Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával?

Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával, hogy meg ne romoljon? Egy biztos: nem kell egészségkárosító módon egyszerre elfogyasztani az egészet – van mód eltartani, és a legkülönbözőbb módokon „továbbgondolva" elkészíteni.
– Ha nem fogyott volna el az ünnep alatt a nagy, nyolc-tíz kilós sonka, akkor sincs ok aggodalomra. A hagyományos eljárással füstölt-sózott sonkát könnyen eltarthatjuk 20-30 napig hűtőben romlásveszély nélkül, s apródonként, különböző módon fölhasználjuk. A sonka csont nélküli részét vágjuk le, csomagoljuk sztaniolba, hogy a vágásfelület ne színeződjék el – mondja Csengeri József, húsüzlet-tulajdonos. Húsos tésztától babgulyáson át a sonkás tekercsig sok mindent készíthetünk belőle, a variációk száma végtelen.

A gyorspácolttal sietni kell

Ha a sonka gyorspácolt, célszerű nem sokáig tartogatni, hanem mielőbb fölhasználni-elfogyasztani. Ezek a termékek eleve a húsvéti sonkafogyasztás fedezésére szolgálnak – mondja egy húsipari szakember.

Egyébként a sonkacsontot is föl lehet használni. Egy érdekes recept szerint: liternyi vízben föltesszük főzni a sonkacsontot, és 20 deka borjúhúst; 5 deka egészségbarát mangalicazsíron megpirítunk kockára vágott 15 deka sonkát és 2 gerezd fokhagymát, s a húshoz adjuk. A készülő levest megszórjuk fűszerpaprikával, sót is teszünk hozzá. A főzés a hús megpuhulásáig tart. A tálalás is eredeti: négy fölmelegített cserépedénybe, azok aljába beleütünk egy-egy tojást, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret, s mindezekre merjük rá a levest.

A sonkalét szintén föl lehet használni levesnek. Fél deci olajon megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, belerakjuk a kockára vágott, negyven deka krumplit, majd – rövid párolás után – egy evőkanálnyi lisztet szórunk rá, s fölengedjük a másfél liter sonkalével. Majoránnával, őrölt köménnyel, fokhagymával és karikára vágott zöldpaprikával ízesítjük, és a krumpli megpuhulásáig főzzük az ételt. Amikor tálaljuk, zöldpetrezselymet hintünk rá – adnak ötleteket a sonka és tartozékai húsvét utáni fölhasználására igazi hozzáértők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazahozták az apja által Törökországba vitt Karcsit

Megérkezett Budapestre Mehmet Karcsi, akit török édesapja két és fél éve vitt el Magyarországról. A… Tovább olvasom