Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Mint a király, mint a koldus - Avagy mit reggelizett ma?

Szeged - Reggelizni egészen délelőtt 11 óráig, sőt délután is szokás – tudtuk meg az egyetemi központhoz közeli szegedi pékségben. A Ságvári gimi diákjainak kétharmada a suli büféjében ejti meg a „királyi étkezést".
A felnőttek közül néhányan a testkontrollra esküsznek: déltájt esznek először – derült ki rögtönzött felmérésünkből. Szegediektől kérdeztük: „Mit reggelizett ma?"

– Ma is kimaradt az életemből a reggeli, mert 6.20-kor indult a vonatom Kiskunfélegyházáról, 8-ra értem a JATIK-ba. A büfében megittam a kapucsínóm, aztán beültem az órákra – vázolja szokásait Zsuzsa. A negyedéves olasz szakos egyetemista lány barátnője se reggelizett. Egyikük se bánja, hogy déltájt valami gyorskaja lesz mai első energiaforrásuk. Pedig ismerik a bölcsességet: reggelizz, mint egy király; ebédelj, mint egy polgár; vacsorázz, mint egy koldus!

Reggelizett, de délben tízóraizott is Szegeden Gyüdi Melitta és Berényi Katalin. Fotó: Frank Yvette
Reggelizett, de délben tízóraizott is Szegeden Gyüdi Melitta és Berényi Katalin.
Fotó: Frank Yvette

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ (JATIK) kávézója reggel nyolckor nyit, 9 óra táján megélénkül a forgalom: a betérő hallgatók és oktatók 70 százaléka nem csupán kávét, hanem reggelit is kér – tudtuk meg Tóth Józseftől. A büfé menedzsere szerint gazdag a választék: forró csokiból is háromfélét (közte belga különlegességet is), szendvicsből hideget és meleget, azon belül legalább tíz-húszfélét kínálnak, ugyanakkor mindennap valami újdonsággal is meglepik vendégeiket.

Botocskától a töltött buciig

Az egyetemi gyakorló gimi diákjai közül minden második a büfében költi el reggelijét: 7 órától indul a tömegelés, az első óra kezdetét jelző csöngetést 7.20-kor hallani. Itt 50-250 forint a péksütemény, népszerű a szamovárban készült citromos tea, nassolnivalónak ott a háromféle gyümölcs és a müzliszelet. A legolcsóbb reggeli a JATIK kávézójában 355 forint: a szokásos kávé 150, a botocskának nevezett sajtos kifli 85, a 2 deci tea 120 forint. Az ennél kiadósabb reggelit igénylő 415 forintot fizet a rántott hússal töltött és zöldséggel ízesített buciért.

– Mindig reggelizem, ma éppen salátát, de tízóraizni is szoktam – mondja a nagyáruház passzázs során kakaós csigát nassoló Gyüdi Melitta. A nemzetközi kapcsolatokról tanuló egyetemista magyarázatképpen hozzáfűzi: otthon ebéd várja, de csak késő délutánra ér haza.

Vimpi, vagyis a kettévágott, vaskos kiflibe tett baconos sült virsli, savanyú káposzta és reszelt sajt lett a reggelije és egyben az ebédje a betegszállító autóból a Hősök kapujához közeli büféig szaladó Zolinak, aki a sok munkával magyarázta, hogy nincs ideje rendesen enni – reggeltől délig 400 kilométert vezetett. Négyszáz forintból királyi módon megreggelizhetünk: például az egyetemi központhoz közeli Varga pékségben reggel 8-tól délelőtt 11-ig nagy a forgalom. A többség péksüteményt és kakaót vagy forró csokit rendel, a tea mostanság itt nem divatos. Ugyanakkor a délutáni óráikra induló fiatalok is betérnek, ők, a későn kelők 15-től 18 óráig „reggeliznek" itt.

– Könnyű, de tápláló reggelivel, például joghurttal és müzlivel kezdődjön a nap! – mondja a „leckét" Kováts Viktória orvostanhallgató. Ugyanakkor a csoporttársaival, vagyis Kohári Máriával és Kis Zsuzsával falatozó medika elárulja: most épp a húsvét utáni diétát tartják. Bár tanulják és tudják, mi a helyes, előfordul, hogy mellőzik a reggelit az új nap kezdetén.

A Ságvári diákjainak egy része a tanteremben eszik, az iskola diákjainak fele pedig a büfében reggelizik. Fotó: Segesvári Csaba
A Ságvári diákjainak egy része a tanteremben eszik, az iskola diákjainak fele pedig a büfében reggelizik. Fotó: Segesvári Csaba

Energiatankolás

A Minnesota Egyetem kutatói 15 éveseket vizsgálva állapították meg: minél rendszeresebben eszik reggel egy fiatal, annál alacsonyabb a testtömegindexe. A klasszikus reggeli: kávé, tea, kakaó, péksütemény, gyümölcsíz, tojás, hús- és sajtfélék. A reformváltozat: müzli, aszalt gyümölcs, méz, nyers zöldségek. Ellenben a „testkontrollos" nézet szerint az emberi szervezet a napszakok szerint egymástól elkülönült időszakaszokban működik: „táplálékot felvevő időszaka" 12-20 óra, „beépülési időszaka" 20-04 óra, „kiválasztás időszaka" 04-12 óra közé esik. Étkezni a táplálékfelvétel időszakában szabad, a másik két időszak nassolással sem zavarható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cannes, Amerika, Szeged

Szeged - Tudósított a cannes-i filmfesztiválról, portréfilmeket forgatott Amerikában többek között… Tovább olvasom