Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Mire figyeljünk tanévkezdés előtt?

Szeged - Több tízezer forintba kerül egy átlagos iskolakezdés – főleg, ha az írószeren kívül táska, tornafelszerelés és tankönyv is szerepel a listán. A szakemberek szerint érdemes körültekintően pakolni a kosárba: tényleg csak az kell, ami szerepel a tanító által kiadott listán, ha pedig áldozunk a minőségre, az több évig kiszolgálja a gyereket, így hosszú távon spórolunk.
Szűk három hét múlva becsengetnek. Az iskolakezdés általában csak a leendő elsősök számára felhőtlen élmény – az új közeget, a „felnőtté válás" első lépcsőfokát jó esetben már hónapok óta izgalommal várják. A felsőbb évfolyamosok számára azonban már inkább a szabadság végét, a napi rutin beindulását jelzi a szeptember eleji csengő, a szülők pedig általában csak a nagy anyagi terhet látják, és vélhetően már jó ideje spórolnak, hogy a hirtelen jelentkező kiadások ne döntsék romba a családi kasszát.

– Alapvető hiba ilyenkor, amit a szülő elkövet, hogy mindent megvesz – mondta el Takács Éva, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola alsós munkaközösségének vezetője, aki szerint mindenképpen érdemes listát kérni a pedagógustól, mielőtt a szülő bevásárolni indul. – Mindig azt mondom, hogy egy elsős esetében négy évre lehet tervezni, ha jó minőségű termékeket választunk ecsetből, ollóból, ceruzából és minden olyan eszközből, amelyre hosszabb ideig szükség lehet. Ez egyszer nagyobb kiadás, a következő években viszont már nem kell ezekre költeni. A füzetekre szintén érdemes odafigyelni: a papír legyen megfelelő minőségű, és a vonalak jól látszódjanak benne.

A leendő elsősök átlagos papír-írószer bolti bevásárlólistája több mint 40 tételt tartalmaz – ez nagyjából 10 ezer forint –, de emellett iskolatáskára, tornacuccra, váltócipőre, tisztasági csomagra, ünneplő ruhára és a tanulást segítő könyvekre is szükség van. Jó hír viszont, hogy a kicsik tankönyveire idén már nem kell költeni, az az elsősöknek ingyen jár.

Nehéz a választás. A minőségi tanszerekkel hosszú távon spórolhatunk. Fotó: Karnok Csaba
Nehéz a választás. A minőségi tanszerekkel hosszú távon spórolhatunk.
Fotó: Karnok Csaba

– Eddig nagyjából 50 ezer forintnál járunk, és nincs még vége – adta össze elsős kislányának beiskolázási költségeit Kissné Simon Anita. Hozzátette: mindenből jó minőségű termékeket vettek. Táskából azért, hogy ne kelljen jövőre lecserélni, tornacipőből azért, mert a mindennapos testnevelés miatt nem mindegy, hogyan tartja a lábát, írószerből pedig azért, mert a művészeti iskolában ezt kérték.

Dankóné Eszteró Ivett 5000 forintból megoldotta a papír-írószer bolti bevásárlást – igaz, sokat spórolnak a családfő munkájának köszönhetően.

– A legegyszerűbb füzeteket vettük meg, a párom pedig tervez rájuk papírborítót, amelyet a műanyag tok alá csúsztatunk – mesélte. – A vignetta szintén az ő munkáját dicséri majd.

Persze az iskolára való felkészülés nem csak a bevásárlásból áll. A szakember szerint lelkileg is rá kell hangolódni a következő időszakra.

– A szülő legyen együtt sokat a gyerekkel, meséljen neki, beszélgessenek – javasolta Takács Éva. – A leendő elsőst pedig ne félemlítsék meg azzal, hogy „majd a tanító néni", hiszen ő is nagyon szereti majd a kicsiket.

Olvasóink írták

  • 2. Moon 2013. augusztus 14. 19:54
    „A cikk címére válaszolva:
    Arra, hogy az első szülői értekezlet, gyakorlatilag csak "adakozásról" fog szólni, és erre is különítsünk el némi kp-t.”
  • 1. jozkó 2013. augusztus 14. 09:56
    „Mire ügyeljünk?
    Jusson is, maradjon is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az M5-ösön sétált, elütötte egy kamion

Szerda hajnalban egy férfi gyalogolt Szeged irányába az M5-ös autópályán a felezősávon. Tovább olvasom