Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Mórahalom, az élhető kisváros: a helyi média szerepe

Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Sorozatunk záró részében a helyi média szerepét vizsgáljuk.
Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk. Miként vált élhető kisvárossá, közigazgatási központtá, a kistérségi összefogás szimbólumává. Hogyan lett a Homokhátság álmos településéből turistákat vonzó, hatezres fürdőváros, hogy vált fogalommá az agráriumban a Mórakert, miért jönnek ide befektetők a leggazdagabbnak vélt Nyugatról, Hollandiából vagy Belgiumból is?

Szabó Katalin szerkesztő-riporter a kisváros új díszpolgárát, Pálfi Ferencet faggatja.
Fotó: Frank Yvette

A helyi nyilvánosság fontosságára is ráéreztek Mórahalmon akkor, amikor kidolgozták a településfejlesztési stratégiát – mondta Nógrádi Zoltán polgármester. Ha ugyanis nem megfelelő az információáramlás – magyarázta –, sok felesleges energia mehet el arra, hogy a téves értesüléseket, pletykákat cáfolják a döntéshozók. Azt is tudták, hogy a kézbe vehető újság mellé a helyi televízióra is szükség van, amelynek köszönhetően azonnali válaszok adhatók a felmerülő kérdésekre.

Az első újság, a Mórahalmi Körkép legelső száma 1990-ben jelent meg 500 példányban, ma már 700-at vásárolnak meg a kisvárosiak. Öt éve a tanyán élők számára negyedéves rendszerességgel jelentetik meg a Mórahalmi Tanyai Újságot. A Mórahalmi Televízió, a Móranet pedig 2001-ben sugározta első adását: jelenleg heti két nap adnak négyórás műsort, ezeket vasárnap megismétlik, s közben 24 órás képújságot sugároznak.

Amikor Mórahalom már egyre jelentősebb szerepet töltött be kistérségi központként, szükségét látták a Térségi Tükör kiadásának is: a 2007 első negyedéve óta havonta 35 ezer példányban megjelenő színes lap olyan információkat tartalmaz, amelyek ezer szállal kötik össze a Homokhát vidékének településeit. Innen már csak ugrás volt, hogy – ugyancsak tavaly – elindítsák a kistérségi televíziót, a Homokhát Tv-t, amely kábelen jut el az emberekhez.

Mórahalmi újságok. Fotó: Miskolczi Róbert

Mórahalmi segítséggel heti négyórás szerkesztett műsort sugároznak – tájékoztatott Duka Félix, a médiumok alapító szerkesztője. Ebben az évben ráadásul – pályázati forrásból – optikai kábelt fektetnek le a települések között, hogy segítségével az önkormányzatok, intézményeik és a családok olcsóbban jussanak internetes hozzáféréshez. Még újságíró és televíziós szerkesztői, operatőri tanfolyamot is indítottak, hogy a jövőben minden községben legyen egy stáb, és az friss információkkal lássa el az adások szerkesztőit.

„Könnyebben szervezzük a település életét, a rendezvényeket, fonjuk szorosabbra a kapcsolatot a társadalmi rétegek között a helyi médiának köszönhetően – jelentette ki Nógrádi Zoltán, és még hozzátette: az újságok, a televíziók meghatározzák a Mórahalmon élők kulturális identitását is."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Ádám: a Himnusz nem búskomor

Szeged - A világ himnuszait gyűjti civilben Nagy Ádám numizmatikus. Tovább olvasom