Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Móra félrelépéséről is tanultak a népfőiskolán

Harmincharmadik tanévében az Ebola-vírus természetéről, a modern adattárolásról, a fogbeültetésről, a mostanában fölfedezett kisbolygókról és a 102 államtitkár feladatáról is lehetett tanulni a zsombói Wesselényi Népfőiskolán.

Az ország egyik legrégebben működő ismeretterjesztő közössége szombaton tartotta évzáró ünnepélyét a község művelődési házában. A hallgatók ilyenkor megvendégelik a véget ért szorgalmi időszak előadóit, akik zömmel szegedi kutatók, tanárok, illetve helyi és környékbeli értelmiségiek.

A mostani baráti összejövetel közönsége népdalokat, verseket hallhatott, Gyuris Zsolt polgármester arról beszélt, hogy az előadásoknak helyet adó tanyai iskola melléképületét is fel fogja újíttatni a község. Sipos Mihály, a népfőiskola rektora vetített képes előadásban adott számot
– az összes hallgató nevében – arról, mi mindent tanultak.

Horváth Dezső író, újságíró, lapunk munkatársa, aki a népfőiskola tanmenetéért felel, egy csőfogóval a kezében olvasta föl az évzáróra írott esszéjét. A szerszám egyrészt a mesterségek iránti tiszteletet hivatott kifejezni, másrészt a diótörésre emlékeztetett: arra, hogy a dió és az agy redői hasonlítanak. Horváth Dezső megemlítette, a népfőiskola, bár pályázott, nem nyert támogatást, a zsombói önkormányzat azonban kitart mellette, és ez fontos háttér.

Hallgatók és oktatók a fehér asztal mellett. Most zárult a 33. tanév. Fotó: Bakos András
Hallgatók és oktatók a fehér asztal mellett. Most zárult a 33. tanév. Fotó: Bakos András

A krisztusi korba ért közösséget nem akarják megfeszíteni, de mennybemenetele sem aktuális. Kitart amellett, hogy a hallgatóság érdeklődési körének megfelelő előadásokkal szolgálja a tudást, olyan oktatókat hív meg, akik szakterületükön folyamatosan tájékozódnak. Ügybuzgalmuk, tudományos szenvedélyük a garancia arra, hogy el tudják magyarázni laikusoknak is a világ változását. Ez elgondolkodtató, szomorú és vidám tanulságokkal is szolgál.

Simai Mihály József Attila-díjas költő például Móra Ferenc és Kalmár Ilona szerelméről adott elő. A szegedi író és az esküvő előtt álló fiatal nő szerelembe esése, titkos levelezése tavaly április, a szegedi múzeum kiállítása óta vált irodalmi szenzációvá. Hogyan hallgatták a zsombóiak a pikáns történetet és a verseket? Simai Mihály azt mondja, egészséges derűvel, ő is nagyon jól érezte magát a tanyai iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körömrágás és gyorshajtás: akik rossz szokásaik rabjai

Rossz szokásainknak is van funkciója. Például, ha valaki káromkodik vezetés közben, tulajdonképpen a… Tovább olvasom