Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Molnár Gergely 108 éves

Szegeden köszöntötték tegnap 108. születésnapja alkalmából az ország legidősebb férfiját. A dorozsmai Molnár Gergelyt – kérésére – ott ünnepelték, ahonnan kilencven esztendeje elvitték katonának az I. világháborúba. A Honvéd téri egykori laktanya előtt az ő tiszteletére fújták a marsot, neki díszelgett a katonazenekar.
Gergő bácsi tiszteletére a Magyar Honvédség bensőséges megemlékezést tartott. Fotó: Schmidt Andrea
Jól benne volt már a százon fölüliek klubjában a dorozsmai Molnár Gergő bácsi, amikor először elmentem hozzá. Azóta minden évben meglátogatom, mert jó látnom, egészségben számlálja az éveit. Most ő jött be a városba, száznyolcadik évét éppen betöltve, hogy öreg bakaként megálljon a Honvéd téren, az egykori laktanya előtt, ahonnan az első világháborúban – berukkolása után azonnal – az orosz frontra vitték.

Ekkora megbecsülésben se volt még része, a katonazenekar egyedül az ő tiszteletére fújta a marsot. Biztosra veszem, minden hivatásos fejében is az járt, jó lenne majd nekik is száznyolc éves bakának lenniük – ilyen jó erőben.

Régtől fogva nem katonáskodnak már ezen a téren, meg-megállt az utca népe is. Sokfelé háború dúl még a világban, mi avval dicsekedhetünk, játszótér lett azon a helyen, ahonnét a győzelem vakhitével ezerszámra meghalni indultak katonáink.

Pappné Zánthó Rita főtanácsos se sürgölődött még ilyen korú hadfi köszöntésében. Először Simon Géza mérnök-alezredes nyújtotta át a Honvédelmi Minisztérium által adományozott I. Osztályú Honvédelemért kitüntetést – megilletődött szavakkal. Az ország legidősebb sorozott katonájának szólt az üdvözlés. Botka László, Szeged polgármestere röviden összefoglalta a három évszázadba belekóstolt, a középsőt végigélő idős ember életútját. Tizennyolc éves volt, amikor a frontra küldték, a második világháborúban is szolgált, összesen hat esztendőt töltött angyalbőrben. Szeged Város Aranyérmét adta emlékül. Fehér István alezredes a Hadkiegészítő Parancsnokság emlékérmét, Fejes Márton alezredes pedig a vásárhelyi könnyű-lövészzászlóalj parancsnokának – a vásárhelyi vitézek nevében – kitüntetését adta át.

Gergő bácsi a médiafigyelem középpontjában. Fotó: Schmidt Andrea
Végül Tóth József önkormányzati képviselő gratulált az ünnepeltnek.
A meleg hangú, kedves ünnepség hivatalos zárásaként a katonazenekar a Rákóczi-induló dallamára vonult el Gergő bácsi előtt. Lényeges dolog, ne menjünk el szó nélkül mellette: nem Gergő bácsi lépett el a zenekar előtt – a díszelgés neki szólt.

Öreg bakát írtunk az előbb, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a második világháborúban már sikerült szereznie egy „krumplivirágot", őrvezetőként esett amerikai fogságba. Bár e sorok írója többször is volt katona, annyira nem ivódott bele az ott uralkodó szellem, hogy ne civilként szemlélje a mostani eseményeket. Jólesett látnia, külön tisztelgett a mokány öregúrnak a zenekar karmestere, az összes alezredes, és igyekeztek úgy helyezkedni, hogy a fotósok látómezejébe mindnyájan belekerüljenek.


Nem kell a szék

Kedves figyelmesség akart lenni, egy karszéket is kerítettek valahonnét, hogy legyen mire leülnie a 108 éves Molnár Gergelynek. Egyszer bele is ereszkedett, de nem maradt benne sokáig. Végigállta az egész ünnepséget. Az érdeklődők meglepődve hallgatták, hogy Gergő bácsi rendszeresen besegít az otthoni házimunkákba is. Nekünk még volt alkalmunk lefényképeznünk, amikor kaszált, leírhattuk, hogy földje járandóságaként kapott negyven mázsa búzája alá ő tartotta a zsákot. Ezt az embert, ha nem is vasból gyúrta a Teremtő, de vasat is kevert bele.

Orvos nélkül

Akik azt hitték, hogy Molnár Gergő bácsi kerekes széken gördül majd be a Honvéd térre, azok nyilván arra is gondoltak, legtöbb idejét orvosánál tölti. Ebben is csalódniuk kellett. Ismerik egymást, hogyne ismernék, de ritkán látják. Azt az udvariatlanságot el szokta követni, még azért se köszön be hozzá, hogy megkérdezze: hogy van, doktor úr? Egy gyógyító helyre azonban rendszeresen el kell járnia. A minap is volt. Amikor meglátták személyi igazolványában, hogy most lesz a születésnapja, valósággal körülpuszilgatták. Uramisten, száznyolc év! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Fekete Ház

Több mint két hónapig nem látogatható a szegedi Fekete Ház. Az épület felújításának kezdetén ugyanis… Tovább olvasom