Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Móravároson Tesco és OBI áruház is épül

Szeged - Javában zajlik az építkezés Szegeden a Móravárosi körút vadaspark felőli oldalán. Őszre hipermarket és barkácsáruház nyílik, melléjük kisebb boltok, irodák költözhetnek. A szemközti telekre az Aldi szerződött, eddig közműcserét végeztetett.
Felforgatták a földet az óriási munkagépek az elmúlt hetekben a Móravárosi körút vadaspark felőli oldalán. Két évig nem mozdult semmi a Szabadkai út–Móravárosi körút–Vadaspark lakópark és a vadaspark által határolt területen. Annyit lehetett tudni, hogy két budapesti ingatlanforgalmazó cég – a Trade-Invest Kft. és a Carion Consulting Kft. – vette meg az ingatlant; az államtól 315 millió forintért vásároltak, de egy magánszemély és egy cég is eladta nekik a telkét. A két vásárló kft., másik négy vállalkozással közösen, céget alapított Móravárosi Kereskedelmi Központ Kft. néven.

Körforgalmak

A Móravárosi Kereskedelmi Központ Kft. két körforgalmat épít: egyet a Móravárosi körúton az üzletközpont elé, s egyet a Móravárosi körút–Szabadkai út–Horgosi út kereszteződésébe. Mindkét kereszteződést szeptemberben adják át.

Egenhoffer Péter – a Trade-Investet is vezető – társügyvezető azt nyilatkozta megkeresésünkre, hogy a tizenegy hektáros telken 32 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot létesítenek. A megközelítőleg ötmilliárd forintos beruházással épülő komplexum kivitelezésével a tenderen nyertes, ugyancsak fővárosi Market Zrt.-t bízták meg. Az építkezést egyszerre bonyolítják le, a tervek szerint a három nagy épület nyár végére készül el. A beruházó Móravárosi Kereskedelmi Központ Kft. kiadja az elkészült ingatlanjait. A terület kétharmadára már találtak bérlőt, az új üzletek szeptember végétől nyithatnak ki. A cégvezető tájékoztatása szerint nem pusztán három dobozt húznak fel, hanem – az önkormányzat feltételeinek megfelelő – igényes épületeket.

A bevásárlóközpont alapjai már a földben vannak. Fotó: Frank Yvette
A bevásárlóközpont alapjai már a földben vannak.
Fotó: Frank Yvette

Tizenkétezer négyzetméteren a Tesco és kisebb üzletek, kilencezer négyzetméteren pedig az OBI rendezkedik be. Velük tizenöt-húsz évre szerződtek. A harmadik, 2600 négyzetméteres létesítménybe kisebb üzleteket és irodákat helyeznek el, öt-nyolc évre szóló szerződésekkel.

Móravárosi Aldi

Az építkezéssel átellenben, a Móravárosi körút Cserepes sor felőli oldalán a tavaly év végi földmunkák után most nagy a csönd. A Lidl melletti telekre az önkormányzattal területrendezési szerződést kötött a német élelmiszerdiszkont-lánc, az Aldi – erősítette meg információnkat Nagy Sándor alpolgármester. Az ingatlanon a szükséges nagy értékű gázvezetékcserét már elvégeztették.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. kowacs 2008. április 18. 18:42
  „én alsovároson élek és e városrész összes lakojának át kellett kelni a városon ha nem kisboltban akart vásárolni..nagyon kellett már a környékre egy ilyen..”
 • 35. egy közeli lakó 2008. április 01. 17:34
  „Mindenki nagyon örül a bevásárlónak, de a por és zaj még este 10 után sem akar csitulni...a gyerekek nem tudnak pihenni és a felnőttek sem...lőttek a nyugalomnak...köszönjük szépen :(”
 • 34. Mese 2008. március 28. 16:10
  „Mi a jó csipákos öreganyámnak építenek még egy tacskót? Csak ez az egy kérdésem van”
 • 33. kovics 2008. március 28. 08:40
  „Láden! Kihagytad,hogy amerikában nagyseggű kövér sincs. HAHA :)”
 • 32. Bin Láden 2008. március 28. 08:24
  „Hát ez a sevenof9 találhatna már amerikában is fórumot ahol oszthatná az észt, mert abból nagyon sokat adott neki a jó Isten.
  Az biztos,hogy amerikában is egy csicska maradt azért szórja az igét ott ahol képtelen volt boldogulni!
  Új hazájában jók az emberek, nincsenek szegények, nem élnek bérlakásban, nem használják ki egymást, egészségesen étkeznek, mindenki diplomás és egy virágcserépben termelik meg a 4 tagú család egész éves kajáját, közben néha igazságot szolgáltatnak több ezer km-re lévő elmaradott országokban és porig bombázzák azt, a környezetvédelemre nagy hangsúlyt fektetnek (már nem ciki 2000cm3 -s autóval járni). ÉS NINCS TESZKÓ, MERT MÁS A NEVE.”
 • 31. sevenof9 2008. március 28. 08:10
  „azt is tegyuk hozza,hogy a 28 tanacsi berlet osszegebol siman futotta volna egy domaszeki lepukkant tanyara es egy kisfogyasztasu hasznalt nemet autora...de nem,o csakazertis vaskalapos.”
 • 30. skorpio21 2008. március 28. 07:57
  „Kedves horgosi!

  Nem egyészen értem felháborodását fórumtársunk sevenof9 hozzászólásával kapcsolatban!
  Nem nagy beruházás egy ásó,gereblye,kapa,némi vetőmag beszerzése!(szerintem)
  A kényelmet viszont mindég meg kellett fizetni és manapság egyre borsosabb az ára.Ha valaki 28 évre bérlakásba kényszerül,szomorú,de Ő (Ön) tudja miért.Sok olyan ismerősöm van,aki bár megtehetné mégsem termel pár szem zöldséget,gyümölcsöt,azt macerásnak tartja.Inkább parkosít és 3 naponta nyírja a pázsitot,metszi a sövényt,mert az mennyivel "trendibb ",mint kapálni.A másik véglet,mikor a ház mögötti udvart benövi az embermagasságú gaz,mert a tulaj még arra is lusta,hogy lekaszálja.
  És van olyan ismerősöm is aki az 5. emelet erkélyén fűszernövényeket és koktélparadicsomot termel.
  Nem vagyunk egyformák....szerencsére!”
 • 29. csanyiv 2008. március 27. 22:46
  „Nem tudom, hogy sikerült-e elérni a cikk szerzőjét, és nem is akarok direkt reklámot csapni a cégnek, de ezen a linken megvan a településrendezési szerződés, amit a város kötött a beruházóval, ott az egyik szerződő fél adatai között talán sikerül megtalálnod az illetékeseket:
  https://eservices.szeged.eu/eku/letoltes.php?dokumentumID=16337”
 • 28. Varga Attila 2008. március 27. 19:59
  „Kedves Tünde!
  Kérem ha megoldható küldje el számomra hogy kit és milyen számon lehet keresni a Móravárosi Kereskedelmi Központ Kft. részéről üzletbérlési ügyben.Kerestem az interneten de nem találtam elérhetőséget.Előre is köszönöm a segítségét.
  Tisztelettel: Varga Attila”
 • 27. horgosi 2008. március 27. 18:14
  „sevenog9!

  igen, es elfelejtettem mondani, hogy valoban nagy a fenekem (a szegeny emberek mindig koverebbek, ha olvas kicsi szociologiat), de sohasem retkes. arra mindig vigyazok.

  es azt tanacsolom, hogy minden nap olvasson regenyeket, regebbieket, ujabbakat is, verseket, elbeszeleseket, magyarul, idegen nyelveken is, akkor talan arnyaltabban tud majd itelni.

  most meg kicsit nyers es elhamarkodott az itelete.”
 • 26. horgosi 2008. március 27. 17:13
  „kedves sevenog9.

  koszonom a velemenyet, tanitani fogom, mint artalmas demagogiat.

  egyebkent nekem sem erkelyem, sem falusi rokonaim nincsenek, sem autom, amivel kimehetnek falura, a "sajat anyafoldemre", sot, kedves "sevenog9", lakasom sincs. tanacsi berlakasban elek 28 eve.

  de nem baj, a hozzaszolasa nagyon tanulsagos volt, igyekszem ugy viselkedni majd, ahogyan tanacsolta.”
 • 25. N.P. 2008. március 27. 16:35
  „Tisztelt "aka" .

  Mit jelent az, hogy a Tesco nem tereml értéket ? Ha a kereskedelem nem teremtene értéket hol tartanának a hollandok, hogy nézne ki Velence ?”
 • 24. arpinyó 2008. március 27. 15:26
  „Jaj de jó lesz TESCO Szegeden hurrááááááá! lesz új hely ahol kéregethetnek a koldulók:)”
 • 23. csanyiv 2008. március 27. 14:18
  „A minden rálátás nélkül elégedetleneknek és t. (azaz tájékozatlan) újságírónak:
  1. olyan hogy Móravárosi körút-Szabadkai út-Horgosi út kereszteződése nincs, rá kellene nézni a térképre, vagy-vagy
  2. ezen a helyen agyagos, gödrös, belvizes terület volt, szemétlerakónak használt bozótossal (érdemes lenne erről Katona képviselő urat megkérdezni, mi munka volt azt rendszeresen és hasztalanul takarítani éveken át)
  3. a terület nem a Vadaspark mellett van, hanem a Vadaspark lakópark mellett, mivel ott lakom, teljesen nyilvánvaló a majdnem egy kilóméter különbség
  4. a területet a magyar lakásárak mellett a büdös életben nem alakították volna lakóparkká, bár ezzel a gondolattal én is eljátszottam vagy öt éve, de sehogyan se lett volna rentábilis
  5. az IKEA nem is akar Szegedre jönni az elkövetkező években (a honlapján elérhető roadmap szerint), a Kika pedig csak saját tulajdonú telken ruház be, valószínűleg a mai SZVSE pálya helyén (aki a cikket elolvasta, az tudhatja, hogy itt bérleti jogot lehet szerezni, nem tulajdont az üzleteknek)
  6. az Auchan is készült Szegedre, de ez a terület egyik verzióban sem merült fel annó
  7. Újszegeden is lesz egy hipermarket, talán azt is elkezdi építeni idén az Interspar, nem kell majd átjárni
  8. azon a környéken nemigen fog tönkretenni senkit a Móravárosi Bevásárlóközpont, engem, ottlakót meg nem zavar, hogy mekkora lesz az árverseny (nyilván el tudom dönteni, hogy valamit meg akarok venni az ára, az értéke, vagy a minősége alapján - remélem más is!)
  9. sok építkezést láttam már, ez se zajosabb, porosabb, mint bármelyik és valószínüleg nem is kell sokáig elviselni - nyilván gépi földmunkát sehol nem csinálnak lábujjhegyen...”
 • 22. fezoj 2008. március 27. 13:58
  „Véleményem szerint az újabbnál újabb Tescók önmaguk konkurenciájává válnak. Ha a Tescóban szeretnék vásárolni, nem kell elmennem a Rókusi krt-ra. Ha azonban a Corában - mint leggyakrabban -, akkor így is oda megyek.
  Ami a leendő épületeket illeti: ha igaz, amit a kivitelező cég embere mond, igényesebb épületeket húznak fel, nem olyat, mint a rókusi bádogpalota. Úgy tudom, parkosítaniuk is kell. Most zajjal, porral jár, azonban ha kész lesz, remélhetőleg a kényelmünket szolgálja. A Shell-kút sem zavar senkit, aki a lakóparkba költözött. Közel van, ott tankolunk.
  Magam sem örülök az újabbnál újabb plázáknak, hipermarketeknek. Nem hiszem, hogy "bevásárló turizmus" létesülne emiatt Szegedre - legfeljebb a románok, szerbek stb., akik amúgy is jönnek, örülnek a bővülő pénzköltési lehetőségeknek.
  Ha termelő üzemek nem létesülnek, hiába szeretné a város nekik eladni a még szabad telkeket. Tizenkétezer hektár hatalmas terület, oda csak nagyon nagy gyár épülhetne - ilyen pedig sehol az országban nem épül. Remélem, senki nem szeretne egy gumigyárat vagy ilyesmit.
  Ilyen világban élünk. Pontos látlelet ez a helyzet az egész magyar gazdaságról.”
 • 21. aka 2008. március 27. 13:27
  „szeritem meg nem kika, meg ikea, meg mindeféla pláza, hanem olyan beruházás, ahol értéket állítanak elő. az ilyen tesco meg tsaik csak iparűzési adóban hoznak valamit szegednek. persze teremt munkahelyet, de nem termel értéket. egyébként szerintem is nagy hiba volt beengedni a város közepébe a multikat. ha a puszta közepébe építik a plazmákat, aki akar oda is elmegy. lásd a budaörsi példát. (meg is lehet nézni, az egy főre jutó adóbevételt a településen, épp a délmagyarban volt tán a múlt héten..)
  és már sokadszor kérdezem: miko répül itt valami más is, nemcsak valami multi???”
 • 20. sevenog9 2008. március 27. 13:12
  „A minoseg nem draga csak ahhoz a retkes nagy monikashow nezo magyar seggeteket fel kell emelni. Lehet erkelyen is keves zoldseget termelni, megkeresni falusi parasztokat, rokonokat,hogy normalis kajat egyetek a sajat anyafoldetekbol. De nem. Nektek kell a dan hallal etetett diszno,mert occso. Gratula a nagy elorelatasert! Kell a dan vaj,mert olcsobb. De csak azert,mert az unijo a ti adotokbol tamogatja oket. Vakok vagytok. Ha valami le van akcijozva,rohantok a tescoba vasarolni. Rohantok a hitelkartyakert,igaz,visszafietni nincvs mibol.

  Egy lakopark kozelebe mas nem kell csak lakopark. Az uzleti negyedet el kell valasztani a lakoovezettol - mondjuk a ketto kozt iskolakkal. Az ikea es egyeb hulladekarulda pedig akkora forgalmat general (aru+okor magyar vasarlo),hogy annyi a viszonylagos nyugalomnak...”
 • 19. Birci 2008. március 27. 11:46
  „Nem tesco kellene ,hanem Ikea vagy Kika .”
 • 18. ejha 2008. március 27. 11:38
  „Botka-Szentgyörgyi-SZEVIÉP trió ingatlanspekulációja, ők nyernek vele, a SZEGEDI POLGÁROK VISZONT!!!???

  http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=144797”
 • 17. aniko1772 2008. március 27. 11:18
  „Szégyelljék magukat a kivitelezők!!!!!
  Több mint egy hónapja nam lehet rendesen szellőztetni az építkezés mellett, mert a por és nagy mennyiségű homok árámlik a lakásokba. Pihenni sem lehet, még vasárnap sem (még jó hogy ünnep volt most), mert a teherautók már reggel hétkor dübörögnek, csipognak, tolatnak és a csapódnak, amely még csukott ablakon keresztül is jól hallható! Mi lesz tavasszal és nyáron???? Csukott ablak mellett fulladjunk meg?????
  Tisztelt kivitelezők!!!!
  Ez egy lakópark!!! Itt esténként és hétvégén szeretnénk piehnni!!!! A gyerekek és a" pénzt kereső" felnőttek is aludni! Dolgozzanak hétköznap! Rakjanak fel por- és hangfogót az út mellé, mert a homoktól e Teve utcában áll a sár! Takarítsák el!
  A hátsó bekötő út nem ezekre a monstrum teherautókra lett tervezve, remélem a házaink nem fognak megrepedezni emiatt!!!!!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol csak a madár és a kéményseprő jár

Szeged - Legtöbbször madarakkal, ritkán pokrócon heverésző lakókkal is találkoznak a háztetőn dolgozó szegedi kéményseprők. Tovább olvasom