Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Mire ment el a pénz a városi cégeknél?

Szeged - Azon csodálkozom, hogy nem találták ki a Hold őrzését vagy a napfelkelte ellenőrzését – így érzékeltette Ménesi Imre önkormányzati képviselő a legutóbbi közgyűlésen azt, mi mindenre mentek el a milliók az önkormányzati tulajdonú Szegedi Vásár és Piac Kft.-nél az elmúlt négy évben. Tényleg, mire ment el a pénz? Megnéztük.
Tizenegy városi cégvezetőt menesztett azonnali hatállyal a legutóbbi ülésén a szegedi közgyűlés. Négy igazgatónak alkalmatlanságra hivatkozva mondtak fel. Botka László polgármester mindenki számára nyilvános, több mint 90 oldalas előterjesztésében megindokolja, miért alkalmatlan szakmailag a négy cégvezető a posztjára.

Az előterjesztés szerint például az IKV Zrt. 2012. október 13-án, szombaton kötött megbízási szerződést egy budapesti székhelyű céggel számítástechnikai berendezések, számítógépek biztonságvédelmi átvizsgálására.

„A megbízási díjat 640.000 forint/négyzetméter + áfa összegben határozták meg a felek." Az előterjesztő szerint a négyzetméter-egységáron meghatározott megbízási díj a megbízás természetét figyelembe véve a gyakorlatban nem értelmezhető.

10 óra vagy 1 négyzetméter?

A szerződés szerint a cégnek október 18-áig, csütörtökig kellett elvégeznie a munkát az IKV telephelyén, munkaidőben, hétköznap reggel 8-tól este 6 óráig. Az ingatlankezelő társaság Dáni utcai székhelye – ahol a legjelentősebb az informatikai eszközállomány – nem szerepelt a szerződésben. Ekkor az IKV-nak a Jósika és Deák Ferenc után, a Kálvária sugárúton és a Fonógyári úton volt telephelye. A teljesítési igazolást október 15-én, hétfőn állították ki Budapesten. A számla szerinti teljesítési idő is ezzel egyező. Az előterjesztő szerint a budapesti cég legfeljebb 10 munkaóra alatt teljesítette a munkát, így „az óradíja 64.000 forint + áfa összegű volt, vagy csak 1 négyzetméteren végezte el a megbízási szerződés szerinti feladatot".

Parkrendezés havi félmillióért

A Szegedi Vásár és Piac Kft. volt vezetője rendszeresen kötött olyan megbízási, vállalkozási szerződéseket, amelyek felmondása a határozott időre eső teljes díj megfizetését vonja magával. Egy egyéni vállalkozóval például parkrendezésre szerződött a 2014. június 1. és 2018. december 31. közötti időszakra – havi nettó 500 ezer forintért. 2013-ban egy szegedi céggel honlapműködtetésre, karbantartásra, tartalomfrissítésre kötött szerződést 2016 decemberéig – havi 420 ezer forintért. Az előterjesztés szerint 2012 júliusa óta havi 440 ezer forintért komplex tanácsadói szolgáltatást is nyújtottak a cégvezetőnek. A tanácsadó feladata a piaci fejlesztések, döntések kockázatának minimalizálása volt.

Az ISO-rendszer bevezetése 1,6 millió forintba került a piacon. Ezzel párhuzamosan egy másik céget is megbízott a cégvezető ISO-auditra történő felkészítéssel 2012 áprilisában 450 ezer forintért. Az előterjesztő szerint ennek semmilyen elfogadható magyarázata nincs. A könyvelőváltás előkészítésére 350 ezer forintért bíztak meg egy céget 2011 februárjában, majd egy hónap múlva már ez a társaság látta el a könyvelési feladatokat előbb havi 150, majd egy év múlva havi 230 ezer forintért. A piacnak 2028-ig évente 24 millió forint tagi kölcsönt kellene visszafizetnie a városnak. Azért a feltételes mód, mert tavalyelőtt 6, tavaly 3, idén pedig csak 4,4 millió fizetett az önkormányzatnak. A tagi kölcsön visszafizetésével kapcsolatban azonban megbízott egy céget az intézkedési terv elkészítésére. A terv el is készült hét nap alatt – 340 ezer forintért.

A szerződésekkel kapcsolatban megjegyzi az előterjesztő, hogy azokat nem a Szegedi Vásár és Piac Kft.-t képviselő ügyvédek írták, és az nem derül ki, hogy azok hozzájuk kerültek-e ellenőrzésre, lévén, hogy a megbízási szerződésük erre is kiterjedt.

Az MLSZ-t is támogatta a takarítócég

Az önkormányzati intézményekben takarítási feladatot ellátó SZINT Kft. egykori vezetője az előterjesztő szerint olyan támogatásokat nyújtott civil- és sportszervezeteknek 2011 és 2014 között, amelyek nem voltak összhangban a társaság működésével, és egyáltalán nem szolgálták a tulajdonos érdekeit. Ezek a kifizetések a kft. vagyonát is indokolatlanul csökkentették az előterjesztő szerint. A Magyar Kézilabda Szövetséget és az MLSZ-t például 23-23 ezer forinttal, a Rózsahölgyek Rendjét 100 ezer, az SZTE EHÖK Sportegyesületet 200 ezer, az Újszegedi Torna Clubot 240 ezer, a Szeged–Csanádi Egyházmegye gyulai futballakadémiájára bejegyzett Párduc Labdarúgó Sport Klubot pedig 1 millió forinttal támogatta a SZINT Kft. volt vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 lakás 4 hónapja gáz nélkül

Már csak a nem fizető lakókon múlik, hogy újra legyen fűtés és meleg víz a Szivárvány és a Tavasz utcai társasházban, ahol hónapokkal ezelőtt szivárgás miatt kikapcsolták a gázt. Tovább olvasom