Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Molnár Tamás: európai őrségváltás

Szeged - 13 új önkormányzati cégvezetőt nevezett ki a közgyűlés egy évre. A Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. új igazgatója, Molnár Tamás három és fél év után tért vissza.
Családi boldogság

Molnár Tamás 51 éves, pécsi születésű, a szegedi környezetgazdálkodásnál két évet, a Testamentumnál is kettőt dolgozott. Közben elvégezte a temetkezési szolgáltató OKJ-s képzést. 2011-es eltávolításakor a Dunántúlon folytatta a szakmát egy magáncégnél, megszerezte a temetőkertész OKJ-s végezettséget, megnősült, két éve kisfia született. A családegyesítés folyamatban van.

– Nem volt bennem félsz visszajönni a három és fél évvel ezelőtt történtek után. Nagy kihívás a cég, mert olyan irányban lehet elvinni a temetkezést, hogy maximálisan elégedettek legyenek a gyászolók és a temetőlátogatók. 2011-ben Balogi Dánielnek adtam át a cégvezetést, tőle vettem most vissza. Korábban és most is európai módon zajlott az őrségváltás – mondta Molnár Tamás.

A Szegedi Testemantum Temetkezési Kft. régi-új ügyvezetője hozzátette, elődje nyugdíjba ment, munkájára nem számít. Mindkettejük mellett dolgozott tanácsadóként Hódi Lajos régi temetőigazgató, vele az együttműködés év végén lezárul. Az új vezetőhelyettes kinevezésén gondolkodik. Három éve 49 fővel dolgozott a társaság, átvételkor 33 munkatársa volt és még 8 ember egy pályázat kapcsán, illetve közmunkásokkal teszik rendbe a temetőket. Azóta három embertől megvált, egytől a munkamorálja miatt, egynek lejárt a szerződése, egynek pedig nem talált megfelelő feladatot.

– Hogy van-e csontváz a szerényben, még nem derült ki. Folyik a revizori vizsgálat. Az üzemeltetés első ránézésre rendben van. Ami biztos, hogy a 2011-ben itt hagyott több mint 30 milliós lekötött betét időközben elolvadt – válaszolta Molnár Tamás.

A régi-új igazgató, Molnár Tamás hosszú távra tervez. Fotó: Frank Yvette
A régi-új igazgató, Molnár Tamás hosszú távra tervez.
Fotó: Frank Yvette

Hozzátette: át kell látni a krematórium, illetve a Belvárosi, a Gyálaréti, a Dorozsmai és a Tápéi temető működését, gondozzák a református sírkertet, sírokat ápolnak az Alsóvárosi, a református, a Dugonics és a zsidó temetőben. Halaszthatatlan a hamvasztó 4-5 milliós karbantartása, de figyelik a pályázatokat. A cég többnyire minimálisan nyereséges volt, amit visszaforgatott a sírkertjei gondozására. A régi-új igazgató hosszú távra tervez, hiszen ha a közgyűlés meghozza a döntést, a kft.-ből nonprofit cég lesz, és beolvad a környezetgazdálkodásba, ahol régen is volt. Makrai Lászlóval, a környezetgazdálkodás igazgatójával még nem dolgoztak együtt, de már túl vannak egy egyeztetésen.

„Örökölt" feladata az igazgatónak a Belvárosiban a Wagner-kripta felújítása 9 milliós pályázati pénzből. A műemléki védettségű síremlék életveszélyessé vált a kriptasoron. Mivel a gránitlapok helyreállítását a helyszínen nem tudták garantálni, azokat kiemelték, és renoválva, a földi maradványokkal együtt a főbejárat közelébe helyezik át, a zsidó temető kerítését pedig visszafalazzák. Többsornyi sírt felszámoltak, ahol lejárt a bérleti idő, és a rokonok nem jelentkeztek.

Az igazgató tervei szerint a régi, díszes síremlékeket megőrzik, helyi védelem alá helyezést szorgalmaznak. A bérleti idő kriptánál 60 év, sírra és urnasírra 25-25, az urnafülkére 10, és továbbra is kérhető részletfizetés. Örökzöld probléma a fakivágás; az igazgató hangsúlyozta, egészséges példányt nem távolítanak el. A magas talajvíz is folyamatos gond, a szakember szerint a csatornázás erre nem biztos megoldás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis bankkártyákkal vettek fel pénzt Szegeden

A gyanú szerint a két román férfi további 8 hamis bankkártyával próbált felvenni készpénzt több különböző szegedi bankautomatából. Tovább olvasom