Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Molnár Róbert: nem ilyen forradalmat akartunk

Szeged - Nem a reformok ellenségei a kistelepülések polgármesterei, de az új önkormányzati törvény koncepciójának egyes elemeit nem tudják elfogadni. Tartanak a hivatali létszámleépítéstől. A spórolást "felül" kezdenék.
– Katasztrofális – jellemzi Molnár Róbert kübekházi polgármester az új önkormányzati törvény interneten elérhető, 44 oldalas koncepcióját. Tegnap írtuk: októberben elfogadhatja a parlament az új alkotmányhoz kapcsolódó sarkalatos törvényt az önkormányzati rendszer átalakítására.
A koncepció szerint megszűnne az önálló polgármesteri hivatal ott, ahol a lélekszám nem éri el 2000 főt – a működést egyesített hivatal biztosítaná. Itt tartanák a testületi üléseket és működnének a társulások is; az önálló hivatalukat elveszítő falvakban csupán néhány főt foglalkoztató irodák működnének. A kormány szorgalmazza a körjegyzőségek kialakítását. 1000 lakos alatt nem lehetne főállású polgármestert választani – ez megyénkben 5 településvezetőt érintene.

A Belügyminisztérium HVG-ben publikált adatai szerint Csongrád megyében az 500-as lélekszám alatti falvakban 2-2 főállású, illetve társadalmi megbízatású polgármester dolgozik. 501 és 1000 lakos között 3-7, 1001 és 2000 között 10-0, 2001 és 3000 között 8-2 az arány.
Megyénk 60 településéből 26 lakossága nem éri el a 2000 főt. Kübekházáé sem. – Nem a pozíciómért aggódom. Az itt élőket nem veszik semmibe. Ezt nem lehet megcsinálni. Nem ilyen forradalmat akartunk – fogalmaz Molnár Róbert. Szerinte „felül" kellene kezdeni a spórolást: megnyirbálná a központi bürokráciát, a tárcák háttérintézményeit. – Semmit nem spórolunk azzal, ha megszűnik a hivatal. Amennyiben átveszik a kübekházi hivatali dolgozókat a járáshoz, az utazásukat is fizetni kell. Márpedig valakit csak át kell venni: öt falu dolgaival nem boldogul csak az egyik apparátusa. És mi lesz a 70–80 évesekkel? Buszozhatnak ügyet intézni a járási hivatalba? A kistelepüléseken mindenki ismer mindenkit, segíteni akar, nem egy arctalan intézményhez kell fordulni, ami csak a száraz aktákból dolgozik – vallja a polgármester.
Tömörkényi kollégájának, Bánfi Sándornak „nem világos a koncepció". – Nem vagyunk a reformok ellenségei. 3200 önkormányzat sok Magyarországon. De a megyei kormányhivatalnak tájékoztatnia kellene a polgármestereket a tervekről – mondja. Mindenki bizonytalan. A hivatalban tegnap azt kérdezték tőle munkatársai: már nincs rájuk szükség? – Így is magas a munkanélküliség. Ha létszámleépítés jön a hivatalokban, hova megy az adóügyes, a pénzügyes? Egy 50 feletti nő mihez kezdjen, ha elveszíti munkáját?

A koncepció egy részével egyetért: szerinte a körjegyzőség nem elvetendő ötlet – a törvényesség tömörkényi őre jelenleg Forráskúton is dolgozik, a két település megosztva fizeti. Azt viszont, hogy az állam a tanárok fizetésével és az alapvető szakmai követelmények meghatározásával vegyen részt az oktatásban, nem támogatja. – Ha átveszi az állam az iskolát, megszűnik a település önállósága, mert aki fizet, az parancsol. Éppen nem a pedagógusok fizetésével van gondunk, hanem minden mással, a víz-, gáz- és villanyszámlával. És még az energetikai korszerűsítésekre kiírt pályázatot is visszavonták, nem tudjuk modernizálni a központi fűtést.

Öt év ideális

– Bevált a társulás, nagyon jó az együttműködés Királyhegyessel – mutatja be a körjegyzőség tapasztalatait Galgóczkiné Krobák Mária kövegyi polgármester. „Szomorú, hogy minden bezárt, de így legalább nem vehetnek el semmit" a megye legkisebb, 438 fős lélekszámú településétől. Öt éve polgármester, immár a második mandátumát tölti – 2014-től éppen ennyi idő jut egy önkormányzati ciklusra. – Egy év kell, mire az ember átlátja a település költségvetését. Öt év ideális a feladathoz – tartja.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. seawasp 2011. május 25. 08:38
  „Szerintem, ha már volt kulák rendszer is - azoktól vettek el mindent, amit sok generáció alatt munkával szereztek -, akkor most is lehetne egy hasonló, mert a mostani milliárdosok nem sokat dolgozva lettek azok!
  Az egész volt, és van parlamenti gárdát kifosztani a vagyonukból, mert az nem lehet, orvosok is már az utcán élnek, mert nincs hol lakniuk!

  Ez nem kapitalizmus - abban élve jól látom a különbséget! - hanem egy rablógazdálkodásos rendszer, akármi is a neve! Szavazhatok akárkire, a sorsotok marad a régi! :-(”
 • 26. macs 2011. május 18. 11:09
  „Úgy emlékszem, hogy korábban volt olyan elképzelés, hogy kistérségeket hoznak létre, ahol a források összevonásával javítani lehet a szolgáltatások minőségét. Nem aratott nagy tetszést. Most erővel átvernek valamit, ami nagyon hasonló.
  Amit egyáltalán nem értek, önkormányzati kezelésben lévő iskolákat, kórházakat állami kezelésbe vesznek, honnan lesz rá pénze az állmnak? Most miért nincs? Szerintem az intézmények elvételével forrást fognak elvonni. Az diktál, akinél a pénz van, tehát innentől kezdve a településnek nem lesz beleszólása se az iskola, se a kórház dolgaiba.
  Érdekes logika "Az ott dolgozókat nem kell betuszkolni a városi hivatalokba--hiszen ott is rengetegen vannak, feleslegesen. Menjenek máshova dolgozni, fejlesszék pl falun a mezőgazdaságot. Műveljék a földeket, tartsanak állatokat. Így legalább hasznosan telik el a napjuk."”
 • 25. Hammada_Fleet 2011. május 17. 23:15
  „"Nem ilyen forradalmat akartunk - fogalmaz Molnár Róbert."

  Teccettek volna használni a józan eszüket.”
 • 24. cumania 2011. május 17. 18:59
  „Esetleg, ha imádkozna?”
 • 23. JungHeinrich 2011. május 17. 17:26
  „"...egyre jobban kifog alakulni a metropolisz jellegű városok,itt gondolok,Szegedre,Debrecenre,Kecskemét stb.."

  :-DDDDDDDDDDDDDDD”
 • 22. dodó 2011. május 17. 16:59
  „Molnár Róbert nem találja lelki békéjét?
  Pedig nem kis utat járt be. Elvtelen vértorgyánistából hithű operettkereszténnyé és falumentővé nőtte ki magát. Most meg tiltakozik? Fogadja el a dolgokat az isteni gondviselés által rámért csapásnak, hiszen bizonyára tudja és hirdeti: Isten útjai kifürkészhetetlenek, a próbát pedig mindig arra méri akit szeret.”
 • 21. manstein 2011. május 17. 14:47
  „Ja azt kifelejtettem, hogy mindenki búcsúzzon el Molnár Róberttől, a családja leginkább, mert ma este ezután az interjú után úgyis a TEK emberei rángatják majd ki az ágyából mert pl. egy (cigány) szobalány/titkárnő bejelentést tett ellene, hogy elölről meg hátulról meg felülről meg ki tudja még hogyan megerőszakolta...”
 • 20. manstein 2011. május 17. 14:42
  „Én szerintem meg ez jó. Mindennek örülök, ami a bürokráciát építi le. Annál nagyobb pénzpazarlás nincs. Ne legyen 3200 önkormányzat, hanem kistérség pl., legyen mondjuk 500 egység, azt kész. Minek 50 embernek saját önkormányzat? Építsék le a kormányhivatalaikat, nem jók azok se semmire, és évi 120 milliárdért működnek. Eddig nem hallottam olyat, hogy tudtak volna valakin segíteni, csak olyat, hogy máshova irányítgattak át. És akkor a felső szintet ne is emlegessük a kamuhivatalok tömegével, mint Médiatanács meg terrorelhárítás meg 23 másik titkosszolgálat meg költségvetési tanács, stb. Ha ezeket megcsinálnák, semmiféle megszorítás nem kéne.”
 • 19. qrumpli 2011. május 17. 14:22
  „Éljen a király !
  meg a királyhelyettesek!”
 • 18. zoltanszabo 2011. május 17. 12:49
  „Szerintem sem kell minden pici településen egy aparátust fenn tartani. felesleges pénz pocsékolás. 2000 fő a minimum. Nincsennek nagy távolságok, van busz, autó akinek ügye van menjen és intézze el. A polghívatalban -hányan dolgoznak ? mennyi bért, fenntartási költséget lehet megspórolni ? Az ott dolgozókat nem kell betuszkolni a városi hivatalokba--hiszen ott is rengetegen vannak, feleslegesen. Menjenek máshova dolgozni, fejlesszék pl falun a mezőgazdaságot. Műveljék a földeket, tartsanak állatokat. Így legalább hasznosan telik el a napjuk.”
 • 17. zoolii 2011. május 17. 11:57
  „De igen, srácok, ilyen forradalmat akartatok! Ti is épp úgy benne voltatok a 2/3-ban. Tessék, itt van!”
 • 16. Ebgondolat 2011. május 17. 11:35
  „11. bespin 2011.05.17. 09:33
  Itt az a lényeg, hogy rengeteg naív ember bevette azt a maszlagot, hogy majd a narancsos forradalmárok megmutatják!!! Hát megmutatták: egy ennyire dilettáns, esetlegesen működő, az alkotmányt és jogállamiságot semmibe vevő, végtelenül arrogáns kormánya még nem volt ennek az országnak!”
 • 15. totti16 2011. május 17. 10:36
  „Gond lesz a szavazásnál. A frakciófegyelem legyen az elsődleges, hogy mindent meg kell szavazni vagy a saját érdek? Jó kérdés. Lehet gondolkozni.”
 • 14. kilo 2011. május 17. 10:16
  „Nocsak nocsak, nem ilyen lovat akartak egyesek?
  Elobb kellett volna gondolkodni...”
 • 13. Beroesz 2011. május 17. 10:08
  „Én már régóta mondogatom, hogy az alulról lenyírbálás politikája nem hoz eredményt. Bezártuk a vidéki kisvasutakat, kevesebb lett ezzel a MÁV vesztesége? Bezártuk a vidéki kiskórházakat, most megint racionalizálni kell, mert a működési költség nem csökkent. 1999-ben már volt egy nagy vidéki főiskola-egyetem összevonási/átszervezési hullám, hogy csökkenjenek a veszteségek, de most megint össze-vissza vonások, leépítések lesznek, mert az állam már ezt sem bírja. Mindannyian sorolhatnánk a példákat jó hosszan.

  Kérdem, hogy az állam visszavonulása (liberálisul: kicsi és hatékony állam) hozott-e bármilyen pozitívan értékelhető eredményt Magyarországon? A válasz: ku...@ra nem.”
 • 12. unknown 2011. május 17. 10:02
  „Nem volt szándékom ebbe az ügybe belekotyogni, de a cikk roppant ellentmondásos tartalma meghökkentett. Írva vagyon, hogy az interneten elérhető a tervezet, de akkor - ha észrevétele, kifogása van valamely hivatali embernek - ne azon gyötrődjön, hogy mi is lesz, olvassa el, alakítsa ki véleményét és juttassa el a parlamentben ülő képviselőjének. Amiért belekotyogok: arról hallhattunk sokszor és sok helyen, hogy a kormány csak a pedagógusok bére kifizetését venné át az önkormányzatoktól és ez nem ezt jelentené: "...Ha átveszi az állam az iskolát, megszűnik a település önállósága..."

  Az ember azt gondolná, hogy értelmes a hivatalban dolgozó ember.”
 • 11. bespin 2011. május 17. 09:33
  „10. 2002-2010 között mi volt a cél? Volt egyáltalán cél?
  Egy tőmondatban megválaszolhatóak a kérdéseim.”
 • 10. Ebgondolat 2011. május 17. 09:27
  „Egy év kellett 800 ezer forradalmárnak, hogy rossz célélért "harcoltak"! Előbb-utóbb a többi forradalmár is felébred...”
 • 9. Bendegúz007 2011. május 17. 09:24
  „Szerintem így a kis települések az elnéptelenedésre jutnak,és egyre jobban kifog alakulni a metropolisz jellegű városok,itt gondolok,Szegedre,Debrecenre,Kecskemét stb...ezen városok lélekszáma növekedni fog,a kis települések ,és kisebb városoké pedig csökkenni.”
 • 8. Rézgróf 2011. május 17. 08:53
  „http://twitter.com/#!/janoslazar”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrült motorosok, kutyarevü és Szandra, az elefánt

A Cora-parkolóban hétfőn húzta fel a Magyar Nemzeti Cirkusz 1500 fő befogadására alkalmas sátrát a jól összeszokott csapat. Tovább olvasom