Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Mit tegyünk, ha télen telik meg a tároló?

Szeged - Ősszel és tavasszal a lomtalanítási napon bárki kiteheti szükségtelenné vált kacatjait a háza elé, garantáltan eltűnik minden. Télen azonban nehéz a dolga annak, aki ki akarja pakolni a felgyülemlett fölösleget.
Régi ágy, megunt fotel, kicsivé vált szekrény, leselejtezett hűtő. Ha egyszer kikerülnek a lakásból, lomnak számítanak. Bepakoljuk a tárolóba, kitesszük a folyosóra, várjuk a lomtalanítást. Tavasszal és ősszel egyszerű a dolgunk, hiszen hivatalos napok vannak, amikor ezt megtehetjük. Télen azonban ez sokkal nehezebb, pedig ilyenkor is jöhet lakásátalakítás vagy egy hirtelen költözés. Ha valaki a lomjait az utcára teszi, komoly pénzbüntetésre számíthat. Ezért is próbálkozott olvasónk egy hivatalos lomtalanítóval. Kikereste telefonszámát az internetről, megegyeztek: ha használható dolgokat tud adni, akkor a szállító fizet valamennyit, esetleg ingyen elvisz mindent.

– Három egyszemélyes ágy, egy régi, de még használható fotel és egy működőképes, csak lassú mikró. Ezeket szerettem volna, ha elszállítják, plusz néhány rossz monitort – mesélte a fiatalember. – A lomtalanító ránézett a cuccaimra, majd közölte: tízezer forintot kér, hogy elvigyen mindent, így mindkettőnknek megéri. Azt hittem, ő fizet majd nekem, rosszabb esetben ingyen visz el mindent – méltatlankodott olvasónk. Végül úgy döntött, inkább mindent beprésel a tárolójába, és kivárja a tavaszi lomtalanítást, ennyit nem hajlandó fizetni.

Találomra hívtunk fel mi is néhány lomtalanítót, magunkat teli tárolósnak kiadva. Hasonló válaszokat kaptunk, mint olvasónk: valószínűleg ingyen elszállítanak majd mindent. Amikor rákérdeztünk a „valószínűleg" pontos jelentésére, kicsit változott a válasz: ha nincs eladható a holmijaink között, akkor jelképes összegért szállít majd, de könnyedén meg tudunk egyezni.

Ezek szerint megítélés kérdése, mi számít használhatónak. Kétséges, hogy valaha is mondott volna olyat egy lomtalanító a kiszállás után, valamiből pénzt tud csinálni, ezért ingyen szállít. Aki tehát nem hajlandó fizetni, annak marad a tavasz, vagy a kockázat, hogy megbüntetik.

Olvasóink írták

 • 10. acidrain 2012. augusztus 26. 18:11
  „Tehát akkor...
  Mit tegyünk, ha télen telik meg a tároló?”
 • 9. Naívolvasó 2011. február 20. 14:47
  „Nincs évi kétszeri lomtalanítás, az egyiket elspórolták...”
 • 8. h65535 2011. február 19. 23:44
  „7. Nórikám 2011.02.19. 21:52
  Ismerős a helyzet. Ha meg kiraknád te, akkor 2 nap múlva jönne valami okos, hogy eltűntek a cuccai, amelyekre előtte évekig oda se bagózott...”
 • 7. Nórikám 2011. február 19. 21:52
  „Nálunk is vannak olyan oldalak, ahol hírdetni lehet a felesleges dolgokat, meg csere-berélni. Sőt a Déli Apróban olyan rovat is van, hogy ingyen elvihető. Ezzel persze az a baj, hogy akinek szüksége van rá, nincs pénze elszállítani. Na most ugye senki nem akar azért fizetni, amit ingyen odaad. Akkor inkább megvárja a lomtalanítást. A mi lépcsőházunkban csak az a baj, hogy lomtalanításkor elfelejtik kitenni. Sőt több éve elköltözött lakók cuccai is itt vannak.”
 • 6. h65535 2011. február 19. 20:59
  „az én agyagedény szomszédom arra nem képes, hogy felseperjen a közös tárolóban, miközben a retkes bringájáról hullik le a kosz... szóltam neki neki állt feljebb...”
 • 5. keiner 2011. február 19. 17:51
  „4. jozko, ezzek az oldalok nálunk nem haszonszereszésbol nyitottak, hanem egymásnak segíteni. Ezzek után nálunk nem kell adoszni.
  Sokszor amit kapnak csak, hogy mondjam, na, hogy kapsz valamit érte, de az erték sokszor magasabb.
  Példaul ez az oldal az egyetemtöl van, de mindenki használhatja. Nem régen vettem szép iroasztalt 8! Euró-er, örültem, hogy kaptam, a másik hogy elvittek.”
 • 4. jozko 2011. február 19. 17:30
  „Keiner:

  Itt Magyarországon árnyaltabb ez a kép:

  Ha egy szállító, lomtalanító vállalkozó kereskedik, azzal túllépi a működési engedélyében foglaltakat!
  Ha éves szinten ez /tudomásom szerint/ 300 ezer Ft értéket meghalad, adóvonzata is van!

  Ráadásul ha csak úgy egyszerűen átvesz olyan , lomtalanításból kikerülő ingóságot, amlyikről-például az eladás során - kiderül, hogy lopott holmi: az orgazdaság gyanújába is keveredik-amit éves börtönbüntetésekkel fenyegetnek, és súlyosbító körülmény, hogy anyagi haszonszerzéssel kombinálta!

  Természetesen nem mindegyik kerít ennek ekkora fenekt-én a jogkövető vállalkozókról beszélek!
  Magyarországon sajnos olyan nagy a bűnügyi fertőtöttség, hogy kétszer is meg kell gondolni valakinek, hogy mibe merjen belenyúlni!
  Másrészt pedig olyan kapzsi az állam, hogy minden üzletről-a legkisebbekről is!-hét bőrt akar lehúzni!

  Ez két következménnyel jár:

  Kevés a legális üzletkötés, mert nem éri meg.
  Olyan kicsi a haszna az adók, illetékek befizetése után, hogy nincs tartalék az ellenőrök esetleges megkenésére, a lopáskárok, egyéb veszteségek fedezésére-márpedig az ilyen , meglehetősen védtelen kisvállalkozások a betörők, tolvajok, gátlástalan ellenőrök kedvelt céltáblái!
  sok kicsi sokra megy....

  Másfelől rendkívül elharapózott a feketegazdaság, adó, vám és jövedékcsalás, plágium , feketemunka:
  az ezek elcsalásából származó fekete jövedelem olyan nagymértékű, hogy a kockázatot vállaló csalóknak megéri ez esetleges, időnkénti büntetést bevállalni, ellenőröket lefizetni...

  Ha valaki a leírtak alapján magára ismerne, az csak a véletlen műve...
  Senkiről ilyen vádakat nem terjesztek.”
 • 3. nyomdasz63 2011. február 19. 17:26
  „Svédországban árverések vannak,tavaly voltam néhányban...hát a cserepes sori,vagy a dorozsmai az luxuscikk árusító ahhoz képest.
  Egyébként ha fa,vagy bútorlap,adjátok nekem,eltüzelem. Körtöltésen belül elmegyek érte.”
 • 2. keiner 2011. február 19. 16:47
  „Látom, még sok dolog hiányszik nálatok. Itt németbe több különbözö weboldalak vannak, ahol foglálkoznak a "szomszédközi" dolgokkal:
  http://dsb.uni-leipzig.de/
  Ez példaul "fekete deszka"nak hívjak, itt felesleges dolgokat lehet hirdetni, van ami ingyen (nem is klevés) vannak dolgok, amit eladnak kevés pénzer.”
 • 1. tüsök 2011. február 19. 11:16
  „Nincs az a hülye vállalkozó aki anyagi haszon helyett szívességből megszabadít másokat a lomoktól.Ez természetes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újracsillagozzák a hazai hoteleket

Elveszi a Magyar Szállodaszövetség azoknak a hazai hoteleknek a csillagait, amelyek július 1-jéig nem csatlakoznak az általuk kezelt Hotelstars Union rendszerbe. Eddig saját magukat minősítették a hotelek. Tovább olvasom