Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Mínuszban, melóban

Szeged - Parkolóőr, piacozó, ács és újságkihordó. Négy olyan foglalkozás, amihez még a mínusz 8-10 fokban is a szabadba kell menni. Réteges öltözködéssel és mozgással védekeznek a hideg ellen a mínuszokban is dolgozók. A szegediek állítják: meg lehet szokni, de fagyoskodás közben jólesik nekik a forró tea.

– Kárpátaljáról jöttem, hozzászoktam a hideghez. Két pólót, inget, mellényt és pulóvert húztam magamra a termobéléses télikabát alá. Tavaly viszont nem fáztam ennyire – sorolta a parkolóőrként dolgozó György, aki már 2006 óta figyeli Szegeden a szabályosan és szabálytalanul álló autókat.

A szegedi parkolóőrök napközben háromszor húsz percet melegedhetnek a Mérey utcában. Forró tea és meleg étel várja őket a bázison. A megfázást azonban nehéz elkerülniük, de nem a hideg miatt, hanem azért, mert a várost járva sokféle emberrel találkoznak.

Három zokni, három póló, két pulóver és egy jégeralsó melegíti a Mars téri piacon ácsorgó Lajost. A zöldségeket árusító férfi hajnali öttől délután háromig várja a vevőket – sokszor hiába. Jó, ha óránként két-három vásárlója akad. Fagyos időben a piac forgalma sem nagy.

– A mínusz 10-12 fokot még elviseli az ember. Ha ennél hidegebb lenne, már én sem jönnék ki. A szemes gabonának, babnak, lencsének nem árt a zord idő. A krumplit pedig betakargatom, hogy ne fagyjon meg – mutatott terményeire a már negyven éve piacozó Lajos.

Óránként 10-15 percig melegedhetnek az építkezésen dolgozók. A Bécsi körút és a Szentháromság utca sarkán társasház épül, most az ácsoké a terep. Fagyban betonozni nem szabad, de a födémszerkezetet mínuszokban is föl lehet húzni. Reggel héttől sötétedésig, vagyis délután négyig pakolják a gerendákat. Azt mondták, ha munka közben a hideg fémcsőhöz érnek, szinte égeti a kezüket, de a fizikai munka, pontosabban a sok mozgás miatt nem fáznak a huzatos tetőn sem.

Dupla zokniban és pulcsiban viszi az újságot Andirkó Krisztián. Fotó: Segesvári Csaba
Dupla zokniban és pulcsiban viszi az újságot Andirkó Krisztián.
Fotó: Segesvári Csaba

– Póló, hat pulóver, bélelt munkáskabát van rajtam felül, a nadrág alatt egy melegítőalsó véd a hidegtől. A lábamra három zoknit húztam, de a kesztyű és a sapka is jól jön ilyenkor – magyarázta az egyik munkás, Tóth Tamás. Hozzátette: a nyári forróságban sem jobb a helyzet, olyankor az árnyékos hely hiányzik nekik.

A leghidegebb napszakban, éjjel kettőkor ülnek biciklire az újságkihordók. Tegnap „csak" mínusz tíz fok volt, de előfordul, hogy sokkal hidegebb időben is tekernek. A folyamatos kerékpározás és járkálás elviselhetőbbé teszi számukra a hideg hajnalokat.

– Nekem elég a dupla zokni és a két pulóver ahhoz, hogy ne fázzak. Nem pihenek munka közben, inkább gyorsan végzek, és utána melegszem. Persze mínusz 8 fokban lassabban tekerünk, mert a menetszél ilyenkor hidegebb, mint amit a hőmérő mutat – árulta el Andirkó Krisztián újságkihordó. Rövid szünet után megjegyezte: bár jól viseli a hideget, jobban szeret nyáron dolgozni. Ha fagy, az első két nap még nagyon rossz, de aztán ehhez is hozzászokik az ember.

Védett végtagok

A tevékenységtől függ, hogy mennyire viseli meg a szervezetet a hidegben végzett munka. Ha mozgunk, hő termelődik, ezért elviselhetőbbek lesznek a mínuszok. Főleg a fedetlen testrészek, az ujjak, a fül és az orr kihűlésére, illetve annak megakadályozására kell figyelni dr. Kiss Andrea szerint. – Azoknál, akik huzamosabb ideig, akár évekig is a hidegben dolgoznak, gyakori a mozgásszervek, a csontok, ízületek és izmok megbetegedése, illetve a reumatikus jellegű panaszok – magyarázta a foglalkozás-egészségügyi orvos. Hozzátette: fontos a réteges öltözködés. A megfelelő munkaruházat mellett a munkáltatónak biztosítania kell egy melegedőhelyiséget és védőitalt. A munkások általában meleg teát isznak.

Olvasóink írták

  • 1. gyufika 2009. január 08. 06:00
    „Sajnos a mínusz fokban sokkal nehezebb dolgozni mint egy átlagos hőmérsékletben főleg éjszaka és olyan munkahelyeken ahol a vezetőséget nem érdekli a dolgozók hogyléte a lényeg csak a munka haladjon!!!Ott ahol a munkára váró anyag vizes jeges törékeny és még mellé hudeg is méghidegebb bádog raktérben hát szóval erről azt hiszem nincs mit beszélni!!!Hogy az emberi érték ennyire lecsökkent ez nagyon sajnálatos dolog sőt szégyellni való!Manapság nem becsülik a dolgozót nem nézik semmibe csak a főnökök zsebe teljen .Szomorú ma fiatal munkásnak lenni és szomorú idősődő munkásnak is lenni!Ilyen munkahelyeken a fiatalnak soha nem lesz önbizalma hiszen nem éri meg azt az időt hogy emberszámba vegyék!!Hát ez ma az országunk nagy-nagy hibája!Örülni kellene hogy van még olyan fiatal aki fizikai munkát végez és nem pedig tönkre tenni őket lelkileg-testileg egyaránt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válsággal meg kell küzdeni a megyében is

Szeged - Nehéz gazdasági évre számítanak 2009-ben a lapunk által megkérdezett megyei cégek, vállalkozások vezetői. Tovább olvasom