Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Mire kíváncsi? Mi megkérdezzük!

Egy kérdés - egy válasz nevű akciónk során lehetőséget biztosítunk arra olvasóinknak, hogy Csongrád megye híres szülötteitől kérdezzenek azt, amit csak szeretnének.
A Kincskeresők felteszi a kérdést, és hétfőn már Ön is elolvashatja oldalainkon. Kérjük, küldje el kincskeresok@delmagyar.hu e-mail-címünkre vagy a 6729 Szeged, Szabadkai út 20. postacímünkre „Kincskeresők" jeligével, mire kíváncsi, és tüntesse fel a telefonszámát is!
 

KÉRDÉS
 


Patkás Sándor zöldségárus:

– Látom a szegénységet az utcán, és a rengeteg lefoglalt árut a szeged környéki nagybani piacokon. Miért nem lehet ezeket adományként eljuttatni a szegényekhez?
 

VÁLASZ
 


Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese:

– A nagybani piacokon folytatott ellenőrzéseken vagy az azokhoz hasonló esetekben a lefoglalt termékek túlnyomó többsége ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető. Ilyenkor a hatóság semmit sem tud a termék „előéletéről". Így zöldség-gyümölcs esetében például nem lehet tudni, hogy volt-e valamilyen – akár nem engedélyezett – növényvédő szerrel kezelve. Éppen ezért ahhoz, hogy nyugodt szívvel emberi vagy állati fogyasztásra fel lehessen használni az adott élelmiszert, gyakorlatilag minden szóba jöhető paraméterre meg kellene vizsgálni minden egyes terméket. Ez a lehetőség – sem a magas költségek, sem pedig a vizsgálatok időbeli elhúzódása miatt – nem életszerű. A legfontosabb az emberi egészség védelme, ezért is rendelkeznek úgy a vonatkozó jogszabályok, hogy ha egy élelmiszer származása ismeretlen, akkor azt sem élelmiszerként, sem takarmányként nem lehet már felhasználni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Xboxszal még nem volt dolguk a lelkészeknek

Xboxszal még nem volt dolguk a lelkészeknek
Felszentelte az orosházi nyugdíjas evangélikusok új játékát, az Xboxot az egyházkerület esperese. Csongrád megyében ilyen szentelés nem volt. De áldottak már meg lovakat, szarvasmarhákat, motorokat és traktorokat is. Tovább olvasom