbb tagországban szerepeltetik a régi besorolást is – indokolt az elnök. – Szokás szerint véletlenül derült ki, hogy erre a változtatásra van lehetőség, és ezt a HNT kezdeményezheti.

A csongrádi tisztségviselő arról számolt be, hogy a változtatás támogatására megkérték Gál Pétert. Ő nemrég még a HNT szakmai igazgatója volt, most viszont eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárrá nevezte ki a miniszterelnök.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a Boncz Géza termet a szegedi IH-ban

A Nádas-est végén Botka László Nádas Györggyel közösen, Boncz Géza hozzátartozóinak jelenlétében leplezte le a 2000-ben elhunyt humoristáról készült portét, Jobbágy Dezső festményét. Tovább olvasom