Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Mórahalom családcentrikusabb, mint Makó vagy Kistelek

Csongrád megye a középmezőnybe tartozik: a legkevesebb és a legtöbb házasságon kívül született gyerek számát mutató tízes toplistán sincs itteni város. Ugyanakkor e szempontból városaink közül Mórahalom családbarátabb, mint Makó, ahol több a szerelemgyerek.
A legtöbb újszülöttel Mórahalom, a legkevesebbel Kistelek dicsekedhetett megyénk városai közül – a 2005-ben ott élők számához viszonyítva. De a Homokhát fővárosa azért is az élre kerülhet, mert ott a legkisebb (alig több mint 26 százalék) a házasságon kívül született gyerekek aránya – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa, Pálfalvi Zsoltné által rendelkezésre bocsátott adatokból. Ugyanakkor megyénk kilenc városa közül a legtöbb (több mint 44 százalék), régebben „törvényen kívülinek" mondott csecsemő Makón született.

36 százalék házasságon kívül születik

Megyénkben az ezer családra jutó gyerekek száma alapján több kicsi él házaspár alkotta családban, mint ahány gyermek élettársi kötelékbe is tartozó szülők körében. De a születések alakulása megfelel az országos trendnek: a házasságon kívüli kapocsból világra jött újszülöttek 1960-ban alig több mint 8 százalékos aránya a múlt évben már közel 36 százalékra nőtt.

Legek

Egyetlen esztendő számsora nem mérvadó, de az élve születés megyebeli arányait böngészve mégis érdekes, hogy 2005-ben Nagytőkén csakis férjezett asszonyok szültek, míg ezzel ellentétes volt az ambrózfalvi anyák jogi helyzete. A házasságon kívül és azon belül világra jöttek száma 9 községünkben (Árpádhalom, Dóc, Domaszék, Eperjes, Óföldeák, Öttömös, Ruzsa, Tiszasziget, Tömörkény) megegyezett, míg 7 faluban (Ambrózfalva, Baks, Csanytelek, Derekegyház, Magyarcsanád, Pitvaros, Pusztaszer) a csöppségek többsége szerelemgyerek.

Magyarország városai közül 18 helyen 2005-ben is többségben voltak a házasságon kívül született újszülöttek. Bár e csapatban nincs Csongrád megyei, de hasonló a mérleg a mi hatvan településünk közül 7 községben.

A Központi Statisztikai Hivatal Magyarország 266 városát összehasonlító adatsorából a HVG csemegézett. Meglepő, de e csoportban csak három olyan településre bukkanhatunk (Fertőd, Répcelak, Pásztó), ahol 1990– 2005 között nem emelkedett, hanem valamelyest csökkent azoknak a csecsemőknek az aránya, akiket édesanyjuk anélkül hozott a világra, hogy férjhez ment volna. Megyénk 9 városá- nak nevét hiába keressük a legkevesebb és a legtöbb házasságon kívül született gyerek számát mutató tízes toplistán.

Szeged a középmezőnyben


Szeged is a középmezőnybe tartozik: két éve minden harmadik gyerek (33 százalék) nem házasságban született. A főváros és a megyeszékhelyek alkotta csapat szélsőségesének nevezhető Nyíregyháza, ahol közel 23 százalék, illetve Tatabánya, ahol szinte 50 százalék a férj nélküli anyák által világra hozott gyerekek száma.

A szentesiek hagyománytisztelőbbek

A harmincezer lélekszámúnál népesebbek, de nem megyeszékhelyek, vagyis a középvárosok 22 tagú listáján Szentes két hellyel és egy százalékkal megelőzi Hódmezővásárhelyt. Ott közel 37 százalék az egykor törvénytelennek nevezett kicsik aránya a vásárhelyi közel 38 százalékkal szemben. E számok alapján a Kurca-parti párok a „paraszt Párizs" lakóinál hagyománytisztelőbbek, vagy hűségesebbek – egy „paraszthajszállal".


Évente ötvenszer

Szegeden évente körülbelül ötven esetben kérik a családi jogállás rendezését – tudtuk meg Tárai Éva főtanácsostól. A legtöbb eset képzelt apa megállapításával végződik, bírósági tárgyalásra ritkán jut el ügy. Ugyanis ha a szülők nem élnek házasságban, de az apa teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tesz, az ő neve kerül az anyakönyvi kivonatra. Ha nem tesz, két eset lehetséges: az anya vagy megnevezi az apát, vagy nem tud, illetve nem akar nevet mondani. Ha a gyerek három éves koráig nincs név, úgynevezett képzelt apa adatait jegyzik be az anyakönyvi kivonatba. Ha az anya mond nevet, de az illető nem tesz nyilatkozatot, az ügy bíróságra kerül, a gyermek nevében eseti gondnok (a gyámhivatal által kijelölt ügyvéd) jár el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégenként sorompó kerül a szegedi rakpartra

A tervezők végérvényesen, a városvezetés azonban csak hétvégenként zárná le a szegedi alsó… Tovább olvasom