Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Mórahalmon süt a dél-alföldi réteskirály

Mórahalom - Antolik András 21 éve süt rétest profi módon, ő készített először füstölt kolbászos különlegességet. Hétvégén a dél-alföldi rétesfesztiválon pacalt és rózsát is kóstolhatunk nála, de csak tésztába töltve.
– A Dél-Alföld a rétes őshazája, ez egy igazi paraszti eledel, amelyhez elengedhetetlen a helyi, kiváló minőségű liszt – vallja Antolik András, akit egyszerűen csak rétesmesternek neveznek gasztronómiai körökben. 21 éve süt rétest profi módon, de már gyerekkorában, nagymamája mellett megtanulta a mesterség fortélyait. Fiatalon kísérletezett, kipróbálta, milyen, ha túróba teszi a gyümölcsöt, vagy füstölt kolbásszal tölti meg a rétest.

Legközelebb a hétvégén, Mórahalmon, a IV. Dél-alföldi Rétesfesztiválon találkozhatnak vele az étel kedvelői. Ide a tavalyi 60-féle rétesnél is szélesebb választékkal, színes programokkal, még több látni- és kóstolnivalóval várják a vendégeket a szervezők. Pénteken a réteskészítő vállalkozások mesterei mérik össze tudásukat, a zsűri kiválasztja az idei év legkitűnőbb dél-alföldi csemegéit. A nagyközönség pénteken déltől ellenőrizheti a hivatott szakértők döntéseit. Egész hétvégén a kifogyhatatlanul, végtelenül nyújtott rétesek között válogathatnak. Eközben a készítők szívesen válaszolnak az otthoni süteménykészítéssel kapcsolatos kérdésekre. (A fesztivál részletes programjáért kattintson ide!)

Hosszúra nyúlt Antolik András (balról) rétese a 2010-es mórahalmi fesztiválon. Fotó: Frank Yvette
Hosszúra nyúlt Antolik András (balról) rétese a 2010-es mórahalmi fesztiválon.
Fotó: Frank Yvette

Nógrádi Zoltán: Kiváló ízek hétvégéje

A rendezvény szervezéséből szinte az egész város kiveszi a részét, emelte ki Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. – Civilszervezetek, családok egy emberként dolgoznak azon, hogy a szakrális, gasztronómiai és közösségi programdömpinggel az ország legjelesebb eseményei közé iratkozhasson fel a mórahalmi – mondta.

– Aki elegendő kurázsit érez magában, megmutathatja tudását a szombat délelőtt kezdődő amatőr réteskészítési versenyen, ahol a korábbi évek bajnokai várják az új kihívókat és a régi versenytársakat – mondja Antolik András, aki megpróbálja felsorolni a kifogyhatatlannak tűnő választékot, de nincs könnyű dolga.

– A Homokhátság ízvilágára jellemző réteseket készítünk, répásat, spárgásat, barackosat. Különlegességként pacalosat, csirkemájrizottósat is kóstolhatnak, az igazi kuriózumot azonban a rózsaszirommal ízesített túrós rétes jelenti.

Antolik András és csapata vasárnap koronázza meg a fesztivált a magyarok rétesével. – Nem készülünk rekordra, két éve már elértük a sátor széleit, ennél nagyobbat nem akarunk, de valószínűleg nem is tudnánk készíteni. A lisztet a környék különböző tájegységeiből szerezzük be, amihez változatos ízeket választunk.

Olvasóink írták

  • 2. sultane 2013. július 10. 14:43
    „Tisztelettel jelzem, hogy a programok linkje nem működik. A T. Szerkesztő kihagyott egy :-ot, és természetesen a munka ismételten ellenőrzés nélkül került ki az oldalra.
    a helyes cím:
    http://programok.del-alfold.istenhozta.hu/x-homokhati-sokadalom-es-iv-del-alfoldi-retesfesztival/17397/”
  • 1. Óperenciás 2013. július 10. 08:51
    „Érdemes megnézni a programot és azok időpontjára menni.
    Mi néhány éve, egy szombat délután jártunk ezen a fesztiválon.
    Hiba volt akkor menni.
    Alig volt néhány árus nyitva, rétest is csak egy helyen kínáltak, páran lézengtünk ott a nagy melegben:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak az a biztos, hogy valakinek fizetni kell

Ellenőriztetni kötelező, fizetni is érte, csupán azt nem tudni, ki és hogyan ellenőrzi, hogy valóban átvizsgálták, ha kellett, felújították a gázkészülékeket. Tovább olvasom