Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Mit üzen a pártszimbólum?

Magyarország - Miért lehet pártjelkép egy az ókori görög építészetben használt díszítőelem, és kik azok a politikusok, akik szeretik a virágot?
Virág, szivárvány, gyümölcs – néhány szimbólum, amelyet pártok használnak világszerte. Egy-egy jelkép nem kötődik szorosan politikai ideológiákhoz, válogat belőlük liberális, konzervatív, szocialista. Oroszországban a liberális Jabloko jelképe az alma, Magyarországon a jobboldali Fideszé a narancs. Közös bennük, hogy mindkét gyümölcs kör alakú, vagyis teljesség-jelkép.

Az MSZP a szegfűt 1989. október 21-én, Szegeden választotta – írja az Index egy 2010-es cikkében. Állítólag mindenképp virágot akartak, és Pozsgay Imre ötlete volt a szegfű. A németországi Szövetség ‘90/Zöldek párt a napraforgóban, a brazil Demokratikus Munkáspárt egy ökölbeszorított kézben tartott rózsában találta meg szimbólumát.

A színválasztásban már nagyobb az összhang: a pártcsaládok tagjai szívesen használják ugyanazt a színt országtól függetlenül: a szocialisták a vöröset, a liberálisok a kéket. A narancs az egyik színe a fekete mellett a Kereszténydemokrata Unió-nak (CDU) és a Fidesznek, de használja logójában például a német Bibliakövető Keresztények Pártja is.

A szélsőjobboldali szervezetek egységesebbek a jelképválasztásban a többieknél. A témával részletesen is foglalkozik a Political Capital, ezért ebben tőlük kértünk segítséget. – A szélsőjobboldali pártok mozgalmak, csoportok általában a harcosságukat és a nacionalizmusokat szeretik vizuálisan is megjeleníteni: pajzs, kard, tűz, nemzeti színek. Illetve a keményvonalas, főleg kelet- és dél-európai posztfasiszta vagy neonáci pártok és mozgalmak előszeretettel utalnak jelképeikkel az egyébként tiltott horogkeresztre, ezt gyakran valamilyen mértani formával teszik, vagy különböző kereszteket, nyilakat használnak.

Az egyik legaktuálisabb példa a görög parlamentbe nemrég bejutott Arany Hajnal nevű párt, amely szimbólumaként használja a meandert
Az egyik legaktuálisabb példa a görög parlamentbe nemrég bejutott Arany Hajnal nevű párt, amely szimbólumaként használja a meandert.

Az egyik legaktuálisabb példa a görög parlamentbe nemrég bejutott Arany Hajnal nevű párt, amely szimbólumaként használja a meandert, ami a náci horogkeresztre hasonlító, egyébként az ókori görög építészetben használt díszítőelem – mondta Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. Hozzátette: több magyarországi szélsőjobboldali csoport is utal szimbolikájában a horogkeresztre, vagy még inkább a nyilaskeresztes pártzászlóra. Erre szolgál ezeknél a szervezeteknél – például Blood&Honour, Magyar Nemzeti Arcvonal, Nemzeti Őrsereg, gárdák, NS Front – a gyakran látható rombusz, ami a horogkereszt körvonalát idézi, de ilyen a nyílvégű keresztek használata, a H betű, ami a hungarizmusra való utalás, és ilyen az Árpádsáv is, amit azzal magyaráznak például a Jobbik politikusai is, hogy az valójában egy történelmi zászló. Csakhogy egy szimbólumnak mindig a kontextus adja meg a jelentését, azaz ha egy szélsőjobboldali ideológiát képviselő szervezet használ Árpádsávot, az nem ugyanaz, mintha azt egy középkort idéző festményen látjuk – véli a szakember.

Juhász Attila kifejtette: a szélsőjobboldali csoportoknak vannak határokon túlnyúló jelképei is, például a ruházkodásban. Az ilyen csoportokhoz tartozó fiatalok gyakran hordanak Lonsdale márkájú felsőket. A kabát alól ugyanis általában az NSDA betűk látszanak ki, ez pedig megegyezik Hitler nemzetiszocialista pártja nevének a rövidítésével (NSDAP), a pártot jelentő P nélkül. Az egyik ismert németországi szélsőjobbos márka, a Consdaple azonban a névválasztáskor már figyelt arra is, hogy a szó közepén a teljes rövidítés megtalálható legyen.

Olvasóink írták

 • 7. Mozimasiniszta 2012. június 01. 09:37
  „Margitkirálynő ! mindig adok a véleményedre : egy fabatkányit !”
 • 6. Egyolvasó 2012. június 01. 05:43
  „és ha a szegfű szirmát kivágod és összeilleszted megkapod az ötágú csillagot.

  íme: http://indavideo.hu/video/Az_MSZP_logo_titka”
 • 5. Emberségetavilágnak 2012. május 31. 15:22
  „Hofi: "Tudom ám, az MSZP-nek miért szegfű a jelképe! Mert a szeghez kalapács kell, a fűhöz meg sarló!"
  (csak úgy eszembe jutott...)”
 • 4. Queenmargareth 2012. május 31. 11:58
  „"szakember kiugatta", szép
  Ha szakember megtisztelhetnéd, mert olyan okos, mit te”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. május 31. 09:57
  „Nna... végre , hogy egy szakember is kiugatta : hogy ez az Árpád-sáv nem az az ősi Árpád-sáv.... mivel hogy nem Előd, Álmos, Ond, Tas vitézei lobogtatják !
  erről az a vicc jut az eszembe, miszerint ami barna, rakásban van és még a szaga is jellemző....
  no az bizony az : sz@r , mint ez a magyarázkodás a történelmi zászlónkról ! Unjuk már hogy az aktuális politikai széljárásnak megfelelően magyarázzanak történelmi eseményeket, tényeket, tárgyakat ! Tudjuk hogy legszívesebben csak festményeken látnák ! elég volt belőle a "dicsö" cucillista korszak retorikája ! lásd: Károlyi és Horthy korszak félre hazudozása és megítélése !”
 • 2. Horthyszobor 2012. május 31. 09:34
  „Engem például a négyszög alakú, négy részre osztott ablakok idegesítenek. Állandóan eszembe juttatják a holokauszt borzalmák, mert nagyon hasonlítanak a svasztikára... (némi beleképzeléssel). Egyszerűen borzasztó ami ebben a világban megy, csak a szélsőségek...”
 • 1. JungHeinrich 2012. május 31. 07:23
  „Nem vagyok nagy jobber,de sztem minden nepnek joga van szelsosegekre, vegyuk ugy ez egy termeszetes reakcio, egy valasz. Ergo tuneti kezeles helyett a gyokerenel kell a problemat megoldani, amire a jelenlegi politikai elit keptelen (EUs szinten). Lehet a nemzeti szimbolumokon csamcsogni es ugy ertelmezni ahogy akarjuk, de probaljunk meg a tenyeknel maradni! A nepet sziv@tjak, csak nehogy visszanyaljon a fagyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandálok tomboltak az óvoda udvarán

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel Dorozsmán a rongálók ellen. Tovább olvasom