Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Mínuszban a trafikok

Szeged - 81 dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó cég, azaz trafikos van Csongrád megyében. Közülük a 2013-as adatok szerint mindössze 22 volt nyereséges, 34-en 125 millió forint veszteséget hoztak össze.
Július elsején ünnepli első évfordulóját a nemzetidohánybolt-hálózat. A trafikokról Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezérigazgatója tavaly azt mondta, „a nyertesek 20 évre szóló jogosultságot szereztek, amivel a családjuk megélhetését biztosítják". Megnéztük, a megyében megnyílt dohányárudák közül melyik teljesített a legjobban. A dohánykereskedelem államosításakor a legtöbben azt gondolták, a trafik egy aranybánya, a kizárólagosság, a fix 10 százalékos profit, az üdítő- és szeszesital-árusítás a dohányboltosoknak tiszta haszon.

25 milliós fénymásolat

A minisztérium kiadja a pályázati értékelő lapokat és a pályázatokat elbírálók nevét – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A bírálók névsoráért és a pályázatokért a DK-s Molnár Csaba indított pert, amit jogerősen megnyert. A minisztérium a névsort közzétette, a pályázatok fénymásolásért viszont 25 milliót kér a pernyertes politikustól.

Több cigi, több veszteség

– 5-6 millió forint veszteséggel zártuk a félévet, pedig abban bíztunk, a trafikozás legalább nullszaldós lesz. Feleségem egyéni vállalkozóként viszi a boltot, egy alkalmazottat is felvettünk. Ha előre tudjuk, hogy ekkora teher lesz a dohánybolt, bele sem vágunk – mondta Kántor Ferenc. Az egykori szegedi focista felesége Csongrádi sugárúti kocsmája mellett nyitott trafikot.

– A cigarettaforgalmazók és a bankok kezdő vállalkozásnak nem adnak hitelt, márpedig a legtöbb dohányboltos tavaly alakult. Milliós tőke híján csak vegetálunk – folytatta a férfi. Kántor Ferenc szerint csak azért nem zárnak be, mert bíznak a jövőben. – 304 ezer forintra nőtt az éves koncesszió, a kötelező arculati elemért, amely kilóg az utcára, havonta 7000 forintot fizetünk a városnak. Nem sorolom a többit – mondta.
Az Opten adatai szerint Csongrád megyében 81 cég foglalkozik dohányáru-kiskereskedelemmel, az egyéni vállalkozókról nincs adat. A trafikosok bevallásai szerint 24 cég tavaly 0 forint bevételt ért el, 34 veszteséges volt, 22 nyereséges. A vállalkozások összesen 4,9 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le, az összesített adózás előtti eredményük negatív. A 81 cég összesen 125 millió forint mínusszal zárta az elmúlt évet. A beszámolókból arra lehet következtetni, minél több cigarettát adnak el a dohányboltosok, annál veszteségesebbek. 100 millió forintnál nagyobb forgalmat tavaly 20-an értek el, közülük mindössze 5 nyereséges.

Több cigi, több veszteség. A szerző felvétele
Több cigi, több veszteség. A szerző felvétele

Akinek mégis megéri

A legnagyobb vesztes a szegedi Szeplast Zrt. tulajdonosának, Csíkos Attilának a családjához köthető Muráti Trafik Bt. A Székesfehárváron 2, Veszprémben egy üzletet működtető vállalkozás 122 millió forintos bevétel mellett 14 millió forintos veszteséget termelt. A Csíkos Attila, a felesége és a fia nevén lévő trafikok egyaránt vitték a pénzt: a 3 céggel a hivatalos cégadatok szerint fél év alatt 28 millió forintot buktak.

A legjövedelmezőbb trafikok szegediek. A Zrínyi utcai nonstop élelmiszerbolt tulajdonosának, Ménesi Helgának 9,5 milliót hozott a Somogyi utcai bolt, míg a békéscsabai, orosházi és makói üzletük 6,5 milliós veszteséget termelt. A Dugonics téri trafikot üzemeltető Tápai Dohánytermék Bt. 7,5, míg a Sárosi utcában és a Budapesti körúton működő Tisza Trafik Bt. üzletei 4,4 millió forint adózott jövedelmet értek el.

A vidéki trafikok közül az egy főt foglalkoztató makói Csipet és Társa a legjövedelmezőbb. A Bajza utcai dohányboltos 1,4 millió forintos adózott eredménnyel zárta az évet. A képzeletbeli dobogóra felfért még az újszentiváni és az ásotthalmi trafikos is.

Az Opten adataiból az is kiderül, hogy Algyőn, Ásotthalmon, Csongrádon, Földeákon, Királyhegyesen, Kisteleken, Kiszomboron, Makón, Újszentivánon megéri trafikozni. Szegeden 29 cég üzemeltet 64 dohányboltot, csak minden harmadik vállalkozás volt nyereséges.

Nem tudni, adtak-e vissza koncessziót

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nzrt.-től megkérdeztük, mennyi trafik változtatott telephelyet az elmúlt egy évben, és hogy adtak-e vissza a nyertesek koncessziós jogot. Az írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torinóban is muszáj tanulni

Európa-szerte 3 millióan, Magyarországról 36 ezren indultak eddig külföldi egyetemekre tanulni. Tovább olvasom