Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Molnár Gyula - 70

Szeged - Minden születésnapján szakít időt arra, hogy kimenjen a természetbe. Molnár Gyula, a szegedi Molnár Dixieland Band vezetője 70 éves. A zenélés öröme ad neki erőt. Büszke arra, hogy immár öt évtizede folyamatosan muzsikálnak.
Halászlével, sült hallal és finom italokkal, jó hangulatban ünnepelték Molnár Gyula, a Molnár Dixieland Band alapítója és vezetője 70. születésnapját csütörtökön a szegedi Millenniumi Kávéházban. Körülbelül negyvenen gyűltek össze, a zenekar tagjai, hozzátartozók, régi ismerősök is köszöntötték Szeged népszerű klarinétosát, ornitológusát és egyetemi docensét.

Molnár Gyula és barátai 50 éve zenélnek. Fotó: Frank Yvette
Molnár Gyula és barátai 50 éve zenélnek. Fotó: Frank Yvette

– Jól sikerült a születésnapom, nagyon boldog vagyok. Tele volt a kávéház, zenéltünk is. Nem vagyok babonás, de van egy rituálém: az összes születésnapomon minimum fél órát vagy egy órát kint tartózkodom a természetben, még akkor is, ha az időm esetleg nem nagyon engedné. Így történt idén is. Mondtam a feleségemnek, ha elkésünk, ha nem, fél órára kiszaladok a Maros-partra. A havas erdőben tettem egy kis sétát a fényképezőgéppel – mesélte Molnár Gyula. Tízéves kora óta a természet szerelmese.

 Már nem politizál

Az aktív politizálást befejezte, de azt nem bánja, ha megkeresik, és kikérik a véleményét. Ilyen idősen már nem akar belefolyni a politikába, úgy véli, van épp elég dolga, ami hasznosabb. Annak idején a Zöldek Pártja és az MSZP színeiben vállalt közéleti szerepet, önkormányzati képviselőként is tevékenykedett.

– A zenekar 50 évig való összetartása nagy munka volt. Büszkeség tölt el, hogy együtt maradt a banda, persze nem végig ugyanazokkal a tagokkal. Mintegy 50 zenész vett részt munkánkban. Az újakat zenekarvezetőként általában nekem kell betanítanom. Ha valaki ennyire szereti ezt a műfajt, akkor túlteszi magát a nehézségeken. Benkóékon kívül semmilyen könnyűzenei együttes nem létezik Magyarországon folyamatosan 50 éve – hangsúlyozta Molnár, aki január 22-én, a magyar kultúra napján Kölcsey-érmet kapott. A zenélést sosem szeretné abbahagyni, mint mondja, ennek az öröme ad neki erőt. A Molnár Dixieland Band jubileumát április 26-án koncerttel ünneplik az IH Rendezvényközpontban, vendégük lesz a Fool Moon és Berki Tamás. Új lemezzel készülnek, olyan számokkal, amelyek a korábbi albumokon nem voltak hallhatók.

Molnár Gyula nyugdíjasként még jobban be tudja osztani az idejét. Már a második könyvén dolgozik barátaival, A civilizáció ártalmai az élővilágra Magyarországon címmel jelenik meg a tervek szerint az idén. Büszke a 2011-ben megjelent albumára, amely Az én Alföldem címet kapta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány elfogadja a püspök meghívását

Elfogadja Kiss-Rigó László megyés püspök beszélgetésre szóló invitálását Gyurcsány Ferenc. Tovább olvasom