Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Miskolc, az operafőváros

Bartók művei mellett a verista szerzők ritkán játszott operáit láthatja a közönség a ma kezdődő „Bartók+Verismo 2006" miskolci nemzetközi operafesztiválon. A borsodi megyeszékhely a magyar operaélet fővárosa szeretne lenni.
Bátor Tamás fesztiváligazgatónak világsztárokat is sikerült megnyernie. Fotó: DM/DV
Kilencvenezer nézője volt tavaly a miskolci operafesztiválnak, és a tíznapos idei rendezvénysorozatra is elfogytak a jegyek. Évtizedekig Szeged számított az operakultúra vidéki fellegvárának, többször itt tartották a hazai társulatok seregszemléjét. Noha még mindig a szegedi színház repertoárja a leggazdagabb, a várost egyre kevésbé jelölik az európai operatérképen. A Dóm téren is visszaszorulóban a műfaj, idén is csupán egyetlen produkciót kínálnak.

– Bartókhoz minden évben társítunk egy zeneszerzőt vagy egy egész csoportot. Mozart, Csajkovszkij és a bel canto után idén a veristák jönnek, azaz Mascagni, Leoncavallo, Giordano, Cilea és Alfano művei szerepelnek a programban – mondta a miskolci fesztivál igazgatója, Bátor Tamás.

A zsűritagként nemrégiben Szegeden járt operaénekes szerint idén is igyekeztek olyan külföldi produkciókat meghívni, amelyek modern rendezői irányzatokat mutatnak meg. – Különleges csemegéket is kínálunk: Leoncavallo Bohémek című operáját az Operaház 1897-ben, rögtön a megszületése után műsorra tűzte, azóta viszont nem játszották Magyarországon. Giordano operája, a Fedora, amit Marton Éva kedvéért mutatunk be, legutóbb 1902-ben hangzott el idehaza. Koprodukciós Tosca-előadást hoztunk létre a debreceni operatársulattal, a Weimari Német Nemzeti Színházzal közösen állítjuk színpadra A kékszakállú herceg várát. Magyarországon még sohasem játszott darabok is helyet kaptak a kínálatunkban: Giordano Szibéria című operájával a Moszkvai Helikon Színház együttese, Alfano Tolsztoj regénye alapján készült Feltámadásával pedig az újvidéki Szerb Nemzeti Színház vendégszerepel. Világsztárokat is hallhat a közönség Miskolcon: idén többek között Lukács Gyöngyit, Paolo Gavanellit, Agnes Baltsát is várják.

– Másfél évtizeden át különböző nyugat-európai színházakban dolgoztam, ahol az operák színpadra állításakor gyakran a tradicionálistól eltérő koncepciót követtek. Így Alföldi Róbert tavalyi nagy vihart kavaró Kékszakállú-rendezése számomra nem volt új dolog, hitelesnek tartottam, a két kitűnő főszereplővel a produkció nagy értéket képviselt. Sajnáltam, hogy nem lehetetett tovább játszani a jogtulajdonos tiltakozása miatt. Meggyőződésem, hogy hamarosan Bartók darabjait is éppúgy lehet majd modernül előadni, mint ahogyan Mozartot vagy Verdit – válaszolta a tavalyi botrányt firtató kérdésre Bátor Tamás.


Ötvenhat program

Egyelőre a nézők 12–13 százaléka érkezik külföldről, 20 százalék Magyarország más régióiból, tehát a közönség nagy része még a városból és vonzáskörzetéből verbuválódik. Idén ötvenhat programot kínálnak, számítanak a szegedi operakedvelőkre is. Juronics Tamás két Bartók-koreográfiájával, A csodálatos mandarinnal és a Táncszvittel a Szegedi Kortárs Balett is bemutatkozik Miskolcon pénteken este. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig maradt meg a Megmaradás fala

Tízből négy emlékfalat lebontottak Ópusztaszeren a Megmaradás falánál, a többire fennmaradási… Tovább olvasom