Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Módosítani kell a minimumfeltételeken: betarthatatlan előírások

Csongrád megye - Újra változtatnának az alig több mint egy hónapja érvényben lévő minimumfeltételeken. Túlzóak, szigorúak – leginkább ilyen kritikákat kapott az új törvény. A megyei egészségügyi intézmények sem tudnak maradéktalanul megfelelni ezeknek – új liftet például nem tudnak építeni és az országosan hiányzó munkaerőt sem tudják előteremteni.
Ahogyan már oly sokszor, ismét kiderült, hogy az egészségügyi intézményekre vonatkozó szakmai minimumfeltételek közül egyesek túl szigorúak, illetve betarthatatlanok. Így – bár még csak második hónapja él – máris módosítják a működés, illetve az ellátások nyújtásának részletes személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeit tartalmazó rendeletet. Azokat az előírásokat, amelyeknek meglétét november elsejéig ellenőrzik. Elméletileg megvonhatják azoknak az intézményeknek a működési engedélyét, amelyek nem felelnek meg ezeknek az előírásoknak.

Liftet nem tudnak beépíteni

Bár a nagyobb egészségügyi intézmények számára könnyebben teljesíthetőek a meghatározott minimumfeltételek, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában is vannak hiányosságok. – A fekvőbeteg ellátásban maradéktalanul nem felelünk meg a rendeletben megállapított személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeknek, de ez a biztonságos betegellátást nem veszélyezteti – hangsúlyozta Sárossy Margit, az egészségbiztosítási igazgatóság teljesítmény-elszámolási osztályának vezetője. Kiemelte például, hogy a műtétes szakmák esetén előírták a műtők számát – amely egyes szakmákat tekintve esetenként túlzó, illetve központi műtő üzemelése esetén elsősorban munkaszervezési kérdés. – Szegeden két telephelyen jelenleg is központi műtő üzemel, de a most zajló beruházásnak köszönhetően, amely során műtőblokkot is kialakítanak, meg fogunk még ezeknek az előírásoknak is felelni. Van azonban olyan követelmény is, hogy többszintes épületben lift működtetése szükséges. Egy régi épületben ennek kialakítása nehézkes vagy teljesíthetetlen lesz a jövőben is, hiszen utólag már csak igen magas költséggel lehet beépíteni azt.

A minimumfeltételek azonban valahogy mindig olyasfajta előírások, amelyeket tudottan nem tartanak és tartatnak be. Az ÁNTSZ tavaly több mint 360 gyógyító egységet ellenőrzött, és szinte minden esetben talált eltérést a jogszabályi előírástól. Bírságot viszont sehol sem szabtak ki, és osztályt, intézményt sem zártak be – erre korábban sem volt példa. Legutóbb éppen egy hónapja mérték fel a kórházakban és klinikákon, hogy az új előírásoknak megfelelnek-e vagy sem. A legtöbb megyei intézményben vannak hiányosságok – a vezetők szerint lesznek is, amíg nem támasztanak reális követelményeket.

– Az előírások és a finanszírozás köszönőviszonyban sincsenek egymással. Abból az összegből, amit kapunk, még azt a bértömeget sem lehetne kifizetni, amit az elvárt létszám után kellene – emelt ki egy fontos visszásságot Dehelán Aurélia, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház- és Rendelőintézet orvos igazgatója. De mondott másik példát is. – A sürgősségi betegellátó osztályunknak ugyanolyan előírásoknak kell megfelelnie, mint egy nagy klinikai osztálynak. Hogy ki tudtuk állítani a megfelelő létszámot, csak annak köszönhető, hogy a megszűnő osztályokról oda csoportosítottunk át munkaerőt.

A vásárhelyi Erzsébet kórházban a 2007 áprilisi osztálybezárások után 316-ról 116-ra csökkent az aktív ágyak száma. Kovács László megbízott orvos igazgató szerint azóta minden terület több mint 100 százalékosan túlterhelt. – A személyi állományt is kénytelenek voltunk drasztikusan csökkenteni, közel 300 főtől váltunk meg. Ekkor mindenhol munkaerőhiány képződött a minimumfeltételekhez képest. Ezt tetézte a mostani kapacitásmódosítás: július elsejével 335-ről 362-re nőtt az ágyszámunk. Éppen ezért fontos lenne, hogy kedvezően bírálják el azt az uniós pályázatunkat, amelyet az egészségügyi szakképzési lehetőség és státuszbővítés céljából adtunk be, illetve azért, hogy az ehhez szükséges források rendelkezésre álljanak.

Olvasóink írták

 • 7. havranek 2012. augusztus 17. 21:19
  „Ez világos de a gazdaság más szereplőinél ugyanilyen eszement előírások betartását keményen megkövetelik és bírságolnak persze . Ott nem kellene változtatni ?”
 • 6. klj-54 2012. augusztus 17. 17:29
  „Bocs, de olvasta valaki itt az EU előírásait?”
 • 5. KamuNeni 2012. augusztus 17. 15:43
  „Epp ugy mint tubuzgo hulyek is vannak es azokat is modositani kellene legalabb annyival hogy kirugjak oket az allasukbol.

  Elore tudhato volt. Ha egy atlag segedmunkas ramondja hogy nem fog jo lennei akkor akarki elhitetei mert tobb esze van mint a tulbuzgo borzoknak. A tulbuzgo borzokat mind a az atlag segedmunkas melle kellene tenni hogy tanuljanak. A tulbuzgo borzok nem jok semmire csak arra hogy a nep penzet elvegyek es osszakuszaljanak mint masoknak. A tulbuzgo borzot csak az egoja erdekli es semmi mas.

  Le a tulbuzgo borzokkal!!”
 • 4. keletaru 2012. augusztus 17. 15:06
  „Eu-mi ??? Üdv Kuci”
 • 3. Agyalapi 2012. augusztus 17. 13:50
  „A dilettantizmus kritikus méreteket kezd ölteni. De mi, vásárhelyi polgárok azért erre szavazunk.”
 • 2. spiler 2012. augusztus 17. 13:02
  „szakértő kormány? eu előírások? büntik? oktatás?.......SZART SE ÉRNEK AZ ELŐÍRÁSOK MERT BETARTHATALANOK!!!!!!”
 • 1. gubanc 2012. augusztus 17. 11:57
  „Így van ez, ha hebrencskedünk, meg kontárkodunk. Dilettáns intézkedésre hülye válasz jön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megőrzött szegedi zöldek

Szeged természetes növényállománya minimális, mégis sok turista gyönyörködik a belvárosban járva a fák, parkok szépségében. Tovább olvasom