Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Mórakert, a térség zászlóshajója

Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk.
Miként vált élhető kisvárossá, közigazgatási központtá, a kistérségi összefogás szimbólumává. Hogyan lett a Homokhátság álmos településéből turistákat vonzó, hatezres fürdőváros, hogy vált fogalommá az agráriumban a Mórakert, miért jönnek ide befektetők a leggazdagabbnak vélt Nyugatról, Hollandiából vagy Belgiumból is?

A Mórakert Szövetkezet a kisváros legnagyobb befektetője és foglalkoztatója – ennél a megállapításnál fejeztük be az előző, az ipari parkról szóló fejezetet. Arról a Mórakertről beszélünk, amely ma már nem egyszerűen termelői értékesítő szövetkezet, közismert rövidítéssel tész, hanem olyan cégcsoport, amelynek gazdasági társaságai termeléssel, a mezőgazdasági áru továbbfeldolgozásával is foglalkoznak: felvásárolnak, raktároznak, hűtenek, gyártanak, csomagolnak, fagyasztanak és szállítanak.

Tavaly ilyenkor még építették, májusban pedig már át is adták a képen látható üzemet.
Fotó: DM

Megvalósult az, aminek érdekében 1995-ben összefogtak a termelők: sikerült egységes árualapot létrehozni, amelyet logisztikai hátterüknek köszönhetően nagy mennyiségben, kiváló minőségben dobnak piacra. És sikerült olyan, zömmel uniós forrásból származó fejlesztéseket megvalósítani, amelyek ipari hátteret biztosítanak ahhoz, hogy a termelők áruját több pénzért értékesíthessék. A legutolsó beruházás a tavaly átadott hűtőház és az abban működő továbbfeldolgozó üzem volt, közel 400 millió forint értékben.

Az 52 taggal dán és német mintára tizenhárom évvel ezelőtt az első elismert tész-ként megalakult Mórakert akkoriban még csak egy kisebb raktárral rendelkezett az ipari parkban, mára pedig nemcsak Mórahalom, hanem a kistérség legjelentősebb cége és foglalkoztatója.

A cégcsoport a több mint 800 tag fejlődésével is foglalkozik: technikával, technológiával látja el, s minőségbiztosítási rendszere kiépítésére kapacitálja őket. A Mórakert áruja megtalálható Európa áruházainak polcain, hirdetve, hogy kiváló magyar termékből választhat a fogyasztó.

A fejlesztések munkahelyet teremtettek. Zöldségválogatás az egyik hűtőházban.
Fotó: Karnok Csaba

Rácz József ügyvezető igazgató elmondta: a több mint nyolcmilliárd forintos árbevétellel rendelkező Mórakertnél egy másodpercre sem lehet szünetet tartani és megpihenni a babérokon, ezt a piac nem engedi meg. Az unióban akkora a verseny, hogy mindig elegendő árumennyiséggel, folyamatos kiszolgálással, jó minőséggel és korrekt árral kell megjelenni, ha törik, ha szakad. – 2008-ban azt szeretnénk elérni, hogy az uniós csatlakozással megnyílt piacokon tovább építsük kapcsolatainkat, főleg Romániában, ahol a beruházások megkönnyítése érdekében leányvállalatot alapítottunk. A 2008-as év a további beolvadások éve is, két kisebb méretű tész csatlakozásával tovább szélesedik az áruválasztékunk, nő a raktárkapacitásunk és fejlődik a logisztikai tevékenységünk – fejtette ki Rácz József.

Olvasóink írták

  • 1. búbosvöcsök 2008. január 17. 14:53
    „És vajon a beszállítók is meg vannak elégedve minden szempontból?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csengelei erdeje közepén alkot Nemere István

Csengele - Közel ötszáz saját, és többpolcnyi egyéb könyv társaságában tölti napjának munkás részét Nemere István. Tovább olvasom