Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Mint az őrült rohantam befelé és kiabáltam: hol van Kata?

Szeged – Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt meg egy 11 éves kislány a Boldogasszony sugárúti gázrobbanásban. Az anyuka története, a gázszivárgástól a robbanáson át a szükséglakásba költözésig.

Október 21-én gázrobbanás történt a Boldogasszony sugárúton. A lakásban élő nőt egy IKV-s lakásban helyezték el. Eddig ennyiről szóltak a hírek. Íme a lakásban élő család története a gázszivárgásról, a robbanásról és a költözésről, valamint az emberi önzetlenségről.

– Két kislányommal éltünk a Boldogasszony sugárúti bérleményben – kezdte történetét Bozsó Melinda, aki az október 21-ei robbanás óta egy IKV szükséglakásban lakik. – Egész nyáron gázszagban közlekedtünk a lakásunkhoz vezető L alakú folyosón, ott, ahol a cső a pincéből feljön. Jeleztük a Dégáznak, majd ők a házat kezelő IKV-nak. Kaptunk egy szórólapot, miszerint október 22-én elhárítják a szivárgást, ezért kértek mindenkit, hogy zárjuk el a gázcsapokat. A többit már ismerjük: 21-én elfúrták a csövet, nemsokkal később berobbant a lakásunk – emlékezett vissza a balul elsüt gázszivárgás-elhárításra Melinda.

Gázrobbanás október 21-én Szegeden. Fotó: Frank Yvette

A kétgyermekes anyuka, aki egyedül neveli 9 és 11 éves gyermekét, elmondta: csak a véletlennek, vagy talán a gondviselésnek köszönhető, hogy a nagyobbik lánya nem halt meg. – Tanulószobás a kislány, de délután egyre haza szokott érni. Mostanában, a jó idő miatt sokat barátnőzött, ezért megkértem: Kata, egyre legyél otthon, fel foglak hívni! Egy órától kezdve folyamatosan hívtam a kislányt, de nem értem el. Fél kettőkor tudtam meg, hogy gázrobbanás történt a házunkban. Majd háromnegyed kettőre derült ki: a lányom jól van, csavargott – mesélte a történteket újra felelevenítve Melinda.

A csütörtöki eseményeket felidézve elmondta: munkájából autóval vitték a Boldogasszony sugárúti lakáshoz, percekig téblábolt, kereste, merre lehet a kislánya. – Senkinek nem kívánom azt a pár percet. Messziről látszódott, hogy a mi lakásunk robbant. Mint az őrült rohantam befelé és kiabáltam: hol van a gyerekem, hol van Kata? – idézte fel a balesetet követő káosz perceit a szegedi anyuka. Ám Melindának, mint tudjuk, szerencséje volt. – Soha nem dicsértem meg ennyire, hogy elkószált – mosolygott Melinda. A szomszéd lakásban tartózkodó egyetemistára viszont rádőlt a fal – őt azonnal kórházba szállították.

Az apró részleteken túl rögtön felmerült bennünk, mi lett a családdal? Hová költöztek? Egyáltalán, hogy nem kerültek az utcára? – 2-kor még épp csak felocsúdtam a robbanás miatti sokkból, fél 4-kor már tudtam: szükséglakásban kapunk helyet. Profizmus volt minden szinten. Mi is meglepődtünk, de mindenki nagyon kedves volt. Az IKV azonnal intézkedett, teherautó jött az épen maradt holmijainkért. A mai, bürokráciáról „híres" hivatali hozzáállással egyáltalán nem találkoztam: minden olyan gyorsan és simán történt, hogy le a kalappal előttük – mesélte Melinda. Amikor arról kérdeztük, hogy meglepte-e a hivatal, később az emberek viselkedése, örömmel mondta: igen.

Gázrobbanás október 21-én Szegeden. Melinda örül, hogy kislánya nem fogadott szót. Fotó: Frank Yvette

A történet a szükséglakásban folytatódik. – Este 10-kor pakoltunk le. Alig maradt valamink. A berobbant fürdőszoba miatt még egy törülközőnk sem volt. Kevesen értik, de nagyon nehéz úgy feküdni és kelni, hogy szó szerint semmid sincs. Még egy tésztaszűrőd sem – mesélte immár megkönnyebbülve, miután kiderült: barátnője segítésével – aki az egyik közösségi portálon posztolta Melindáék történetét – rengetegen felajánlást kaptak. Vittek nekik törülközőt, ételt, ruhát, háztartási eszközöket. – Már „csak" a hűtő hiányzik. Nem „élte" túl a detonációt. Hogy félnek-e gáztól, egyértelmű választ adott a kétgyermekes anyuka: – Nagyon. Nem szeretnénk olyan lakásba költözni, ahol gázbojler van.

A rengeteg felajánlás nagyon jól jött nekik és köszönnek mindent: megmaradt pénzüket a lakás megpályázásához teszik félre. Ugyanis egy IKV lakás kauciója is közel 300 ezer forint. – Ha azt látod a tévében, hogy az árvíz, vagy éppen a vörösiszap elviszi az emberek házát, odalesz mindenük, jobb esetben küldesz egy sms-t. De amikor veled történik meg, hogy gyakorlatilag nincstelen leszel, minden apró segítség óriási jelentőséggel bír – magyarázta Melinda, aki hozzátette: volt aki csak egy kiló lisztet, vagy éppen fokhagymatörőt tudott vinni nekik, de azt is nagy örömmel fogadták.

Mi lesz ezután? – Még nem tudjuk. Nem kerestem még albérletet, egyelőre az IKV-nál pályázunk. Néha rémálmok gyötörnek: felriadok, hogy el kell mennünk a szükséglakásból. Álmomban lakásokat nézegetünk, belépünk a gyönyörűen felújított fürdőszobába, ám amikor a kislány meglátja a gázkazánt, ordítva menekül kifelé – mondta Melinda, aki elmesélte: januárban születhet döntés sorsukról, akkor kiderül, mennek vagy éppen, mint új bérlő, maradhatnak.

Melinda kitért arra is, hogy nagyon tetszik nekik az IKV-s szükséglakás, szépen felújított, kulturált helyet találtak neki. Többször is megemlítette: végtelenül hálás azoknak, akik segítettek – akár lakást találni, akár új életet kezdeni. – Nemsokára Karácsony, mást nem is kívánnék, minthogy maradhassunk. A lányoknak is jobb lenne, ha nem kellene újra költöznünk. Sokkal nyugodtabb lennék, ha tudnám: végleges lenne a helyünk.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. IVY 2010. november 24. 12:47
  „Mi a baj a Kemes utcai lakással?
  Teljesen korrekt, eltekintve a pár füstös szomszédtól.”
 • 21. jozko 2010. november 24. 12:05
  „Kedves Aranyláng!

  Még szerencse, hogy nem Gázláng vagy, mert egy kis szikrától is rögtön robbannál!

  Nagyobb bajban vagy, mint gondolnád!
  Használd ki a még fennálló empátiát, fogadd el a kínálkozó lehetőséget-még ha egy felújított gázfűtésű lakjásról van is szó!

  Ha saját magadat golyózod ki, odalesz a részvét, beállhatsz egy hosszú várólista végére-kevés válogatási lehetőséggel!
  Persze, rá is játszhatsz most erre a helyzetre-de nem sok eséllyel!
  Jogcím nélkülivé válva nehezebb helyzetbe is kerülhetsz, mintha "sima" albérlőként laknál valahol.
  A házban, ahonnan kényszerűségből elköltöztettek, továbbra is laknak-mostoha körülmények között-de helyreállítás után nem lesz veszélyesebb, mint általában a "gázos" házak.

  Dönts belátásod szerint- de vedd fontolóra azt, amit leírtam!”
 • 20. brokkoli 2010. november 24. 12:01
  „19 Csirén.
  Igazad van, csak a cikkben nem az van irva,hogy albérlö.
  Az a 18-as hsz-ból derült ki., egyértelmüen.
  Sajnállom ami történt, de jogos amit irsz.”
 • 19. Csirén 2010. november 24. 09:43
  „17. Nem emberség kérdése. Van aki évtizedek óta vár szociális bérlakásra s hasonló, vagy még kétségbeejtőbb helyzetben van. Mindezt nem azért mondom, mert nem sajnálom Őket, csak a tisztánlátás kedvéért.”
 • 18. aranylang6 2010. november 23. 18:03
  „Itt és most utoljára:

  Én azt a lakást nem az IKV-tól béreltem, hanem egy lakástulajdonostól. / albérlő voltam/
  Ergo: Semmilyen jogi kapcsolatom az IKV-val nem volt, ezért kell most pályáznom, hogy itt maradhassak.
  Ami viszont bent volt ingóság, és tönkrement, az mind a saját tulajdonom volt, persze senki ne gondolja, hogy plazma tv, vagy ilyesmi, csak az alapvető bútorok.

  Mindenki érti már?
  Egyébkánt köszönöm mindenkinek a hozzászólást, és az érdeklődést.

  Bárkinek a feltett kérdésére szívesen válaszolok!

  Én úgy gondolom, hogy teljesen mindegy, hogy milyen jogi dolgokról, viszonyokról, kapcsolatról, berendezésről, kárról beszélünk, úgy gondolom, ez mind pótolható.

  De viszont ha a gyermekemnek bármi baja esett volna, azt milyen segítséggel, vagy jogi úton lehet pótolni??”
 • 17. ladikos 2010. november 23. 17:45
  „Hát igen, ha eleve bérlő volt miért kellene neki onnan lemenni vagy, ha menni kell miért nem egy másik bérlakást biztosítanak nekik?Vagy lehet a kaukció miatt?? Ha valóban olyan emberséges az IKV akkor soron kívül bérlakásba költözteti őket. Én nagyon szukolok ,hogy így legyen, kitartást!!!!”
 • 16. Morpheus_RexXx 2010. november 23. 17:00
  „13. Csirén 2010.11.23. 14:34
  Igazad van abban amit írtál.
  És a panel nem ennyire strapabíró, mint a tégla épületek. És biza a legtöbb panelben nem átalkodnak kitámogatni az elavult tűzhely csapjait, mivel a tulajdonosok nem cserélik... a legtöbb helyen az épület építésekor betett tűzhely van még most is, amit talán utoljára 5-10 éve tákoltak meg, mert alkatrészt már nem igen lehet hozzá kapni. És előbbivel főleg télen nem ég el az összes gáz. Jobbik esetben a szellőzőn felfelé terjedve közben keveredve a huzatos lakás éevegőjével, kiszellőzik. De ha a rendszer ganés és nem is működik rendesen, akkor valahol felső szinten símán tud koncentrálódni... de a lényeg a póstásnál jön, és csenget...”
 • 15. henriette.m 2010. november 23. 16:14
  „5.

  Hütöszekrényen kivül mire van még a családnak szüksége? Mert itt az áll, hogy minden mást megkaptak segitö szándékú emberektöl. Valóban nem hiányzik semmi más?”
 • 14. eljensokaszeged 2010. november 23. 14:44
  „13. hozzászólás Csirén 2010.11.23. 14:34

  Így már értem. A Boldogasszonyon NEM ikv-s lakást béreltek.”
 • 13. Csirén 2010. november 23. 14:34
  „Mi abban a rosszindulat, ha meg akarom óvni Őket az átveréstől ( "kaució" fizetés)?
  Ha bérlők voltak nem kell semmit fizetniük!”
 • 12. mediaset 2010. november 23. 14:34
  „10,.Csirénnek
  - gázrobbanás történt a lakásában ?--igen
  -ö okozta-nem!
  -félhet?-és féltheti a gyermekeit ?-igen
  akkor mi a kérdés??-ha az jó neki amibe most lakhat , akkor lakjon ott,
  örüljünk neki mindannyan ,hogy nem történt semmi bajuk.
  Kivánom,hogy megnyugtatóan rendezödjön a család sorsa.”
 • 11. Mexx 2010. november 23. 13:57
  „Csirénke ne okoskodjál már!! Ügyvéd vagy vagy mi??? És mi sántit??? Ha van gyereked, akkor te sem költöznél vissza, mit élhetett át abban az intervallumban amikor nem tudta, hogy a lánya ott van-e vagy sem a romok alatt!! Én teljesen megértem! Egyedül neveli a lányait és dolgozik, nem lehet neki könnyű!!! Örülj h. nem veled történt az eset és sántikálj tovább! Rosszindulatú megjegyzések nem kellenek!!!”
 • 10. Csirén 2010. november 23. 13:45
  „Ha önkormányzati tulajdonú bérlakásban lakott - számára valamikor kiutalták- nem kell ismét pályáznia.
  A bérlő bérleti jogviszonya a helyreállított lakásban folytatódik.
  Egyébként villanyboylerre ki lehet cserélni a gázboylert. Nem nagy felfordulással jár.
  A panelházak gáztűzhelyeitől nem fél? Panelban a gáz összehasonlíthatatlanul veszélyesebb.
  Ismétlem: valami sántít.”
 • 9. KamuNeni 2010. november 23. 12:45
  „Hat egy 500 millios pert meger ez a IKV-nak. Remelem be is perlik annyira”
 • 8. eljensokaszeged 2010. november 23. 12:39
  „3. hozzászólás Csirén 2010.11.23. 09:01
  Valamit nem értek. Ha bérlők voltak a Boldogasszony sugárúti lakásban, milyen pályázati díjról beszél a Hölgy?
  Helyreállítás után visszaköltöztetik Őket és kész.
  Ha albérlők voltak, akkor végképp nem tiszta az ügy.

  Pályázni az ideiglenes IKV lakásra kell. A bérlő az az a személy, aki a tulajdonostól bérli a lakást. Az albérlő aki a bérlőtől bérli. Mind olvashatod, félnek a gáztól. Sztem te is félnél.”
 • 7. brokkoli 2010. november 23. 11:19
  „6.aranylang6,
  Nagyon sajnállom ami önökkel, meg a többi lakóval történt,
  csak kérdezem -miért jobb egy Kemes utcai panel lakás, mint ez a belvárosi egyedi fütésü lakás??
  a kislány ugye nem volt otthon amikor a robbanás történt??
  Én biztossan egy ugyan ilyen téglaépitésüt kérnék cserelakásként, nem a saját hibájából kellett a lakást elhagyni.”
 • 6. aranylang6 2010. november 23. 11:10
  „Én vagyok az a hölgy, akiről a cikk szól!
  Igen, szükséglakásnak nevezik az Önkormányzat által a Kemes utcában fenntartott lakásokat.
  Azt a célt szolgálja, hogyha árvíz, tűz, robbanás történik valahol, és egy családnak nincs hova mennie, akkor ezt bocsájtják a rendelkezésére. Megjegyzem: nem ingyen!! Ahhoz, hogy az ember itt maradhasson ún. pályázatot kell beadni, aminek az óvadéka, ( amennyiben tartósan maradhatunk 300 ezer Ft.

  Ugye senki sem gondolja, hogy vissza viszem a lányokat oda, ahol felrobbant a lakás??? Lelkileg teljesen kikészültünk. Aki ezt nem érti meg, ne okoskodjon!”
 • 5. aranylang6 2010. november 23. 11:05
  „A melinda71@citromail.hu-n tud az elérni, aki segíteni tud, vagy szeretne. Előre is köszönöm szépen!”
 • 4. AN 2010. november 23. 11:05
  „Szükséglakás? Elég valószínűtlen. Talán átmeneti lakás, nem?”
 • 3. Csirén 2010. november 23. 09:01
  „Valamit nem értek. Ha bérlők voltak a Boldogasszony sugárúti lakásban, milyen pályázati díjról beszél a Hölgy?
  Helyreállítás után visszaköltöztetik Őket és kész.
  Ha albérlők voltak, akkor végképp nem tiszta az ügy.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörések a Sárga üdülőtelepen

Télen megszaporodnak a betörések a Sárga üdülőtelep elhagyatott weekend házaiba. Tovább olvasom