Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Modern kori lovagok a múzeumi éjszakán

Szeged - Vívóbemutatóval és a dóm történetét bemutató fotókiállítással fogadták a Múzeumok Őszi Éjszakáján a látogatókat. Megnyílt a Fekete Ház tornya.
Kardcsattogástól volt hangos a Móra-múzeum aulája a Múzeumok Őszi Éjszakáján. Szombat este modern kori lovagok vették birtokba a kultúrpalotát, hogy bemutassák harcművészetüket. Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola képviseletében Faragó Péter és Horváth Csaba küzdött védőfelszerelésben. Úgynevezett federekkel vívtak, ezek hasonlóak a hosszú kardhoz, de nincsenek kiélezve és kihegyezve.

Múzeumokban éjszakáztak. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A múzeumi éj alkalmával megnyílt a Fekete Ház tornya, és három új kiállítótérrel bővült az épület. A Móra Ferenc Múzeumban Testet öltött fogadalom címmel nyílt fotókiállítás a dóm múltjáról és jövőjéről. - A templom az örökségünk, felelősséggel kell viseltetnünk iránta. Nem elég ápolgatni, nem elég karbantartani, hanem fejleszteni kell mind közösségileg, mind építészetileg - fogalmazott Kondé Lajos, a dóm plébánosa, amikor megnyitotta a tárlatot. Elmondta, a Fogadalmi templom a szegediek fogadalmára emlékeztet, amit a nagy árvízkor tettek: Isten dicsőségére egy monumentális templomot építenek.

Múzeumokban éjszakáztak. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Fogas Ottó múzeumigazgató kiemelte, hogy a fotókon a látogatók végigkísérhetik a Dömötör-templom történetét, és egyúttal a most előkészületben lévő munkákról láthatnak terveket.

A Múzeumok Őszi Éjszakáján előadásokkal, koncertekkel, zseblámpás tárlatvezetésekkel is várták az érdeklődőket összesen három helyszínen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteleki sajtfesztivál, ahol gombócból is sok volt

Sajt, kürtős kalács, must és lecsó jól megfértek egymás mellett a szombati kisteleki Sajt- és Gasztronómiai Fesztiválon - a legfinomabb a frissen főtt, kézzel gyúrt szilvás gombóc. Tovább olvasom