Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Mit főztek ki az algyői asszonyok?

Algyő - Női összetartásban vagyunk – mondta a hatvan algyői lány és asszony közül az egyik a nőegyleti ünnepen. A 15 éves nőegylet második szakácskönyvének bemutatóján jártunk, hogy megtudjuk, mit főztek ki az algyői asszonyok.
– Német nyelvtanulás miatt jöttünk össze először az akkor még új faluházunk vezetője, Némethné Vida Zsuzsi ötlete nyomán. Kiderült: az idegen nyelv megtanulása nem megy, de szeretünk együtt lenni, ezért megalakítottuk a nőegyletet – emlékeztet a 15 évvel ezelőtti pillanatokra Kovácsné Budai Éva, aki azóta is elnöke Algyő első saját civilszervezetének. – Több mint hatvan tagunk közül ki-ki a maga tehetsége szerint segíti egyesületünk munkáját. Hogy segíteni milyen fontos, csak azok tudják, akiket megpróbált már a sors. Az én apám mindig azt mondta: tudod, kislányom, nem az ad, akinek van, hanem az, aki akar. Hasonló üzenetű nőegyleti mottónk is, hogy „Oszd ketté magad, ne várj, csak akkor, ha adsz!"

– „Csak csajok"? Nem, ez egyáltalán nem baj, sőt kifejezetten jó dolog: én sokat vagyok otthon, körülöttem csak fiúkkal. Számomra a nőegylet a közösség. Csak miattuk szeretek kimozdulni otthonról – ismeri el Juhász Sándorné Évike, aki a nőegylet ízlésesen egyedi virágdekorációinak megálmodója és megvalósítója. – A nőegylet az a közösség, ahol jönni-menni, beszélgetni, szervezkedni, segíteni lehet.

Algyői nők egy csokorban: a szakácskönyvükkel válaszolnak a kérdésre, mit főztek ki az algyői asszonyok? A szerző felvétele
Algyői nők egy csokorban: a szakácskönyvükkel válaszolnak a kérdésre, mit főztek ki az algyői asszonyok?
A szerző felvétele

– Pergő, forgó, színes. Én így jellemezném a nőegyleti életet – folytatja a családjával Nagyváradról Algyőre települt Szilágyi Perjési Katalin, a nőegylet szépírója. – Mindegy, hány napja nem láttuk egymást, mindig úgy folyik a szó itt, mintha csak az előbb hagytuk volna félbe a beszélgetést. Új ismeretségeket, barátságokat köszönhetek a nőegyletnek. A kirándulások, a főzések, a templomtakarítások, a bálok – mind-mind a nőegylethez kötődő programok.

– Ha bú vagy bánat ér, akkor irány a nőegylet – tömöríti a lényeget Dózsa Györgyné Ági.

– Az Asszonysorsfordító, az Egy hajóban evezünk. Ezek az önismereti programok a legemlékezetesebbek – veszi át a szót Gubacsiné Juhász Zsuzsi. – De hosszú a sor: kirándulások és rekordméretű adventikoszorú-készítés, adománygyűjtés és jótékonykodás, idősek látogatása és a gyerekek ajándékozása.

– Nagyon megértjük egymást a nőegyletben – jelenti ki Süli Zakar Sándorné Juli.

– A társaságban mi a társalgási téma? Minden, ami a családdal kapcsolatos. Nagyokat nevetünk. De a családi bajokat is elmondhatjuk, mert lelki támaszt is adunk egymásnak. Női összetartásban vagyunk!

Nagyapu pipicombja

– Talán azért is készítettük el az öt évvel ezelőtti süteményeskönyvünk után a szakácskönyvünket, hogy fölidéződjenek a régi emlékek – véli Vidácsné Bera Edit. – Azért ajánlottam én is Nagyapu pipicombja néven az egyik kedvenc ételünket, mert apósomtól, Vidács Sándortól tanultam. – Ajándék ez a szakácskönyv – saját magunknak is: algyőiül tanulhat meg főzni, aki nem ősgyevinek született. El is határoztam, minden ötletet kipróbálok, a család örömére – folytatja Piri Józsefné Zsuzsa, s büszkén mutatja a friss receptgyűjteményt, amelynek címe: Mit főztek ki az algyői asszonyok?

Olvasóink írták

 • 3. seawasp 2011. április 12. 11:14
  „No, ez sem jött be! :-(”
 • 2. seawasp 2011. április 06. 05:42
  „Látom - sajnos -, nincs már élet Algyőn, mert nem jól sikerült a legutóbbi főzés, és ahogy apám mondta: ,,...fiam, az emberek esznek, és meghalnak, tehát olyan munkát válassz, ahol ezeket tudod gyakorolni!" :-D

  Pedig szívesen küldeném az ausztrál dollárt, mint a könyv értékét, ha valaki szóba állna velem! :-D”
 • 1. seawasp 2011. április 04. 10:47
  „Osztán, hun lehet mögvönni aszt a könyvet? Komolyan kérdem, mert szeretem a hasamat! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemet mondtak a szülők Zsombón

Húsz perccel azután, hogy csütörtök este megérkezett, távozott is Zsombóról Kiss-Rigó László püspök. A falu rendkívüli szülői értekezletén vett részt. Tovább olvasom