Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Mirci ihlette a győztes ragtime-ot

Szeged - A Szeged-Tápén élő zongorista, karmester, zeneszerző, Nagy Imre Erik White Cat On The Black Piano című kompozíciója győzött a www.free-scores.com világversenyén, amelyen 314 komponista indult. A legnagyobb digitalizált kottákat kínáló honlap viadalán dal kategóriában is elindult, ott harmadik lett.
– Saját macskánkról írtam a White Cat On The Black Piano (Fehér macska a fekete zongorán) című, ragtime jellegű kompozíciót, amely első lett a modern zongoraművek kategóriájában. Digitális, kalapácsmechanikás, elektromos nagy zongorám van, amelyben motor jár, így kicsit felmelegszik. Mirci cicánk ezért nagyon szereti. Egyik alkalommal annyira letelepedett a hangszerhez, hogy nem is akart visszaengedni, azt hitte, játszani akarok vele. Ebből lett egy kis kergetőzés, rátévedt a billentyűzetre is, így megszólalt a zongora, amitől megijedt. Ebből a kis történetből komponáltam egy ragtime-ot, ami sikert hozott – meséli Nagy Imre Erik. A Szeged-Tápén élő zongorista, karmester, zeneszerző Ave Maria című duettjével már tavaly is győzött a www.free-scores.com világversenyén. Az online portál a világ legnagyobb digitalizált kottákat és partitúrákat kínáló honlapja, amely összesen másfél millió zenemű kottáját tette már elérhetővé. Többek között a nevezetes Ricordi és más nagy zeneműkiadók támogatásával idén négy kategóriában indított nemzetközi viadalt zeneszerzők számára. A világ minden tájáról 314 komponista indult a kamarazenére szűkített versenyen.

Nagy Imre Erik zeneszerző tápéi ministúdiójában. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy Imre Erik zeneszerző tápéi ministúdiójában. Fotó: Schmidt Andrea

Nagy Imre Erik a dal kategóriában is sikert aratott: Diófa Lamour című száma, amelyet Tamási Áron Énekes madár című darabjához saját dalszövegére komponált, a harmadik helyet szerezte meg. A zenés, székely népi játékként hirdetett Tamási-darabot, amelyet a Mórahalmi Színtársulat decemberben mutatott be, április 7-én, vasárnap a szegediek is láthatják majd a kisszínházban. A darabban dalbetétként elhangzó Diófa Lamour hangfelvételét Fedor Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának magánének szakos hallgatójának, Szécsi Edit növendékének közreműködésével készítették el. Nagy Imre Erik győztes zongoradarabját megjelenteti az egyik nagy zeneműkiadó. Ráadásként megkapta a Bécsi Filharmonikusok limitált példányban kiadott aranymedálját is. Talán ennek örült a legjobban, hiszen ez az egyik kedvenc zenekara, nem hagyja ki egyik újévi koncertjük tévéközvetítését sem.

– A 107 tagú Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekar megkeresett, hogy szeretnének játszani tőlem egy művet. Meghívtak az egyik hangversenyükre a pécsi Kodály-koncertterembe, amelynek jobb az akusztikája, mint a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremé, legalábbis jobban hallják benne egymást a szólamcsoportok. Ezért egyre több lemezfelvétel is készül ott. Komponáltam az együttesnek egy polkamarsot nagyzenekari hangszereléssel. Készülök egy öttételes Chaplin-concertóra is, amely a Chaplin-filmek fő témáira épül. Közben befejeztem a verbunkos hegedűversenyemet is, amely a szegedi önkormányzat kulturális támogatásával született meg. Májusban, a város napján szeretnénk bemutatni, először zongora-hegedű verzióban. Ez a hegedűverseny egyszerre szól Szegedről, Dankó Pistáról és a Tiszáról – sorolja új műveit Nagy Imre Erik, aki egyre több felkérést, megrendelést kap. Eddig már közel harminc bábszínházi darabhoz és 2 gyerekmusicalhez írt zenét. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 kérdés, aki válaszol: Bencsik János

Bencsik Jánost, korábbi energiaügyi államtitkárt a rezsicsökkentésről és a megújuló energiaforrások használatáról kérdeztük. Tovább olvasom