Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Molnár Annamária szenvedélye a latin

Szeged - Bejár az egyetemisták óráira, és minden szabadidejét latin nyelvű szövegek fordításával tölti a tizenhat éves Molnár Annamária, aki fiatal kora ellenére bejutott az OKTV döntőjébe. Májusban Arpinóba utazik, hiszen a magyar csapat tagjaként hazánkat képviseli majd egy nemzetközi Cicero-fordítóversenyen.
„Sol lucet omnibus", vagyis „A nap mindenkire lesüt" – ez a tizenhat éves Molnár Annamária leggyakrabban emlegetett latin mondása. A Tömörkény gimnázium tizenegyedikes diákja elmondása szerint gyakran „sokkolja" osztálytársait latin bölcsességekkel. – Az élet minden egyes szituációjára létezik egy frappáns közmondás – állítja, s hozzáteszi, bár a latin a holt nyelvek közé tartozik, az ő életében mindennap jelen van. – Fejleszti a logikát, megtanítja gondolkodni az embert – magyarázza a szorgalmas lány, aki nem csak azért tanulja e nyelvet, mert kötelező a humán szakon. Számára a latin: szenvedély.

– Általános iskolás koromban az olasszal kezdtem, utána könnyű volt a latint tanulni. Harmadik nyelvként pedig az angolt is elsajátítottam – mondja. Szabadidejében – ha éppen nem gyöngyöt fűz – szívesebben bújja az ókori szerzők latin nyelvű műveit, mint hogy szórakozni járjon. Kedvence Vergilius és Ovidius. Éjszakánként pedig, ha nem tud aludni, Cicerót olvas.

Annamária szorgalmasan készül a nemzetközi versenyre – fél éve minden szabadidejében latin nyelvű szövegeket fordít. Fotó: Miskolczi Róbert
Annamária szorgalmasan készül a nemzetközi versenyre – fél éve minden szabadidejében latin nyelvű szövegeket fordít. Fotó: Miskolczi Róbert

Annamária gyakori vendég a szegedi egyetemen. Ha teheti, beül stílusgyakorlat vagy szövegolvasás órára, és a negyedévesekkel együtt gyakorol. Iskola után pedig már fél éve majdnem minden percét fordítással tölti – így készül a nemzetközi arpinói Cicero-versenyre, melynek hazai válogatóján ötödik helyezést ért el. Így tagja lehet annak tizennégy fős magyar csapatnak, amelyik májusban az olaszországi Arpinóban képviselheti hazánkat a nemzetközi döntőn. De nem ez Annamária első sikere. Több versenyen is bizonyított, többek között 2007-ben és 2008-ban is első lett a Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti versenyen, és az idei országos középiskolai tanulmányi verseny döntőjébe is bejutott. Ennek eredményére még vár, de az már biztos, hogy latinból nem kell érettségiznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szociális támogatásokról vitáznak az egyetemisták

Szeged - Egy kormányrendelet miatt megváltozott az egyetemeken a szociális támogatások rendszere.… Tovább olvasom