Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Móring, tésztabanán, meggyes sör a fesztiválon

Szeged - A Pick szalámi mellett az egészben sült kecsegét, a madarasi pálinkát, a házikolbászt és a sparhelten sült lepényt emelte ki a VII. Hungarikum Fesztivál kínálatából Elekes Zoltán, a rendezvény szervezője.
A sült halat a szegedi Aranyhal étterem kínálja. A süllőért és a kecsegéért 700 forintot kérnek tíz dekánként. A haltepertő és a harcsa kicsivel olcsóbb, 600 forint.

Az ország első cigányvendéglőjét, a Kirát 2011 végén nyitotta meg Békésen Ásós Géza. A szegedi fesztiválra többek között cigánykáposztával, csülökkel érkezett. Ottjártunkkor a szarvaspörkölt körete készült, a kapros krumplimóring. – Olyan, mint a hagymás krumpli, ami a pörkölt szaftjával van kikeverve. Jöjjenek, kóstolják meg! – kínálta a járókelőket Ásós.

A könnyű finomságokra éhes fesztiválozók az újszentiváni Antik Rétesnél csipegethetnek közel húszféle édességből. A rétes darabja 350 forint, de jól fogy a vánkos névre hallgató töltött tészta is. Antolik András, aki több mint húsz éve készít rétest, azt mondta, még a rántott húsos és a töltött káposztás rétest szeretnék megalkotni.

Móring, tésztabanán, meggyes sör a fesztiválon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Baranyából érkezett Retró pékség standján tepertős pogácsát kóstoltunk 200 forintért, amikor megakadt a szemünk az orosházi banánon, amely tésztából készült.

Csóti Erika, aki civilben élelmiszertechnológia-mérnök, elmondta, hogy az 1800-as években egy bizonyos Pável Bertalan nevű orosházi pék, aki bár sokat hallott a gyümölcsről, de soha nem látta azt, a képzeletét felhasználva édes kelt tésztából alkotta meg a banánt. A fahéjas édesség 200 forintba kerül.

Inni limonádét, pálinkát, bort és az idei nyár egyik nagy kedvencét, meggyes sört is lehet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülni a nyugdíjért, 40 felé

Ha a harminc éven felüli nőket újra gyerekvállalásra késztetik, mindenképpen szükséges a genetikai szűrések rendszerének fejlesztése – véli a nőgyógyász. Tovább olvasom