Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Mit tehet az ember, ha munkanélküli?

Szeged - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a munkanélküliségi ráta 2009 decembere és 2010 februárja között 11,4 százalék, a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 726 ezer, a munkanélkülieké 479 ezer fő volt. Utánajártunk, milyen lehetőségeik vannak a munka nélkül maradtaknak.
A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szegedi Kirendeltség és Szolgáltató Központjában mindig nagy a forgalom. Egy középkorú férfit kérdeztünk, aki arra kért, ne mutassuk meg az arcát, mert sokan ismerik a városban. János vállalkozóként dolgozott a vendéglátóiparban tavaly novemberig, amikor kénytelen volt csődöt jelenteni. Azóta már regisztráltatta magát a központban, és amíg meg nem kapja az álláskeresési járadékot, a barátaitól kért kölcsönökből tartja fenn magát és élettársát.

Juhász Károlyt, a szegedi kirendeltség igazgatóját arról kérdeztük, kinek és mennyi ideig jár álláskeresési támogatás. – Ha valaki elveszti az állását, regisztráltatnia kell magát a munkaügyi központ illetékes kirendeltségén. Enélkül nem jogosult ellátásokra. Először álláskeresési járadékot kaphat, ha a megelőző 4 éven belül rendelkezik legalább 365 nap jogosultsági idővel, táppénzben nem részesül, illetve rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, munkát akar vállalni, de számára a kirendeltség nem tud megfelelő munkahelyet felajánlani – ismertette a legfontosabbakat. Az igazgató azt is elmondta, hogy a járadék összegét az álláskeresővé válást megelőző 4 naptári negyedévben elért munkaerő-piaci járulék alapjául szolgáló jövedelem nyomán számolják ki. A jogosult a folyósítás első szakaszában (legfeljebb 91 napig) a járadékalap hatvan százalékát kaphatja, amely a minimálbér 60 százaléka, azaz 2010-ben 44 ezer 100 forint – maximum ennek kétszerese lehet, 88 ezer 200 forint. A második időszakban azonban már csak a minimálbér 60 százaléka jár. Minden 5 nap jogosultsági idő 1 járadékfolyósítási napnak felel meg, de ez az ellátás minimum 73, legfeljebb 270 napig folyósítható.

Ha lejár az álláskeresési járadék ideje, álláskeresési segélyt lehet igényelni, amely jellemzően 90 napig jár. Ennek összege a kötelező legkisebb munkabér 40 százaléka, azaz 29 ezer 400 forint. A kirendeltségeken az álláskeresők a számukra nyújtható szolgáltatásokról és támogatásokról, például a képzési programokról is tájékozódhatnak – tette hozzá Juhász Károly.

A legjobb munkavállalási korúak

A 25–54 évesek, az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,7 százalék volt, 2,5 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a munkanélküliek 44,9 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap, egy hónappal rövidebb az egy évvel korábbinál.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. április 09. 23:21
  „+ 4 % akik nincsenek a statisztikában

  Hajrá MSZP? Köszönitek ?”
 • 4. frakk 2010. április 09. 11:47
  „Elgondolkodik az Mszp semmihez sem mérhető silány gazdaságpolitikájáról”
 • 3. zsazsanéne 2010. április 09. 10:55
  „Mi van olyankor amikor valaki már több mint másfél év óta vár valami állásra két képesitéssel is,de még munkát sem tudnak ajánlani,csak a kiskönyvbe 3 hónap múlva jelentkezzen.Hatalmas a munkanélküliség,munka nincs,s nem is tud találni.Aki mást mond erről az bőven hazudik,a jelenlegi fennálló kormánnyal egyetemben,mivel azok is álmukban sem mondanak igazat.A Bboldogasszony sugárúton is Borsodi romák dolgoztak.Itteni embereknek nem lehetet volna munkát adni,ennek a tisztes vezetőinknek.Gondolhattak volna a helyiekre is.”
 • 2. bata88 2010. április 09. 10:00
  „Ilyen egyszerű:D”
 • 1. persona 2010. április 09. 09:09
  „munkát keres :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár közepére összeér az M43-as hídja a Tisza felett

Tizenegy naponként 10 méterrel lesz hosszabb az M43-as autópálya Tisza- hídjának úgynevezett mederhídja. Tovább olvasom