Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Misi és Zsolti, a két kétpúpú teve

Szeged - Hangos morgással irányítja kiscsikóját Góbi, a teveanya: a gondos szülő lépésről lépésre követi április elején született csemetéjét a Szegedi Vadasparkban.
A tavasz nem egy, hanem rögtön két tevecsikót is „hozott" a vadasparkba, miután az állatok télen meglátogatták a miskolci állatkert csődörét, Kalifát.
Góbi mellett Kata, a másik tevelány is ellett, utóda a Misi nevet kapta a gondozóitól.

Mindkét anyának első ízben született kicsinye, így tapasztalatuk nincs az utódnevelésben. Bár egyformán óvják és védik csikójukat, sajnos szopni ez idáig csak Misi tudott az anyjától, Zsoltit a gondozóik etetik tejjel (fele kecsketej, másik fele borjaknak való tejpótló tápszerkeverék).

Misi és anyukája a koratavaszi napsütésben. Fotó: Segesvári Csaba
Misi és a tevemama a koratavaszi napsütésben.
Fotó: Segesvári Csaba

Szemben a melegigényesebb dromedárral, a kétpúpú tevék számára hazánk éghajlata nem jelent nagy kihívást, hiszen a belső-ázsiai sivatagokra és sztyeppékre jellemző rendkívüli hideget és a rekkenő hőséget egyaránt jól tűrik. A téli bundájukat tavasszal levedlik, és ahogy foltokban rövidül a szőrük, nem túl szép látványt nyújtanak, sok látogató ekkor betegnek véli őket, pedig ez természetes folyamat.

Misit és Zsoltit megleshetik a látogatók a tevekifutóban. Egyelőre elkülönítve tartják őket könnyebb gondozásuk érdekében, de a későbbiekben egyesül a tevecsapat.

Olvasóink írták

  • 2. szunyi 2013. április 22. 15:16
    „http://www.zooszeged.hu/zoomagazin/hirek/1-megszuletett-misi-es-zsolti-a-ket-ketpupu

    Itt a szülést is meg lehet tekinteni.”
  • 1. okoskaaa 2013. április 22. 09:04
    „Édesek.. :) De a többi lakó is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább kéne nyitva tartani és mást árulni?

Megszámoltuk: közel 70 bezárt üzlet található a szűken vett szegedi belvárosban - ezeket képgalériában összegyűjtöttük. Mindenki pezsgőt, nyüzsgőt szeretne, de koncepció máig nincs. Tovább olvasom