Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Mórahalmon nem megy át az új 55-ös főút

A tervek szerint halad az 55-ös út felújításának előkészítése, a teljes szakaszra már a jogerős építési engedély is rendelkezésre áll – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. A főút teljesen megújul: Szeged és Baja között kiszélesítik, növelik a burkolat teherbírását, és kerékpárutat építenek.
2013 végére az 55-ös főutat csaknem teljes hosszában, több mint 90 kilométeren teljesen felújítják és a burkolat a 11,5 tonna tengelynyomású járművek terhelését is bírja majd. Gondoltak a kerékpárosokra is: az óránként 90 kilométeres sebességgel járható főút mellett kerékpárutat alakítanak ki. Külön projektben készül el az út 7,1 kilométeres, Mórahalmot elkerülő szakasza, 3 új körforgalommal.

A kivitelezés több szakaszban valósul meg, az előkészítő munkákat azonban egyetlen projektben hajtja végre a NIF Zrt. A munkálatok előkészítése a tervek szerint 2012 második negyedévében zárul, a kivitelezés 2013 végére fejeződik be.

A Szeged–Baja szakaszon összesen 13 meglévő csomópontot építenek át, valamint egyes települések határán forgalomcsillapító szigeteket alakítanak ki.

Az 55-ös főút Magyarország egyik jelentős szakasza: naponta 6500–6800 jármű közlekedik itt, közülük 800–1000 tehergépjármű. – A felújítás nyomán az itt élők és az átutazók lényegesen gyorsabban, biztonságosabban, kényelmesebben közlekedhetnek a Szegedet a Dél-Dunántúllal összekötő egyetlen főúton – mondta el Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. A teljes beruházás előkészítésére 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát az unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Kész kiviteli tervek. A beruházások megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése most zajlik, a kivitelezési helyszínekre megvannak a jogerős építési engedélyek és elkészültek a kiviteli tervek is. A felújítási munkálatok tervezését a Bokút TERV Kft., az UVATERV Zrt., a PegazusTERV Kft.–DELTATERV Kft. Konzorcium és a Partner Mérnökiroda Kft. végzi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toborzó a szegedi egyetemen

Leendő hallgatókat toboroznak a Szegedi Tudományegyetemen: ma 9 és 15 óra között összevont nyílt napon. Tovább olvasom