Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Mitől ázik be a társasház?

Szeged - Két társasház közé ékelődve épül új szálloda a Petőfi Sándor sugárúton. Vita lett a nyári beázásból: az építtető és a lakók is egymást okolják.
– Sokkolt bennünket, amikor a rengeteg júniusi eső hatására beázott a lakásunk oldalfala, a 14 lakásból 8-ban. Több mint negyvenéves a házunk, soha nem volt ilyen, csak mióta mellettünk épül a négycsillagos szálloda – mutatta Kertai Györgyné a Petőfi Sándor sugárút 19.-ben. – Szóltunk az építtetőnek, aki megígérte, rendbe hozzák, és még ki is takarítanak. A cégvezető nem vonta vissza az ígéretét, de nemrég azzal állt elő, hogy mi vagyunk a hibásak a tetőnk miatt. Két éve újíttattuk fel, szakértő is megnézte, az rendben van. A mi lapostetőnk befelé lejt, három lefolyó vezeti le a vizet a csatornába. Ha annyi eső zúdul le, hogy nem bírta elnyelni, akkor másutt is jelentkezett volna a beázás. Az is fokozza a problémát, hogy a két ház közötti arasznyi rést az építők nem tömték be, az is a falra vezette a vizet.

Digitálisan követhető

Varró László, a polgármesteri hivatal építési osztályának vezetője általánosságban nyilatkozhatott. Elmondta: a belvárosban a telkek 80 százalékig beépíthetők. Az építkezések engedélyezési eljárásáról minden érintettet levélben értesítenek. A hivatalban meg lehet nézni a terveket. 2013 januárjától digitális kód is kérhető, amivel akár otthonról is hozzá lehet férni minden irathoz.
Telek Gáborné, a ház közös képviselője elmondta, a szálloda másik oldalán lévő társasházzal együtt ügyvédhez fordultak. Őt kérték meg, hogy egyeztessen. Kerestük az ügyvédet, ám ő a folyamatban lévő ügyről nem kívánt nyilatkozni.

Tárkány László, a beruházó Science Projekt Kft. ügyvezetője elmondta, attól függetlenül, hogy nem a cégét terheli a felelősség, a most meglévő károkat helyreállíttatja a lakásokban, mert maximálisan jó szomszédi viszony kialakítására törekszik. A keletkezett károkról közösen jegyzőkönyvet készítettek a lakókkal, ezek alapján, amint az lehetségessé válik, a károkat helyreállítják. A felelősség megállapítása érdekében szakértővel megnézette a panaszosok házának a tetejét. Felajánlotta, nézessék meg a házat egy közösen választott szakemberrel is, de ez elől a lakók elzárkóztak. Azt sem engedték, hogy a társasház tetejét a cég saját költségen úgy alakíthassa át, hogy a további károkat megelőzze, hiszen a későbbiekben ez a szállodában is jelentős károkat okozhat.

A lakók szerint a két épület közötti arasznyi rést nem tömték be, az is a társasház falára vezeti a vizet. Fotó: Karnok Csaba
A lakók szerint a két épület közötti arasznyi rést nem tömték be, az is a társasház falára vezeti a vizet. Fotó: Karnok Csaba

– A pár évvel ezelőtti felújítás erősen kifogásolható minőségben készült el – vette át a szót a beruházó által felkért műszaki és ingatlanforgalmi igazságügyi szakértő. (A neve leírásához nem járult hozzá.) – Hiányzik a homlokzati bádogozás, nem oldották meg rendesen a tető lejtését, túl szűk lett a három belső lefolyó, hiszen az előírt 10-12 centi átmérőjű helyett csak 5-6 centis. Emiatt az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék túlfolyt a homlokzat felé, és mivel az új épület elzárta a víz útját, nem tudott távozni, felszáradni. Nyilván korábban is arra folyt le a víz, de semmi nem vágta el az útját. Az országos építésügyi szabályzat szerint minden ingatlantulajdonosnak a maga telkén kell megoldania a csapadékvíz-elvezetést. Vagyis a szomszédoknak kell helyreállítani a saját tetőjüket, hogy a probléma megszűnjön.

Diákszálló is épül

 A Science Hotelről az ügyvezető elmondta: időarányosan jól halad, az eredetileg tervezett, az építési engedélynek megfelelő magasságúra húzzák fel. Február végéig elkészül a négycsillagos 35 szobás, 70 férőhelyes szálloda, amihez a közel 492 millió forintos uniós és állami támogatást kapják. A szálloda szomszédságának kedélyeit az is borzolja, hogy az épület mögé a beruházó egy diákszállót is építtet, holott korábban a hátsó telekrész parkosítását ígérte. Az újabb beruházásról, amely nem uniós támogatással valósul meg, az ügyvezető elmondta: építéséről valóban a szállodáénál később döntöttek, hogy jobban kihasználják a telek adottságait. Az építési engedély megszerzése folyamatban van, ha megvan, már az idén megkezdik a munkálatokat. 21-22 férőhelyes diákszálló készül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: építkezős fajta vagyok

Elkezdődött az aláírásgyűjtés az október 12-i önkormányzati választásra. Tovább olvasom