Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Mit tehetünk utólag?

Szeged - Rovatunkban Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre.
– Tavaly év végén a fiamat váratlanul elbocsátották a munkahelyéről. Annyira sokkolta a helyzet, hogy aláírta a papírt, amit a főnöke elétett, szó sem esett végkielégítésről, csak az aktuális havi fizetését kapta meg. Ismerőseink biztatnak, hogy ne hagyjuk annyiban. Tudni szeretném, mennyi idővel az eset után lehet még tenni valamit – írja levelében nyugdíjas makói olvasónk.

– Jó lenne tudni, közös akaratnyilvánítással mondtak-e fel az illetőnek – kezdte válaszát Kertész József. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke elmondta: vagy az lehet, hogy a hó végére vagy 30 nap múlva mondanak fel neki, és indokolják, hogy ez létszámleépítés vagy a munkakör megszűnése miatt történik. Olyan nincs, hogy azonnali hatállyal elküldik a munkavállalót, csak ha fegyelmi eljárást indítanak ellene. Ha ő ezt akkor elfogadta, veszett fejsze nyele. Utólag nem lehet megtámadni a nyilatkozatot, csak ha kényszer, fenyegetés vagy megtévesztés hatására írta alá. A megtévesztést a munkavállaló nem tudhatja, a kényszert és fenyegetést pedig nem lehet bizonyítani.

Tanulság, hogy nem szabad mindjárt aláírni a papírokat, akárhogy is sürgeti a munkaadó. Időt kell kérni, meg kell mutatni ügyvédnek, meg kell kérdezni, milyen joghatásai vannak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulnak, mesélnek a tiszaszigeti tanodában

Nyár óta várják a hátrányos helyzetű gyerekeket Tiszaszigeten a helyi faluházban. Négy fiatal pedagógus nyitotta meg a tanodát, ahol hétvégén mesés programot szerveztek. Tovább olvasom