Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Mondd el, amit a városról gondolsz!

Szeged - „Mondd el plakátban, amit a városról gondolsz!" – ezzel a felkiáltással tett közzé felhívást a REÖK. A plakátokból megszülető Szubjektív Szeged tárlat a város képzőművészetét a 19. századtól az 1980-as évekig bemutató Közös értékeink kísérőkiállítása lesz. A kreatív plakátokat már várják a szervezők. A legjobbnak ítélt művet díjjal jutalmazzák.
A múlt héten közétett felhívás, miszerint olyan, szegedi családok magántulajdonában lévő, „rejtőzködő" alkotásokat vár a REÖK, amelyek a szegedi képzőművészet 19. századtól az 1980-as évekig terjedő időszakát mutatják be, óriási érdeklődésre tett szert. Rengetegen ajánlanak fel műveket a családi gyűjteményből, így valóban reprezentatív tárlatnak ígérkezik a Közös értékeink, amely január 27-én nyílik. A kiállítás kísérőrendezvénye – a Szubjektív Szeged – a Kölcsey utcában kap helyet, ahol kortárs szegedi művészek plakátjait tekinthetik majd meg a járókelők. „Mondd el plakátban, amit a városról gondolsz!" felkiáltással tette közzé a REÖK a felhívást. Olyan alkotásokat várnak, amelyek a városlakókkal kölcsönös diskurzust kialakító alkotói szemléletmódot tükröznek.

Valamennyi alkotásnak kötelező eleme kell, hogy legyen a Szeged szó, hiszen a kiállítás legfőbb célja, hogy a városra reflektáló plakátokra csodálkozhasson rá a sétálóutca közönsége. A korábban felkért grafikusok mellett bárki jelentkezhet, a leadási határidő 2011. január 20-a, csütörtök, tehát aki csak most kapott kedvet ahhoz, hogy megmutassa vízióját a városról a városnak, az még megalkothatja művét. A beérkezettek közül a közönségnek lehetősége lesz arra, hogy leadja szavazatát a neki legjobban tetsző plakátra. Ennek alkotóját a szervezők százezer forinttal jutalmazzák.

A Szubjektív Szeged című plakátkiállítást a Reök-palota mellett, Fotó: DM/DV
A Szubjektív Szeged című plakátkiállítást a Reök-palota mellett.
Fotó: DM/DV

Még a Közös értékeink tárlatra is várják a felajánlásokat. Elsősorban az alábbi művészek alkotásait: Vadász Endre, Kukovetz Nana, Moholy-Nagy László, Csáky József, Szöri József, Csejtei Joachim Ferenc, Heller Ödön, Gergely Sándor, Kass János– tőle kifejezetten festményt keresnek –, Fischer Ernő, Tápai Antal, Nyilasi Sándor, Zombory Lajos, id. és ifj. Vastagh György.

A két kiállításon ezáltal a klasszikus és napjaink kiemelkedő képzőművészeti alkotásai különös szimbiózisban szerepelnek majd március 15-éig a korzóval kibővült kiállítóterekben. A Közös értékeink és a Szubjektív Szeged tárlatra szóló részletes felhívást a reok.hu internetes portálon olvashatják az érdeklődők.

(x)

Olvasóink írták

  • 1. jay_és_néma_bob 2011. január 13. 16:24
    „és vajon mi a díj?
    gombóc fagyi :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a kamionokat fosztogató csoport pere Szegeden

Szeged - A vádirat ismertetésével megkezdődött a Csongrád Megyei Bíróságon csütörtökön annak a… Tovább olvasom